Ukraina, Czerniowce, Entuziastiv 7, Fabrika Piva Tercija

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bastion
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1152

    Ukraina, Czerniowce, Entuziastiv 7, Fabrika Piva Tercija

    Фабрика пива Терція, вул. Ентузіастів 7, Чернівці

    Stolica ukraińskiej Bukowiny- Czerniowce, też nie chce zostać w tyle co do ilości mikrusów i od stycznia 2015 roku, zaczyna swój żywot następny przybytek który można zaklasyfikować do kategorii brew-pub.
    Miejsce nie jest jakieś wyszukane, to zwyczajne osiedle na południowych obrzeżach miasta.
    Takowa jest klientela, wyłącznie miejscowi dobrze znani obsłudze.
    A obsługę tworzyły dwie urocze panienki, zasuwające jak strzała.
    Ciekawe że chyba panuje tam jakiś układ z kuchnią, bo non-stop byliśmy atakowani, czy już wybraliśmy coś z karty, a każda odpowiedź że później, powodowała zniknięcie uśmiechu z ich sympatycznych twarzy.
    Karta niezbyt bogata, ale dla każdego coś się znajdzie.
    Wystrój wnętrz w sumie trzech, bo tyle naliczyłem salek, przyjemny bez aspiracji do oryginalności, ale też i bez kiczu.

    Asortyment piw, o dziwo wcale konkretny, nie jakaś osiedlowa sztampa w postaci jasne i ciemne.

    Switłę, 12*. 17/20/40 UAH za 0.3,0.5,1l
    Stout, 11.5* 20/25/50
    Pszeniczne, 12.5*, 20/25/50
    Oksamitowe 13*. 17/20/40
    Zołote 17*. 20/25/50
    Można zamówić także degustacyjne próbki wszystkich w/w piw po 100 ml, w cenie 25 UAH,, za komplet.

    Wszystko byłoby ok, ale jest jeden problem.
    Każde piwo w większym lub mniejszym stopniu posiada wspólny mianownik: kwas.
    Niektóre mają go więcej jak stout czy pszenica, a niektóre śladowe ilości jak np. oksamitowe, które smakowało mi najbardziej.

    Nie wiem co jest tego przyczyną, w rozmowie z piwowarem, ten rozkładał ręce, gdyż problem jest już mu znany od początku i pomimo modyfikacji w technologi i utrzymania super norm sterylności, nie może się pozbyć problemu całkowicie, chociaż podobno jest duży postęp.
    Ponoć kilka dni po mojej wizycie miały być zmienione drożdże z francuskich na ukraińskie.

    Technologia browarku pochodzi z Ukrainy, z firmy w Białej Cerkwi niedaleko Kijowa.
    Słód pochodzi ze słodowni w Sławucie, a chmiel również ukraiński.
    Dla birofili są podstawki i etykietki (naklejki) które mogą nakleić na petki, do których również rozlewa się piwo na miejscu.

    Strona Tercji: http://www.tertia.com.ua/

    Myślę że trzeba dać temu miejscu jeszcze jakąś szansę, bo strają się jak mogą, a coś pod górkę to idzie.

    Foto:







  • bastion
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1152

    #2
    Sytuacja jak w pogodzie, dynamiczna.
    Jako że browarek znajduje się w mieszkalnym bloku, jego działalność stwarzała mieszkańcom jakieś kłopoty natury zapachowej.
    Już nie będzie problemów, bo cała technologia została przeniesiona w inne miejsce w Czerniowcach.
    Czyli w miejscu browaru restauracyjnego, mamy tylko restaurację z tym samym piwem, które było dotychczas.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X