Фабрика пива Терція, вул. Ентузіастів 7, Чернівці
Stolica ukraińskiej Bukowiny- Czerniowce, też nie chce zostać w tyle co do ilości mikrusów i od stycznia 2015 roku, zaczyna swój żywot następny przybytek który można zaklasyfikować do kategorii brew-pub.
Miejsce nie jest jakieś wyszukane, to zwyczajne osiedle na południowych obrzeżach miasta.
Takowa jest klientela, wyłącznie miejscowi dobrze znani obsłudze.
A obsługę tworzyły dwie urocze panienki, zasuwające jak strzała.
Ciekawe że chyba panuje tam jakiś układ z kuchnią, bo non-stop byliśmy atakowani, czy już wybraliśmy coś z karty, a każda odpowiedź że później, powodowała zniknięcie uśmiechu z ich sympatycznych twarzy.
Karta niezbyt bogata, ale dla każdego coś się znajdzie.
Wystrój wnętrz w sumie trzech, bo tyle naliczyłem salek, przyjemny bez aspiracji do oryginalności, ale też i bez kiczu.
Asortyment piw, o dziwo wcale konkretny, nie jakaś osiedlowa sztampa w postaci jasne i ciemne.
Switłę, 12*. 17/20/40 UAH za 0.3,0.5,1l
Stout, 11.5* 20/25/50
Pszeniczne, 12.5*, 20/25/50
Oksamitowe 13*. 17/20/40
Zołote 17*. 20/25/50
Można zamówić także degustacyjne próbki wszystkich w/w piw po 100 ml, w cenie 25 UAH,, za komplet.
Wszystko byłoby ok, ale jest jeden problem.
Każde piwo w większym lub mniejszym stopniu posiada wspólny mianownik: kwas.
Niektóre mają go więcej jak stout czy pszenica, a niektóre śladowe ilości jak np. oksamitowe, które smakowało mi najbardziej.
Nie wiem co jest tego przyczyną, w rozmowie z piwowarem, ten rozkładał ręce, gdyż problem jest już mu znany od początku i pomimo modyfikacji w technologi i utrzymania super norm sterylności, nie może się pozbyć problemu całkowicie, chociaż podobno jest duży postęp.
Ponoć kilka dni po mojej wizycie miały być zmienione drożdże z francuskich na ukraińskie.
Technologia browarku pochodzi z Ukrainy, z firmy w Białej Cerkwi niedaleko Kijowa.
Słód pochodzi ze słodowni w Sławucie, a chmiel również ukraiński.
Dla birofili są podstawki i etykietki (naklejki) które mogą nakleić na petki, do których również rozlewa się piwo na miejscu.
Strona Tercji: http://www.tertia.com.ua/
Myślę że trzeba dać temu miejscu jeszcze jakąś szansę, bo strają się jak mogą, a coś pod górkę to idzie.
Foto:
Stolica ukraińskiej Bukowiny- Czerniowce, też nie chce zostać w tyle co do ilości mikrusów i od stycznia 2015 roku, zaczyna swój żywot następny przybytek który można zaklasyfikować do kategorii brew-pub.
Miejsce nie jest jakieś wyszukane, to zwyczajne osiedle na południowych obrzeżach miasta.
Takowa jest klientela, wyłącznie miejscowi dobrze znani obsłudze.
A obsługę tworzyły dwie urocze panienki, zasuwające jak strzała.
Ciekawe że chyba panuje tam jakiś układ z kuchnią, bo non-stop byliśmy atakowani, czy już wybraliśmy coś z karty, a każda odpowiedź że później, powodowała zniknięcie uśmiechu z ich sympatycznych twarzy.
Karta niezbyt bogata, ale dla każdego coś się znajdzie.
Wystrój wnętrz w sumie trzech, bo tyle naliczyłem salek, przyjemny bez aspiracji do oryginalności, ale też i bez kiczu.
Asortyment piw, o dziwo wcale konkretny, nie jakaś osiedlowa sztampa w postaci jasne i ciemne.
Switłę, 12*. 17/20/40 UAH za 0.3,0.5,1l
Stout, 11.5* 20/25/50
Pszeniczne, 12.5*, 20/25/50
Oksamitowe 13*. 17/20/40
Zołote 17*. 20/25/50
Można zamówić także degustacyjne próbki wszystkich w/w piw po 100 ml, w cenie 25 UAH,, za komplet.
Wszystko byłoby ok, ale jest jeden problem.
Każde piwo w większym lub mniejszym stopniu posiada wspólny mianownik: kwas.
Niektóre mają go więcej jak stout czy pszenica, a niektóre śladowe ilości jak np. oksamitowe, które smakowało mi najbardziej.
Nie wiem co jest tego przyczyną, w rozmowie z piwowarem, ten rozkładał ręce, gdyż problem jest już mu znany od początku i pomimo modyfikacji w technologi i utrzymania super norm sterylności, nie może się pozbyć problemu całkowicie, chociaż podobno jest duży postęp.
Ponoć kilka dni po mojej wizycie miały być zmienione drożdże z francuskich na ukraińskie.
Technologia browarku pochodzi z Ukrainy, z firmy w Białej Cerkwi niedaleko Kijowa.
Słód pochodzi ze słodowni w Sławucie, a chmiel również ukraiński.
Dla birofili są podstawki i etykietki (naklejki) które mogą nakleić na petki, do których również rozlewa się piwo na miejscu.
Strona Tercji: http://www.tertia.com.ua/
Myślę że trzeba dać temu miejscu jeszcze jakąś szansę, bo strają się jak mogą, a coś pod górkę to idzie.
Foto:
Comment