Ukraina, Łuck, Wynnyczenka 167, Bar Zeman

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12670

    Ukraina, Łuck, Wynnyczenka 167, Bar Zeman

    Spory lokal przy browarze Zemana (założonym w k. XIX w. przez kolonistów czeskich), o którym można przeczytać tu:





    Najpierw o lokalu. Duży obiekt z własną kuchnią i bardzo dużym ogródkiem z osobnymi domkami-altankami, które zapewniają intymność. Całość sympatycznie zaprojektowana, miła obsługa.
    Wybór piw nie był imponujący i nie obejmował całej produkcji browaru. Na kranie było bodaj jasne (niefiltrowane), pszeniczne i półciemne (na butelce występuje z niemiecka jako Beschneiden czyli rżnięte). Wszystkie piwa pijalne, to ostatnie według mnie najlepsze i smaczne.

    W związku z tym, że miałem okazję być częścią wycieczki przyjętej przez właścicieli browaru, zostaliśmy jeszcze poczęstowani innymi piwami z browaru. Były to ciemne i doppelbock. Nie miałem możliwości ich opisać tylko spróbować. Ciemniak był ok. Doppelbock miał gdzieś ok 14% ekstraktu i było to bardziej marcowe. Poza tym niezłe. Dowiedziałem się, że pszenica jest dolnej fermentacji i ta generalnie odbiegała od klasyki gatunku.

    Dzięki bardzo sympatycznej dyrekcji mieliśmy okazję zwiedzić browar. Z jego historycznej części niewiele zostało. Do historycznego budynku z cegły z biegiem lat dobudowano kolejne, całość pomalowano dodatkowo niezbyt estetyczną pastelową farbą, dzięki czemu jeszcze bardziej zatracił zabytkowy charakter. Na najstarszej części widnieją litery VJZ (Vaclav Józefowicz Zeman) i data 1908 (wybudowania ceglanego budynku po pożarze drewnianego).

    Wewnątrz przeprowadzono częściowo remonty, wymieniono trochę sprzętu, ale jest jeszcze trochę do zrobienia. Z jednej strony opowiadano nam o tradycyjnej produkcji, bez pasteryzacji, z drugiej chwalili się ck tankami. Niektóre piwa (co zauważyłem na kupionych w sklepie piwach) są jednak pasteryzowane i niekiedy z dodatkiem ryżu.

    Piwnice browaru były kiedyś piwnicami klasztornymi, z podziemnymi przejściami. W planach browaru jest jego dalsza rekonstrukcja, a także uruchomienie muzeum. Wiem, że właściciele zgłosili się z prośbą do strony polskiej o pomoc w znalezieniu historycznych artefaktów z okresu międzywojennego.

    W prywatnej rozmowie dowiedziałem się, że miejscowe piwo nie cieszy się dużą popularnością w Łucku. Nowi inwestorzy pochodzą ze wschodu Ukrainy, gdzie zajmowali się m.in. dystrybucją piwa. Ze względu na wojnę, zostali odcięci od miejscowych browarów i zainwestowali na Wołyniu. Spora część produkcji skierowana jest na wschód, między innymi do górników tamtejszych kopalń i nie do końca chodzi o jakość, bardziej o cenę. Słód sprowadzany głównie z Białorusi, chmiel miejscowy. Ze względu na wojnę i problemy z ogrniczeniami energetycznymi z Rosji jako opału używa się drewna. Bardzo mnie to zdziwiło, ale rzeczywiscie zwały drewna leżały na placu przy browarze.

    Ugoszczono nas godnie, chętnie opowiadano o browarze. Mam nadzieję, że browarowi uda się dokończenie zmian, przełamanie problemów oraz uruchomienie muzeum.

  • bastion
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1152

    #2
    Doppelbock ma 16* ale w smaku jak na styl jest bardzo cienkie. Natomiast lager z dodatkiem niesłodowanej pszenicy, to niestety na Ukrainie norma. Mam tutaj na myśli browary przemysłowe. Piwo ma zazwyczaj lekki zapach pszenicy i na tym cała jego ''pszeniczność'' się kończy.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12670

      #3
      Rzeczywiście. Dokładnie tak jak napisałeś. Parametry "dubeltowego koźlaka" pomyliłem. Dzięki

      Comment

      • bastion
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2006.10
        • 1152

        #4
        To ja dorzucę kilka fotek z browaru w Łucku.
        1. Widok ogólny, w którym najstarsza zachowana część browaru, oraz nowa warzelnia zbudowana w czasach radzieckich, która nigdy nie pełniła swoich funkcji i stoi pusta.
        2. Jeden z kotłów w warzelni.
        3. Przejścia pod tankami mają klimat jak w jakiejś łodzi podwodnej. ( tak to sobie wyobrażam, bo nigdy w takowej nie byłem)

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12670

          #5
          Click image for larger version

Name:	P1080497.JPG
Views:	255
Size:	31,8 KB
ID:	2319307Click image for larger version

Name:	P1080498.JPG
Views:	269
Size:	28,8 KB
ID:	2319308Click image for larger version

Name:	P1080499.JPG
Views:	267
Size:	28,9 KB
ID:	2319309Click image for larger version  Name:	image_88470.jpg Views:	3 Size:	40,3 KB ID:	2319294
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
          Wewnątrz przeprowadzono częściowo remonty, wymieniono trochę sprzętu, ale jest jeszcze trochę do zrobienia.
          Dzięki zdjęciom Bastiona (kiedy tam byłeś?) można zobaczyć jakie zaszły zmiany:
          Last edited by darekd; 2021-07-13, 22:54.

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12670

            #6
            Click image for larger version

Name:	P1080502.JPG
Views:	244
Size:	23,5 KB
ID:	2319310Click image for larger version

Name:	P1080503.JPG
Views:	254
Size:	19,6 KB
ID:	2319311Click image for larger version  Name:	P1080508.JPG Views:	0 Size:	30,9 KB ID:	2319297Click image for larger version  Name:	P1080509.JPG Views:	0 Size:	38,4 KB ID:	2319298
            Last edited by darekd; 2021-07-13, 22:55.

            Comment

            • bastion
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2006.10
              • 1152

              #7
              Byłem w 2018 roku. Oprowadzała mnie taka dziewczyna, że nie mogłem się skoncentrować na oglądaniu browaru. Chyba to było celowe zagranie dyrektora..
              To i ja dorzucę parę fotek.

              Comment

              • bastion
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2006.10
                • 1152

                #8
                No to może i jeszcze jedna dawka fotek, bo z browarów przemysłowych jakoś na tym forum nie za wiele.
                1. Tutaj czułem się jak w jakiejś jaskini. Tank oblepiony bodajże torkretem jaki znam z kopalni, chyba że to coś podobnego. Takie coś widziałem pierwszy i jak na razie ostatni w życiu.
                2. Kolejne zakamarki.
                3. Pełna automatyka.

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10862

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedzi
                  No to może i jeszcze jedna dawka fotek, bo z browarów przemysłowych jakoś na tym forum nie za wiele.
                  1. Tutaj czułem się jak w jakiejś jaskini. Tank oblepiony bodajże torkretem jaki znam z kopalni, chyba że to coś podobnego. Takie coś widziałem pierwszy i jak na razie ostatni w życiu.
                  (...).
                  Dość częsty widok w azerskich i gruzińskich browarach.
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • bastion
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2006.10
                    • 1152

                    #10
                    Jeszcze coś z browaru Zemana.
                    1. Myjka do butelek.
                    2. Linia rozlewnicza petek.
                    3. Dużo szumiącej pary, czyli kegi jadą na czyszczenie.

                    Comment

                    • bastion
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2006.10
                      • 1152

                      #11
                      I już ostatnie.
                      1. Wizyta w laboratorium.
                      2. Na dywaniku u szefa nie było lekko...
                      3. Piwo svitłę niefiltrowane w barze Zemana, ze zbiorem etykietek.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X