Po Zytomierzu i Kjowie to trzeci firmowy browar restauracyjny Schulza na Ukrainie. Mieści się w ścisłym centrum miasta, chociaż na niezbyt eksponowanej ulicy.
Również kamienica w której się znajduje, nie wygląda jakoś szałowo.
Do lokalu schodzi się po schodkach do piwnicy. Jest to jedno długie pomieszczenie urządzone dosyć przytulnie. Drewniane stoły ale i loże wyłożone skórzanymi siedzeniami oraz wiele przeróżnych artefaktów na półkach i ścianach, tworzą przyjemny nastrój. Taki w sam raz na wychylenie kufelka miejscowego piwa.
Za ladą barową widać miedzianą warzelnie na 250 litrów. Reszta technologii jest z tyłu za barem.
Browar działa od roku 2008, czyli biorąc pod uwagę tego typu przybytki na Ukrainie, można by rzec że już dosyć długo.
Z tym warzeniem na miejscu to na początku nie była taka oczywista sprawa, ponieważ piwo dowożono jakiś czas z Schulza z Kijowa. Ba nawet spotkałem się z opiniami że miejscowy browarek to tylko wydmuszka, ale podczas mojej wizyty tam, widziałem piwowara przy pracy, więc mogę potwierdzić że warzy ( czy też warzyło) się tam piwo.
Nie ma szaleństw z rodzajami. Są dwa czyli jasny i ciemny lager.
Vaclavskoje Svitłe 11,5*, 4,5%
Vaclavskoje Temnoje 13*, 5%
Cena jak na Ukrainę całkiem spora, bo 57 i 65 UAH za 0,3 i 0,5l
Piwa w gorący dzień przyjemnie wchodziły, zwłaszcza ciemne. Nie robiły jakiegoś szału, po prostu zwyczajne lagery na normalnym poziomie.
Nalewane są do firmowych kufelków z akcentami bawarskimi. Generalnie klimat właśnie z tamtych stron stał się jakby inspiracją działalności lokalu.
Trzeba wspomnieć o liście dań, gdzie jest sporo smacznych pozycji ale w cenach kijowskich. Generalnie to dosyć elitarne miejsce, nie dla ludzi z cienkim portfelem.
Lokal żyje przede wszystkim z weekendowych imprez, gdzie gra muzyka na żywo a miejscowa klasa średnia może się lansować w mediach społecznościowych.
Otwarte codziennie w godzinach 11.00 - 24.00.
Sympatyczne miejsce, ale bardziej na taki ''przelot'' niż dłuższy pobyt.
Kilka zdjęć:
1. Kamienica z browarkiem. ten jest poniżej poziomu drogi.
2. Warzelnia.
3. Vaclavskoje Svitłe
4. Vaclavskoje Temnoje.