Ukraina, Ivano - Frankivsk, Sacharowa 23, Molfar Brewery. [ Bez wyszynku]

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bastion
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1152

    Ukraina, Ivano - Frankivsk, Sacharowa 23, Molfar Brewery. [ Bez wyszynku]

    Kolejny browar rzemieślniczy w Ivano- Frankivsku. O ile trafienie do innych nie było łatwe, to ten już całkowicie jest zakonspirowany. Dawne zakłady na pierwszy wygląd puste ukrywają w swoich trzewiach kilka firm, które nie bardzo chcą się pochwalić swoim istnieniem na jakichkolwiek reklamach czy bilboardach. Nie inaczej jest z Molfarem.

    Ponieważ jesteśmy umówieni, to gdzieś tam otwierają się drzwi, i prowadzeni przez właściciela, plątaniną korytarzy i schodów docieramy do właściwego miejsca.
    Budynek chyba niedawno przeszedł gruntowny remont, ponieważ w wielu miejscach pachniało jeszcze farbą.
    Technologia krajowej produkcji nie zajmuje wiele miejsca. Warzelnia na 500 litrów i kilka tanków. Jest kilka małych pomieszczeń mieszczących skład słodu i biuro kontroli jakości.
    Od 2019 roku, czyli od początku działalności, nie warzono jakiejś dużej ilości rodzajów piw. Raczej ideą było najpierw zrobienie czegoś dobrze, a później rozszerzenie portfolia.

    Podczas mojej wizyty piwa rozlewano wyłącznie w kegi, ale jak widzę w późniejszym czasie pojawiły się też butelki.
    Oczywiście mogłem spróbować prosto z tanku miejscowych piw, a były to:
    Pszeniczne, 12,5*, 4,8%
    American Lager, 13,5*, 5,1%
    Milk Stout, 16*

    Piwa co najmniej przyzwoite, stout był moim faworytem. O dziwo nie było żadnych klasyków lagerowych.

    Według informacji uzyskanych na miejscu, piwo było rozwożone do kilku barów i restauracji, ale nie było to nic stałego. Miejsce zamówień często rotowało.
    Browar był dopiero na rozruchu, ale piwa były na tyle solidne, że widzę dla niego przyszłość na miejscowym rynku.

    Kilka fotek z wnętrza.
  • bastion
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1152

    #2
    W szklaneczce resztka milk stouta.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23956

      #3
      Przepraszam ze tak dopytuję co rusz, ale kiedy byłeś tam?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • bastion
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2006.10
        • 1152

        #4
        2019 rok. Chyba nikt nie wyobraża sobie żeby jeździć tam w obecnym czasie. No chyba że samobójca.
        Podczas wyjazdów w latach 2019- 2020 byłem tam kilka razy, a że uzbierało się tych wizyt w browarkach to je opisuje.
        Fakt, nie chcę mi się pisać na bieżąco, więc te wpisy są mocno spóźnione. Z drugiej strony chyba lepiej późno niż wcale. Oczywiście powstaje pytanie czy w obecnych warunkach te browarki funkcjonują, niestety na to pytanie nie mogę odpowiedzieć. Myślę że kiedyś będzie okazja by to potwierdzić. Według moich aktualnych informacji, większość browarów małych i dużych na Ukrainie, w związku z przerwami dostaw energii na dzisiaj stoi.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12670

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedzi
          Podczas wyjazdów w latach 2019- 2020 byłem tam kilka razy, a że uzbierało się tych wizyt w browarkach to je opisuje.
          Fakt, nie chcę mi się pisać na bieżąco, więc te wpisy są mocno spóźnione. Z drugiej strony chyba lepiej późno niż wcale.
          Oczywiście, że lepiej Pisz proszę mniej więcej rok wizyty przy opisach, bo obawiam się że niektóre z tych projektów z powodu wojny i problemów z nimi związanych mogą być zamknięte. Jednak dobrze, że opisujesz, bo w przyszłości można będzie zweryfikować czy się utrzymały. Oby było ich jak najwięcej!

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19268

            #6
            Też jestem za tym by podawać termin wizyty, bo to dużo wyjaśnia. Nie tylko na Ukrainie.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X