Ukraina, Ivano - Frankivsk, Vysoczana 18, Pivovarnia MIF.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bastion
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1152

    Ukraina, Ivano - Frankivsk, Vysoczana 18, Pivovarnia MIF.

    Następny mikrus odwiedzony dosyć dawno temu. Nie powiem wówczas szału nie zrobił, ale dzisiaj to już zupełnie inna bajka. Ale najpierw o tym co było.

    Niewielki bar nie zwiastował tego że na jego terenie mieści się warzelnia. Owszem na lodówce nie dało się zauważyć napisu polecającego piwo własnej produkcji, jednakże w całym pomieszczeniu nie było widać żadnych elementów technologii do produkcji piwa. Bar ukierunkowany przede wszystkim na jedzenie, sporo dań w ofercie, chociaż ludzi za wielu nie było.
    Udało się jednak zaglądnąć na zaplecze, a widok który zobaczyłem wzbudził u mnie nieco uśmiechu.
    Pan piwowar i pomysłodawca tego biznesu- Andrij Udud stojąc obok większego garnka, rzekł- To jest moja warzelnia.
    Moim oczom ukazał się bardziej komplet do zabawy w domowe piwowarstwo, niż najmniejszy chociażby mikrus.
    Garnek na 40 litrów oraz kilka kegów dostosowanych do następnych etapów produkcji i to było w zasadzie wszystko.
    Taka zabawa w piwowarstwo.

    W ofercie były dwa rodzaje piw:
    Pszeniczne- 14*
    Temne - 15*.
    Na miejscu było lane z kija, oraz rozlewane do petek, ''gołych'' bez etykietek.
    Nalewane spróbowane na miejscu, a na drogę zostałem obdarowany po jednej petce.
    Niestety nie miałem czasu by posiedzieć nad bardziej treściwszym posiłkiem, bo czekały wizyty w jeszcze innych piwnych miejscach, których w IF nie brakuje.
    Pszenica była niestety bardzo przeciętna, tak wygazowana i niezbyt udana, natomiast ciemne, co najmniej poprawne. Spokojnie do powtórki.
    W zasadzie byłaby to taka wizyta w stylu było, minęło i raczej już tam nie przyjadę, ale w ostatnim czasie wystąpił jeden czynnik który to zupełnie zmienił.

    W 2021 została zainstalowana zupełnie nowa technologia z Białej Cerkwi. To już klasyka gatunku, warzelnia na 1000l.
    Zapyziały mikrusik przeistoczył się w klasyczny brew-pub. Warzy się całą gamę różnych piw.

    Wszystko można zobaczyć na ich stronie- https://mifcraftbeer.com/
    Otwarte codziennie w godzinach: 11.00 - 21.30.

    Ważne że w obecnych ekstremalnie trudnych warunkach, działa.
    No i zrobiła się motywacja do powtórki wizyty, bo to jakby zupełnie inny mikrus się zrobił..
    Na fotkach:
    1. Bar- pivovarnia MIF
    2. Lodówka z miejscowym piwem.
    3. Pan Udud w swoim królestwie.
    4. Petki z pszenicą i ciemnym.
Przetwarzanie...
X