Leżący w pobliżu granicy ze Słowacją Użgorod, w 2019 roku dorobił się kolejnego mikrusa o nazwie- Yuber. Umiejscowiony jest na skraju miasta w dzielnicy willowej. Do przejścia granicznego jest bardzo blisko, wystarczy z drogi do miasta odbić w boczną wąską drogę.
Browar jest częścią kompleksu hotelowo- gastronomicznego o nazwie- Hotel Praha. Kombinat z całą infrastrukturą potrzebną do rozrywki i wypoczynku. Z bliskiej okolicy są ładne widoki na miasto a nawet na lotnisko którego pas kończy się prawie na terytorium Słowacji.
Budynek w którym mieści się browar, jest przybudówką do centralnego kompleksu. Dzięki uprzejmości pani pracującej na co dzień przy warzeniu ( aczkolwiek jako pomoc, nie jako piwowar) mogłem zaglądnąć do miejsca warzenia.
Technologia została zrobiona w firmie pana Krysla- Joe's Garage Brewery. Również surowce pochodzą z Czech. Można by oczekiwać czeskiego piwa, ale wszakże jestem na Ukrainie, gdzie nie ma zbyt wielu chętnych na wyraziste gorzkie piwa.
Warzelnia znajduje się na parterze a powyżej jest Yuber Pub, urządzony dosyć szykownie. Są na stołach również samoobsługowe nalewaki. Fajnie by było tam usiąść, ale mimo różnych godzin otwarcia z którymi spotkałem się w necie, okazało się że to miejsce żyje tylko podczas specjalnych imprez ewentualnie na zamówienie. Szkoda. Nie wiem może teraz coś się zmieniło w tym temacie.
Aby napić się miejscowego piwa można udać się do restauracji hotelowej, ale na szczęście znalazłem jeszcze trzecią i to chyba najlepszą opcję.
Dodam jeszcze tylko to, że piwa w szklanych butelkach o pojemności 0,3 l zakupiłem na recepcji hotelowej.
Naprzeciw kompleksu w parku mieści się Yuber Grill Park. Przytulne miejsce gdzie można posiedzieć w drewnianych kioskach. Zapach grilowanych potraw roznosi się w powietrzu drażniąc nozdrza...
Na miejscu mają duży wybór piw z kija, pani zaczęła mi je wszystkie wyliczać.. tak że mi się pomieszały.
Mikrus warzy tych piw, pod 10 rodzajów, czasem coś się zmienia.
Spróbowałem na miejscu:
Yuber Golden Bear - 12*, 4,5%
Tuber Magnum IPA - 16*, 6,5%
Yuber Lager- 12*, 4,5%.
Piwa nie są drogie. Normalne lagery kosztują- 50,30 UAH za duże i małe, natomiast te do których użyto nowofalowych chmieli kosztują 60 i 40 UAH.
Piwa nie zrobiły na mnie jakiegoś wielkiego wrażenia. Biorąc pod uwagę spożyte później butelkowe wersje, to raczej lagery były dla mnie lepszym wyborem od nieco dziwnych nowofalowców.
A jakie oprócz w/w były w butelkach które kupiłem?
Yuber Użgorodskie Pivo- 12*, 4,5%
Yuber Black Hill - 13*, 5,5%.
Yuber APA LB- 10*, 3,5%.
Yuber Brown Bear- 13*, 5%.
Widziałem etykietki z piw: Wheat i Szwabskie ale w tym czasie ich nie mieli.
Widać że browarek stara się być obecny w innych miejscach w mieście, są ich piwa w rozliwajkach.
Solidna kasa jaka została włożona w cały biznes, obecnie chyba z powodu wojny nie wraca się zbyt obficie o czym świadczył prawie pusty parking przed hotelem. Jednak znając zaradność tych ludzi, myślę że obiekt ma przed sobą przyszłość.
A czy warto wstąpić na piwo?
Myślę że tak, chociaż nie należy ustawiać poprzeczki zbyt wysoko.
Na fotkach:
1. Przybudówka z browarem.
2. Warzelnia.
3. Tanki.
4. Część nazwijmy to laboratoryjna. Pustawo.
Browar jest częścią kompleksu hotelowo- gastronomicznego o nazwie- Hotel Praha. Kombinat z całą infrastrukturą potrzebną do rozrywki i wypoczynku. Z bliskiej okolicy są ładne widoki na miasto a nawet na lotnisko którego pas kończy się prawie na terytorium Słowacji.
Budynek w którym mieści się browar, jest przybudówką do centralnego kompleksu. Dzięki uprzejmości pani pracującej na co dzień przy warzeniu ( aczkolwiek jako pomoc, nie jako piwowar) mogłem zaglądnąć do miejsca warzenia.
Technologia została zrobiona w firmie pana Krysla- Joe's Garage Brewery. Również surowce pochodzą z Czech. Można by oczekiwać czeskiego piwa, ale wszakże jestem na Ukrainie, gdzie nie ma zbyt wielu chętnych na wyraziste gorzkie piwa.
Warzelnia znajduje się na parterze a powyżej jest Yuber Pub, urządzony dosyć szykownie. Są na stołach również samoobsługowe nalewaki. Fajnie by było tam usiąść, ale mimo różnych godzin otwarcia z którymi spotkałem się w necie, okazało się że to miejsce żyje tylko podczas specjalnych imprez ewentualnie na zamówienie. Szkoda. Nie wiem może teraz coś się zmieniło w tym temacie.
Aby napić się miejscowego piwa można udać się do restauracji hotelowej, ale na szczęście znalazłem jeszcze trzecią i to chyba najlepszą opcję.
Dodam jeszcze tylko to, że piwa w szklanych butelkach o pojemności 0,3 l zakupiłem na recepcji hotelowej.
Naprzeciw kompleksu w parku mieści się Yuber Grill Park. Przytulne miejsce gdzie można posiedzieć w drewnianych kioskach. Zapach grilowanych potraw roznosi się w powietrzu drażniąc nozdrza...
Na miejscu mają duży wybór piw z kija, pani zaczęła mi je wszystkie wyliczać.. tak że mi się pomieszały.
Mikrus warzy tych piw, pod 10 rodzajów, czasem coś się zmienia.
Spróbowałem na miejscu:
Yuber Golden Bear - 12*, 4,5%
Tuber Magnum IPA - 16*, 6,5%
Yuber Lager- 12*, 4,5%.
Piwa nie są drogie. Normalne lagery kosztują- 50,30 UAH za duże i małe, natomiast te do których użyto nowofalowych chmieli kosztują 60 i 40 UAH.
Piwa nie zrobiły na mnie jakiegoś wielkiego wrażenia. Biorąc pod uwagę spożyte później butelkowe wersje, to raczej lagery były dla mnie lepszym wyborem od nieco dziwnych nowofalowców.
A jakie oprócz w/w były w butelkach które kupiłem?
Yuber Użgorodskie Pivo- 12*, 4,5%
Yuber Black Hill - 13*, 5,5%.
Yuber APA LB- 10*, 3,5%.
Yuber Brown Bear- 13*, 5%.
Widziałem etykietki z piw: Wheat i Szwabskie ale w tym czasie ich nie mieli.
Widać że browarek stara się być obecny w innych miejscach w mieście, są ich piwa w rozliwajkach.
Solidna kasa jaka została włożona w cały biznes, obecnie chyba z powodu wojny nie wraca się zbyt obficie o czym świadczył prawie pusty parking przed hotelem. Jednak znając zaradność tych ludzi, myślę że obiekt ma przed sobą przyszłość.
A czy warto wstąpić na piwo?
Myślę że tak, chociaż nie należy ustawiać poprzeczki zbyt wysoko.
Na fotkach:
1. Przybudówka z browarem.
2. Warzelnia.
3. Tanki.
4. Część nazwijmy to laboratoryjna. Pustawo.
Comment