Węgry, Kaposvár, Noszlopy Gáspár u. 6, Hansdonner Sörház

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1566

    Węgry, Kaposvár, Noszlopy Gáspár u. 6, Hansdonner Sörház

    W 2020 roku w uroczym miasteczku Kaposvár, stolicy Somogy otworzył się browar, który można zakwalifikować jako restauracyjny.
    Otwarcie browaru w trudnych czasach covidu od początku stawiało pod znakiem zapytania jego dalsze istnienie, co od razu przełożyło się na drastyczne zredukowanie pracy baru i restauracji do trzech dni w tygodniu.
    W zeszłym roku pierwsza próba odwiedzenia browaru zakończyła się pocałowaniem klamki, na początku września tego roku wreszcie się udało "zaliczyć" degustując piwa i kosztując kuchni.

    Hansdonner Sörház mieści się w jednej z kamienic w samym centrum miasta, oddalony jest niecały kilometr od dworca kolejowego i autobusowego.
    Jest to kameralny pub z dużym ogródkiem rozlokowanym przy głównym deptaku starówki.
    Wewnątrz wita nas turecki dywan, ściany z czerwonej cegły, a w centralnym punkcie głównej sali bar oprawiony grubym drewnem.
    Blat barowy również z naturalnego drewna a przy nim kilkanaście wysokich krzesełek.
    Przy barze ustawiono coś przypominającego małą kadź warzelną, ale jest to prawdopodobnie atrapa.
    Bar oświetlają żarówki o małej mocy oprawione kryształowymi kloszami.
    Dla gości są miejsca na głównej sali przy stolikach sześcioosobowych, oraz przy długich ławach z siedziskami pokrytymi miękkimi narzutami.
    Przy większej frekwencji uruchamiana jest druga sala, którą tworzy antresola nad barem. Tam też znajduje się kuchnia.
    Gotowe potrawy przywoływane są pociągnięciem sznurka, który uruchamia mosiężny dzwonek przy barze.
    Serce browaru, czyli cała instalacja znajduje się w piwnicy przy toaletach.
    Same toalety, przynajmniej męskie również z pewną ciekawostką, a są nią pisuary ze skórzanym podgłówkiem. Przydatne jeśli ktoś w czasie oddawania uryny przyśnie i poleci na ścianę

    1 września na kranach było 7 piw:
    - Búza (Wheat) 4,8% - 480 / 800 HUF (0,3 / 0,5 l.)
    - Hoplager (Lager) 6,7% - 510 / 850 HUF
    - Karakán (Pils) 4,5% - 480 / 800 HUF
    - New England IPA 5,8% - 570 / 950 HUF
    - West Coast IPA 5,6% - 570 / 950 HUF
    - Malinowe Ale 3,8% - 480 / 800 HUF
    - Wiśniowe 3,8% - 480 / 800 HUF

    Ceny w miarę umiarkowane, po przeliczeniu za duże piwo trzeba zapłacić od 9,20 do 11 zł.
    Nie mają firmowego szkła, ani podkładek.
    Na wynos można zakupić w półtoralitrowych butelkach PET lub litrowych Krachl.

    Kuchnia serwuje burgery (1800 HUF), sałaty (2150 HUF), zupy (1690 HUF) i typowe przysmaki węgierskie.
    Ja skusiłem się na gulasz z flaków, podany z ziemniakami. Przyjemność taka kosztowała 2400 HUF, czyli 28 zł.

    Godziny otwarcia: czartek, piątek, sobota od 16:00 do 1:00.

    Na załączonych zdjęciach piwo Búza (Wheat), oraz gulasz z flaków ziemniakami z piwem Pils.
    Attached Files
Przetwarzanie...
X