Widziałem juz lokalizacje minibrowarów w różnych ciekawych miejscach, ale w zamkniętym wiejskim dworcu kolejowym jeszcze nie.
Sama duża wieś jaką jest Jaszdozsa, położona jest spory kawałek od tego miejsca, a wokół jest kilkanaście domków, i pola po horyzont.
Co mnie jeszcze bardziej zadziwia to to, że zaledwie kilka kilometrów dalej, w miasteczku Jaszapati są jeszcze dwa minibrowary.
Skąd takie zamiłowanie do warzenia piwa w tej części bezkresnej po horyzont równiny, tego nie wiem.
Minibrowar działa od 1992 roku i umieszczony jest w tylniej części budynku, natomiast dawną poczekalnie i pomieszczenia dyżurnego zajmuje piwiarnia.
Trafiłem akurat na moment warzenia piwa, więc mogłem oglądnąć browarek od środka.
Wyposażenie nie odbiegało od schematów panujących w tego rodzaju przybytkach.
Chociaż ręczna myjka do butelek, to rzecz nie często przeze mnie widziana.
Aktualnie warzy się cztery rodzaje piwa.
Dosai Pannonbrau vilagos 12* 5,0%, oraz Dosai Pannonbrau barna 12* 5,0 %
Piwa bardzo smaczne, pełne w smaku, szkoda że nie leją w wersji niefiltrowanej.
Piwo rozlewa się do butelek NRW.
Dla firmy Bandusz w Tarnoku robione jest także piwo Köleses Sör, tak w wersji jasnej i ciemnej również w NRW.
Parametry takie jak u poprzedników, ale to piwo zawiera w swoim składzie surowcowym proso.
Cały ten asortyment można dostać w miejscowej piwiarni.
Piwnych zbieraczy pocieszy fakt posiadania przez browarek podstawek, które po małej prośbie można oczywiście dostać.
Ceny w barze:
Pannonbrau vilagos- 70,100,150 Ft (0,2/0.3/0,5)
Pannonabrau barna - 80,120,180 Ft
Wersje butelkowe 150 Ft za jasne i 180 Ft za ciemne (+kaucja)
Butelkowe Köleses Sör: 160 i 180 Ft za jasne i jak piszą na etykietce półciemne.
Godziny otwarcia Állomás Söröző czyli piwiarni dworcowej: Pon-Sob 07.00-22.00 Nd 08.00-21.00.
Browarek posiada też skromną własną strone: http://www.pannonbrau.hu/index.html
Fotki z galerii:
Sama duża wieś jaką jest Jaszdozsa, położona jest spory kawałek od tego miejsca, a wokół jest kilkanaście domków, i pola po horyzont.
Co mnie jeszcze bardziej zadziwia to to, że zaledwie kilka kilometrów dalej, w miasteczku Jaszapati są jeszcze dwa minibrowary.
Skąd takie zamiłowanie do warzenia piwa w tej części bezkresnej po horyzont równiny, tego nie wiem.
Minibrowar działa od 1992 roku i umieszczony jest w tylniej części budynku, natomiast dawną poczekalnie i pomieszczenia dyżurnego zajmuje piwiarnia.
Trafiłem akurat na moment warzenia piwa, więc mogłem oglądnąć browarek od środka.
Wyposażenie nie odbiegało od schematów panujących w tego rodzaju przybytkach.
Chociaż ręczna myjka do butelek, to rzecz nie często przeze mnie widziana.
Aktualnie warzy się cztery rodzaje piwa.
Dosai Pannonbrau vilagos 12* 5,0%, oraz Dosai Pannonbrau barna 12* 5,0 %
Piwa bardzo smaczne, pełne w smaku, szkoda że nie leją w wersji niefiltrowanej.
Piwo rozlewa się do butelek NRW.
Dla firmy Bandusz w Tarnoku robione jest także piwo Köleses Sör, tak w wersji jasnej i ciemnej również w NRW.
Parametry takie jak u poprzedników, ale to piwo zawiera w swoim składzie surowcowym proso.
Cały ten asortyment można dostać w miejscowej piwiarni.
Piwnych zbieraczy pocieszy fakt posiadania przez browarek podstawek, które po małej prośbie można oczywiście dostać.
Ceny w barze:
Pannonbrau vilagos- 70,100,150 Ft (0,2/0.3/0,5)
Pannonabrau barna - 80,120,180 Ft
Wersje butelkowe 150 Ft za jasne i 180 Ft za ciemne (+kaucja)
Butelkowe Köleses Sör: 160 i 180 Ft za jasne i jak piszą na etykietce półciemne.
Godziny otwarcia Állomás Söröző czyli piwiarni dworcowej: Pon-Sob 07.00-22.00 Nd 08.00-21.00.
Browarek posiada też skromną własną strone: http://www.pannonbrau.hu/index.html
Fotki z galerii:
Comment