W nadmorskiej miejscowości Riccione, położonej nad Adriatykiem wciąż działa najstarszy lub jeden z najstarszych browarów restauracyjnych we Włoszech.
Minibrowar "Hops!" został założony w 1997 roku.
Obiekt usytuowany jest przy kanale, niecałe 100 metrów od piaszczystej plaży i 900 metrów od dworca kolejowego.
Pociągiem z Rimini można dojechać w kilka minut, a kiedyś możliwy był również dojazd podmiejską linią trolejbusową.
Na miejscu zastajemy wielką, otwartą restaurację połączoną z tarasem.
Bardzo ciekawy wystrój z drewnianym parkietem, wygodnymi, stylowymi wiklinowymi krzesłami, wiatrakami pod sufitem i otwartą kuchnią.
Czuje się plażowy, nadmorski klimat.
Wewnątrz wielkie miedziane kadzie otoczone barem, przy barze również miedziane nalewaki.
W drodze do toalety za szybą dostrzeżemy małe pomieszczenie gdzie usytuowano tankofermentory.
Do dyspozycji gości jest również salonik z kanapami ze skóry.
W stałej ofercie jest 6 rodzajów piwa + 1 sezonowe.
W czasie mojej wizyty w lipcu 2020 dostępne były:
- Pale Ale "Dry Hops" 5,1%
- Dry Hopping 4,5%
- Hops Beer Chiara 5%
- Hops Beer Hefe Weizen 5,6%
- Hops Beer Scura 6,2%
- Hops Beer Ambrata Doppio Malto 6%
- Season Beer
Próbowałem dopytać jakie jest to sezonowe, dostałem tylko odpowiedź że jest najbardziej podobne do Dry Hopping.
Wszystkie piwa w jednej cenie: 3,80€ za 0,3, 5,50€ za pół litra i 14€ za półtoralitrowy dzbanek.
Piwa podawane są w firmowych szklankach, z gadżetów można zakupić t-shirty.
O miejscówce i serwowanych daniach z kuchni można powiedzieć wiele dobrego, o piwie niestety już nie. Nie dba się o jakość, słabo jest też z wiedzą personelu. Przypomina mi to trochę z sytuację ze Spiżem. Po wielu latach piwo spadło na dalszy plan i jest teraz zaniedbanym dodatkiem do interesu.
Jeśli chodzi o kuchnię to dominują tu finezyjne olbrzymich rozmiarów burgery (od 9,50 do 12,50 €) i równie wyszukane pizze (5,50 - 14,50 €).
Jest np pizza z frytkami lub z szynką parmeńską i gigantycznym pokładem mozzarelli. Są też ciekawe dania z owoców morza.
Ja wybrałem Taglioini, scampi i gamberi za 12,50 € (na zdjęciu z piwem Doppio Malto).
Godziny otwarcia:
pn - pt: 19:00 - 1:00
so, nd: 12:00 - 15:00, 19:00 - 1:30
Do rachunku doliczają 1,50€ za nakrycie.
Minibrowar "Hops!" został założony w 1997 roku.
Obiekt usytuowany jest przy kanale, niecałe 100 metrów od piaszczystej plaży i 900 metrów od dworca kolejowego.
Pociągiem z Rimini można dojechać w kilka minut, a kiedyś możliwy był również dojazd podmiejską linią trolejbusową.
Na miejscu zastajemy wielką, otwartą restaurację połączoną z tarasem.
Bardzo ciekawy wystrój z drewnianym parkietem, wygodnymi, stylowymi wiklinowymi krzesłami, wiatrakami pod sufitem i otwartą kuchnią.
Czuje się plażowy, nadmorski klimat.
Wewnątrz wielkie miedziane kadzie otoczone barem, przy barze również miedziane nalewaki.
W drodze do toalety za szybą dostrzeżemy małe pomieszczenie gdzie usytuowano tankofermentory.
Do dyspozycji gości jest również salonik z kanapami ze skóry.
W stałej ofercie jest 6 rodzajów piwa + 1 sezonowe.
W czasie mojej wizyty w lipcu 2020 dostępne były:
- Pale Ale "Dry Hops" 5,1%
- Dry Hopping 4,5%
- Hops Beer Chiara 5%
- Hops Beer Hefe Weizen 5,6%
- Hops Beer Scura 6,2%
- Hops Beer Ambrata Doppio Malto 6%
- Season Beer
Próbowałem dopytać jakie jest to sezonowe, dostałem tylko odpowiedź że jest najbardziej podobne do Dry Hopping.
Wszystkie piwa w jednej cenie: 3,80€ za 0,3, 5,50€ za pół litra i 14€ za półtoralitrowy dzbanek.
Piwa podawane są w firmowych szklankach, z gadżetów można zakupić t-shirty.
O miejscówce i serwowanych daniach z kuchni można powiedzieć wiele dobrego, o piwie niestety już nie. Nie dba się o jakość, słabo jest też z wiedzą personelu. Przypomina mi to trochę z sytuację ze Spiżem. Po wielu latach piwo spadło na dalszy plan i jest teraz zaniedbanym dodatkiem do interesu.
Jeśli chodzi o kuchnię to dominują tu finezyjne olbrzymich rozmiarów burgery (od 9,50 do 12,50 €) i równie wyszukane pizze (5,50 - 14,50 €).
Jest np pizza z frytkami lub z szynką parmeńską i gigantycznym pokładem mozzarelli. Są też ciekawe dania z owoców morza.
Ja wybrałem Taglioini, scampi i gamberi za 12,50 € (na zdjęciu z piwem Doppio Malto).
Godziny otwarcia:
pn - pt: 19:00 - 1:00
so, nd: 12:00 - 15:00, 19:00 - 1:30
Do rachunku doliczają 1,50€ za nakrycie.