Włochy, Bolonia (Crespelano), via Cassoletta, 86, Statale Nove

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19289

Włochy, Bolonia (Crespelano), via Cassoletta, 86, Statale Nove

Są to przemysłowe przedmieścia i chyba... dość dalekie Bolonii. Po drodze mijamy miasteczko/wioskę Anzola di Emilia, by tam dotrzeć. Jedzie tam autobus nr 87 z centrum raz na godzinę (koszt 2 ojro w jedną stronę). Co pół dociera tylko do tej wioski. Skąd jest ok 40 min. z buta wzdłuż ruchliwej, wąskiej drogi. Dlatego lepiej jechać do celu. Wysiada się przy stacji benzynowej - przystanek Palazzina. I stąd może 200-300 metrów przy dużej hali produkcyjnej mały budyneczek. Przed nim parę stolików, za nim także w namiotach stoliki. Wewnątrz mała salka ze stołami z beczek i lada. Bardziej to jak sklep z degustacją, ale za 5 ojro jest zwiedzanie browaru. Dobrze przed wyjazdem wyliczyć czas, bo na miejscu ma się ok 45 minut do odjazdu busa, którym się przyjechało. Opodal przystanku (koło przejścia dla pieszych i stacji benzynowej) jest bar, gdzie można poczekać na odjazd (okoliczny sklep i ten bar nie mają piwa z tego browaru )

I na koniec hint, którego niefrasobliwie nie omieszkałem nabyć. Google i RB kłamie i warto sprawdzić na FB godziny otwarcia. Poza tym, że we Włoszech knajpy działają w durnych godzinach nawet kiedy za oknem jest nie cieplej niż w lutym w Polsce to postpandemicznie zapewne lokal działa tylko weekendowo. Przed południem tylko bodaj w sobotę.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2023-02-13, 10:14. Powód: literówki
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19289

Comment

• e-prezes
      e-prezes commented
      Editing a comment
      Uzupełnienie
      Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2023-02-17, 18:23.

Related Topics

Collapse

• e-prezes
    Włochy, Bolonia, del Pratello 31, Zapap Pratello
    e-prezes
    Miejsce w zagłębiu knajpianym w płd-zach części starego miasta. Tuż obok jest możliwe, że nie warta wspomnienia knajpka, ale w oczekiwaniu na otwarcie Zapap miło można spędzić czas.
    Sam browar Zapap mieści się poza miastem, a firma ma trzy lokale w samej Bolonii z wyszynkiem (ten...
    2023-02-09, 21:24
  • e-prezes
    Włochy, Bolonia, San Valentino 2/f, Brewdog Bologna
    e-prezes
    Lokal w stylu jaki znamy choćby z Warszawy. Tu podobnie kilka kranów własnych i parę gościnnych. Ceny od 3,5 do 7 EUR. Za różne pojemności, w tym 7 za pysznego imperial stouta w ilości 0,2 litra. Po dwóch małych piwach zostałem zagadnięty czemu nie jeszcze i od słowa do słowa zostałem...
    2023-02-07, 18:35
  • e-prezes
    Włochy, Bolonia, Via Broccaindosso 5c, Birra Cerqua
    e-prezes
    Jest to bardziej punkt wyszynkowy samego browaru niż sam browar, choć głowy nie daję. Sprzętu nie widać. Mała salka z ogrodowymi stolikami i ogródek na zewnątrz przy wąskiej, ale mało ruchliwej ulicy. Salka dekorowana pracami zaprzyjaźnionej artystki Laury Venezia. 4 krany na nalewaku plus...
    2023-02-08, 18:35
  • e-prezes
    Włochy, Bolonia, via Clavature 12, Baladin Bologna
    e-prezes
    Lokalik w starej, odnowionej hali targowej. Kilka z punktów handlowych z tradycyjnymi przekąskami ma w ofercie również piwa Birra Baladin. Ich stosko jest widoczne, choć obsługa raczej wolno reaguje na klienta. Piwa mimo to smaczne, choć nie tanie. 5,5 ojro za male 0,3 litra. Dla lokalsów podają...
    2023-02-07, 18:58
  • e-prezes
    Włochy, Bolonia, Luigi Serra 11/c, Fermento
    e-prezes
    Nie miałem go na liście do zaliczenia, ale w trakcie rozmowy w pubie Brewdog dostałem profesjonalną mapkę z zaznaczonymi i krótko spisanymi kraftowymi miejscówkami piwnymi w Bolonii. O dziwo nie było na niej browarów, ale wypatrzyłem lokalik niedaleko mojego hostelu czynny w normalnych godzinach,...
    2023-02-07, 18:47
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...
X