Włochy, Busalla, Fabrica Birra Busalla

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

Włochy, Busalla, Fabrica Birra Busalla

Fabbrica Birra Busalla
    Localitá Birra, Savignone, GE 16010
    Tel: 010/9641500
    Fax: 010/9641500

Mimo adresu w Savignone mikrobrowar znajduje się w zasadzie w miejscowości Busalla, jakiś 1 km na południe od jej centrum. Busalla z kolei leży jakieś 30 km na północ od Genui, przy drodze na Mediolan.
    Podczas mojej wizyty dostępne były:
    - jasny lager oficjalnie zwany Muller, a nieoficjalnie birra chiara (całkiem niezły)
    - mocny lager zwany Birra Ambra (nie degustowałem)
    - ciemny lager zwany oficjalnie Rubin, a nieoficjalnie birra rossa (całkiem niezły)
    - piwo kasztanowe czyli Castagna (dziwactwo / przerost formy nad treścią)
    Podobno kiedyś było też miodowe i inne, sezonowe wynalazki.
    Piwo serwowane jest w niefirmowym szkle. Gadżetów typu wafle itp. brak. Zdaje się, że są firmowe butelki do zakupu piwa na wynos.
    Można również zjeść, a obok knajpy/browaru znajduje się hotel o wdzięcznej nazwie Albergo Birra.
    Zdjęć nie zamieszczam, bo nie miałem możliwości ich zrobić.
    Ostatnia zmiana dokonana przez yendras; 2007-03-14, 00:30.

Related Topics

Collapse

• pebejot
    Rumunia, Iași, Calea Chisinaului 132, Fabrica de bere Cearfisa
    pebejot
    Browar regionalny bez wyszynku Fabrica de bere Cearfisa został otwarty w 2017 w mieście Iași.
    Znajduje się na przedmieściach w zagłębiu przemysłowym, kilka kilometrów od centrum.
    Dojechać tam można tramwajem 5 lub 8 do przystanku Fabrica de Ulei (3 przystanki przed pętlą Tutora)....
    2023-03-13, 12:20
  • darekd
    Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
    darekd
    Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
    2024-07-22, 00:26
  • e-prezes
    La mi' Birra, TIPA
    e-prezes
    5,6% alk. Butelka 0,33 nabyta w sklepiku winnym (Bottega Portanova) niedaleko lokalu Birra Baladin. Cena 6€, czyli w typowych dla Bolonii cenach.

Właściciel sklepiku mówił, że ma je gościnnie, gdyż jego przyjaciel otwarł browar w Toskanii, dokładnie w Empolii. Z profilu FB wynika,...
    2023-02-21, 11:40
  • Shedao
    Litwa, Wilno, Vilniaus g. 29, La Birra Pub
    Shedao
    Dość specyficzne miejsce, bo klimat trochę jak z pubu studenckiego, nazwa... sami widzicie jaka, a w ofercie belgia - Blanche, Dubbel, Witbier. Spróbowałem pierwszych dwóch, Blanche było przepyszne.

Uwaga: knajpa otwiera się o 17, a zamyka, w zależności od dnia, między 4 a 6...
    2025-01-07, 15:16
  • darekd
    Birra Salento, Riserva Aurea La IPA
    darekd
    Nowoczesny duży browar rodzinny z miejscowości Leverano w Apulii (Płw. Salentyński, obcas włoskiego buta).

4,6% alk.

Aromat - mocno dojrzałe owoce (gruszka, morela), nieco żywiczności
    Piana - średnia, zwarta, trwałą, długi kożuszek, zostaje na szkle
    ...
    2024-07-25, 22:55
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...