Łotwa, Ryga, Lāčplēša 12, Alķīmiķis (d. Bierhaus i ALEhouse)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    Łotwa, Ryga, Lāčplēša 12, Alķīmiķis (d. Bierhaus i ALEhouse)

    Lokal, który do niedawna znany był pod inną nazwą i kojarzony bardziej jako kraft pub i browar kontraktowy. Obecnie zmienił nazwę (i chyba udziałowców; menagerka nie była skora do rozmowy na ten temat) i owszem jeszcze można napić się tam kraftów, ale docelowo będzie to browar restauracyjny. Z nazwy można się spodziewać niemieckich klimatów. Taka muza właśnie tam leci w tle. Na razie jednak do spróbowania jeszcze 3 piwa Põhjala (m.in. IPA i barley wine oraz 3 Malduguns (m.in. IPA, brown ale) oraz kilkanaście piw z butelki w tym piwa BrewDog.
    Ceny za male piwo to 2,3 - 3 €
    Kolekcjonersko jeszcze nie przygotowani, bo nie ma szkła firmowego, czy podstawek.

    Zdjęć dwie sztuki w Galerii:

  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    #2
    Odświeżyli stronę na FB. Są zdjęcia...

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19269

      #3
      Skopałem linki do zdjęć. Teraz dobre:

      Z zewnątrz oraz uruchomiona w kwietniu warzelnia Heinricha Schulza (Ukraina) o wybiciu 600 litrów.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19269

        #4
        Trochę długo im zajęło uzyskanie pozwoleń (co tylko świadczy, że nie tylko w Polsce jest tak źle), ale na dniach mają się pojawić piwa już z własnej warzelni: IPA, Pale Ale, Pils i Saison.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19269

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          Lokal, który do niedawna znany był pod inną nazwą i kojarzony bardziej jako kraft pub i browar kontraktowy. (...) Na razie jednak do spróbowania jeszcze 3 piwa Põhjala (m.in. IPA i barley wine oraz 3 Malduguns (m.in. IPA, brown ale) (...)
          Obecnie jest 8 nalewaków i poza swoimi piwami serwują okazyjnie piwa kontraktowca, który u nich warzy.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19269

            #6
            Pod koniec zeszłego roku browar zmienił nazwę na Alķīmiķis (Alchemik) odcinając się od nieudanego pomysłu na niemiecki brauchaus. Piwowarem dalej jest amerykanin Gordon vonHoutan. Jest 8 nalewaków, a na nich tap takeovers bratnich browarów kraftowych z Litwy, Łotwy i Estonii. Czyli powrót do korzeni.

            Comment

            • Prusak
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 4485

              #7
              Na nalewakach obecnie niemal same własne piwa, niektóre można kupić w butelkach. Bardzo fajne miejsce, można też sensownie zjeść, mimo że wybór nie jest duży. Pils na mosaic, magnum i simcoe bardzo dobry, robust porter z miętą pieprzową także, choć dodatek ten nie był, moim zdaniem konieczny, ipa znakomita, brown ale nie było na kranie, pity z butelki wyraźnie zawiódł.
              Z browarów Rygi chyba najlepszy obok Labietisa.

              Comment

              • bastion
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2006.10
                • 1152

                #8
                Bardzo ciekawie wygląda domek wciśnięty w zabudowę większych kamieniczek, w którym mieści się Alchemik bo tak można przetłumaczyć nazwę browaru restauracyjnego który warzy swoje piwa od 2015 roku.
                Wewnątrz dosyć skromnie. Na widoku warzelnia, natomiast tanki już ukryte w innych pomieszczeniach.
                Szeroki wybór piw tak w formie nalewanej jak i w butelkach.

                Miejsce spotkań biznesowych ale zwyczajnych piwoszy również nie brakuje.

                Próbowałem z kranu::

                Pils - 4.9%
                Saison - 4,8%
                Vulgaris ( Amber Ale) -5,3%.

                Piwa niezłe chociaż nieco przekombinowane jak to czasem bywa w mikrusach, których piwowarom koniecznie zależy by czymś się wyróżnić, a nie starać się zrobić coś w klasyce stylu..

                Piwa kosztowały 1,8 / 3.2 € za 0.25 i 0,5l

                Jak widzę jest jakieś info że lokal tymczasowo zamknięty, ale z innej strony ich piwa są cały czas oceniane, więc nie wiem jak jest w rzeczywistości.

                Na fotkach:
                1. Chatka w którym mieści się lokal.
                2. Warzelnia.
                3. Bar.

                Comment


                • e-prezes
                  e-prezes commented
                  Editing a comment
                  Wolę mikrusy ze sznytem niż mdłe do bólu bierhalowe samograje.
              • bastion
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2006.10
                • 1152

                #9
                1. Lodówka solidnie zapełniona własnymi piwami.
                2. Pils.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X