EB - czy jest gdzieś to piwo w Polsce?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rohozecky
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2008.11
    • 1841

Szczerze mówiąc nie widzę powodu dla tego całego podniecenia. Browar, który warzył EB, nie istnieje, przynajmniej jako czynny, a naklejenie etykiety nie czyni jeszcze np. ze Specjala EB

Myślę że większość wspominek o EB dotyczy już okresu po przejęciu przez Żywca, kiedy to smak tego piwa dramatycznie poleciał na łeb. To wtedy pojawili się lanserzy, celebryci itp..Pierwotne EB było dość fajnym lekkim piwem, o słodowym posmaku, nie mogę w żadnym wypadku powiedzieć, że było "bezsmakowe" jak obecne koncerniaki. Choć oczywiście jakiegoś szaleństwa smakowego w nim też nie było.
    To były jednak lata mniej więcej 1991-1993, może 1994.

Dodam na wszelki wypadek, że moje pozytywne wrażenie dotyczące "prawdziwego" EB nie ma żadnego związku z - jak to ktoś ujął - wspomnieniami z czasów licealnych. W tym czasie byłem już dorosłym kaczorem i ojcem rodziny, a piw do porównania było jeszcze mnóstwo, duuużo fajniejszych od EB. Skoro wiec po 20 latach kojarzę ówczesne EB raczej pozytywnie, coś w tym musialo być
    Ostatnia zmiana dokonana przez rohozecky; 2012-11-26, 17:34.
    ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• Kolesław
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1130

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomekPeisert
      Jeden z kolegów rzeczywiście ma rację, to takie nostalgiczne poszukiwanie smaków z dzieciństwa Ja mam świadomość, że piwo samo w sobie aż tak rewelacyjne nie jest, ale jak się je powiąże z tymi wszystkimi wspomnieniami z dawnych lat to smak staje się niezapomniany. Pamiętam kiedy w upalne lipcowe popołudnie wędrowało się z butelką zimnego EB pośród łanów zbóż u babci na wsi (w dodatku ukrywając się, bo nie było się pełnoletnim) - to były wspaniałe czasy, zupełnie odmienne od tych obecnych, gdzie na domówkach zarzygana młodzież obchlewa się cuchnącym Tyskim lub Żubrem.
      To znaczy, że w latach 90-tych młodzież nie rzygała, a z kolei dzisiaj wszystkie babcie na wsi uległy anihilacji? Bo z tego co zaobserwowałem na przełomie lipca i sierpnia tego roku zboże jeszcze w tym kraju rosło. Chyba, że masz pewne informacje, że to był ostatni raz. W takim przypadku idę się zachlać i zarzygać na domówce (własnej). Aż żal, że nie mam tyskiego ani żubra
      Żelazna logika.

Comment

• a1410
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.08
        • 613

Mnie się oryginalne, przedżywieckie EB kojarzy ze słonecznym latem, ciepłą wodą w mazurskich jeziorach, i przepięknymi nogami modelki/ w czerwonych cieniutkich szpilkach/ z plakatu reklamującego to piwo.
        Smak miało łudząco podobny do Fostersa...potem rzeczywiście staczało się smakowo po równi pochyłej.

Comment

• bodzio73
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.05
          • 4

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky
          Szczerze mówiąc nie widzę powodu dla tego całego podniecenia. Browar, który warzył EB, nie istnieje, przynajmniej jako czynny, a naklejenie etykiety nie czyni jeszcze np. ze Specjala EB

Myślę że większość wspominek o EB dotyczy już okresu po przejęciu przez Żywca, kiedy to smak tego piwa dramatycznie poleciał na łeb. To wtedy pojawili się lanserzy, celebryci itp..Pierwotne EB było dość fajnym lekkim piwem, o słodowym posmaku, nie mogę w żadnym wypadku powiedzieć, że było "bezsmakowe" jak obecne koncerniaki. Choć oczywiście jakiegoś szaleństwa smakowego w nim też nie było.
          To były jednak lata mniej więcej 1991-1993, może 1994.

Dodam na wszelki wypadek, że moje pozytywne wrażenie dotyczące "prawdziwego" EB nie ma żadnego związku z - jak to ktoś ujął - wspomnieniami z czasów licealnych. W tym czasie byłem już dorosłym kaczorem i ojcem rodziny, a piw do porównania było jeszcze mnóstwo, duuużo fajniejszych od EB. Skoro wiec po 20 latach kojarzę ówczesne EB raczej pozytywnie, coś w tym musialo być
          Piszesz pierdoły. EB było i jest ciągle ważone w tym samym miejscu.

Comment

• jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bodzio73
            Na wadze.

Jak widać kampania reklamowa odniosła skutek. Do dziś ludzie wspominają to piwo, a że było podłe nikt nie pamięta.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

Comment

• kibi
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 1875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh
              W lipcu 2011 piwo tak się prezentowało:
              Piwo z 2012 roku, o którym pisałem prezentowalo się tak

Moje zapytanie (na razie bez odpowiedzi) dotyczy tego, które z tych dwóch różnych piw można obecnie kupić w Gdańsku.

Comment

• Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13963

To piwo w zielonej butelce pochodzi z Połczyna, zatem nie miało nic wspólnego z EB poza stylizacją etykiety. Obecnie produkowane piwo EB z Elbląga nie ma nic wspólnego z tym sprzed lat, no może poza tym że pewnie też jest do bani

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• kibi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 1875

To nie tylko stylizacja etykiety.
                  Piwo z Połczyna to EB Specjal Pils. Nawet na kontrze jest hasło z dawnych lat, które niektórzy tłumaczyli "Czas się naEBać" .
                  Swoją drogą ciekawe co to piwo ma wspólnego z oryginalnym EB. Czy to licencja czy podróba?
                  I ponawiam swoje zapytanie: które z tych piw można kupić w Gdańsku?

Comment

• Pendragon
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13963

Oficjalnie EB z Elbląga kupić nie można. Połczyna pewnie gdzieś kupić można było, ale jakoś nikt nie pisze o kontakcie z tym piwem od dłuższego czasu, więc może Heniek pogroził im palcem i zaprzestali go wypuszczać?
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-11-26, 22:10.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• kibi
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 1875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                      Oficjalnie EB z Elbląga kupić nie można. Połczyna pewnie gdzieś kupić można było...
                      Według tego, co napisano na kontrze, jedynie poza Polską i wyłącznie w UK.
                      Stąd moje zainteresowanie, co TomekPeisert kupił w Gdańsku?

Comment

• rohozecky
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2008.11
                        • 1841

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bodzio73
                        Że niby co? Pomyśl jeszcze raz. Dla ułatwienia dodam: a Braniewo to warzy aby nadal?
                        ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kolesław
                          To znaczy, że w latach 90-tych młodzież nie rzygała, a z kolei dzisiaj wszystkie babcie na wsi uległy anihilacji?

O babciach nic nie wiem, bo dawno na wsi nie byłem, ale pogłoski o rzyganiu przez młodzież w latach 90 potwierdzam. Wielokrotnie.

Choć w czasach EB moje obycie piwne było zerowe, już wtedy "potrójnie filtrowane" wydawało mi się rozrzedzone do granic. Nawet po kolorze było widać, że niewiele po tej filtracji zostało.

Comment

• anteks
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10797

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomekPeisert
                            to były wspaniałe czasy, zupełnie odmienne od tych obecnych, gdzie na domówkach zarzygana młodzież obchlewa się cuchnącym Tyskim lub Żubrem.
                            Czyli pijmy Czarnków i biegajmy maratonu poniżej 3 godz
                            Mniej książków więcej piwa

Comment

• a1410
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.08
                              • 613

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi
                              Według tego, co napisano na kontrze, jedynie poza Polską i wyłącznie w UK.
                              Pewnie dlatego kontra jest po niemiecku

Comment

• ketrab2
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2008.11
                                • 35

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky
                                Że niby co? Pomyśl jeszcze raz. Dla ułatwienia dodam: a Braniewo to warzy aby nadal?
                                EB było i jest z Elbląga.

Comment