Szukam średniej wielkości miasteczka w Niemczech do którego można by się wybrać na weekend, trochę połazić w celach poznawczych i resztę czasu spędzić w klimatycznych piwiarniach czy tez browarach. Prościej mówiąc szukam odpowiednika takiego bawarskiego Bambergu w regionach: Brandenburgia, Turyngia, Saksonia, Saksonia - Anhalt i Dolna Saksonia. Żeby było trochę bliżej z Poznania.
Środkowe i wschodnie Niemcy
Collapse
X
-
Lüneburg pod Hamburgiem - jeden z odcinków robił tam Makłowicz. Piękna starówka i 2 browary restauracyjne.
Budziszyn - j/w, a czy Makłowicz był, to nie wiem
Chemnitz - 2 browary restauracyjne, 1 mały na przedmieściach, 1 duży w mieście.
Poczdam - wiadomo + 2 browary restauracyjne w granicach miasta, 1 poza, kolejny (poza) w drodze.
Wiedza z moich map (na które zapraszam), byłem tylko w Budziszynie.Last edited by Pendragon; 2013-10-17, 09:32.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
-
Jeżeli mogę zabrać głos, to gorąco polecam cudowne miasteczko Goslar, położone w górach Harcu. Nie dość, że miasto i okolice są obłędnie piękne, to na dodatek znajdziemy browary warzące piwo Gose.
Comment
-
-
W Niemczech pewnie było nas więcej, ale w Enerde to niewielu... .
Nieco poważniej, Budziszyn faktycznie klimatyczny jest (choć inaczej niż Bamberg), a opodal masz park dinozaurów i inne głupawe atrakcje w Kleinwelka.
A Karl-Marx-Stadt (Chemnitz ) jakoś mnie nie pociąga, choć browarowo chyba nie jest najgorzej. No, chyba, że ktoś chce się pochylić przed pomnikiem patrona miasta...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k_k_s Wyświetlenie odpowiedzi(...)jeśli wybiorę Budziszyn to połączę go pewnie z Dreznem (...).
Comment
-
-
Zwiedziłem całe Niemcy wzdłuż i wszerz ( z wyjątkiem dokładnej penetracji Baden-WÜrttenbergii), więc wiem co piszę.
Mogę na siłę wymieniać tobie kolejne nazwy miast i wsi, ale po co, jeżeli kandydat jest tylko jeden.Last edited by abernacka; 2013-10-18, 09:34.
Comment
-
-
Zresztą Budziszyn nie kwalifikuje się do tego wątku. Przecież miasto te leży na wschodniej ścianie Niemiec.
Comment
-
-
Do tytułu się nie kwalifikuje, ale do treści pierwszego wpisu i owszem.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Może k_k_s jest członkiem Powiernictwa Pruskiego i uznaje granice z 1937 roku? Wtedy Budziszyn byłby w środkowych Niemczech.Posłusznie melduję, panie lejtnant - odpowiedział Szwejk z poczciwym uśmiechem - że podczas gdy czekałem na pociąg, spotkała mnie ta przygoda, że siedziałem przy stole i piłem jeden kufel piwa za drugim.
http://kawairakija.wordpress.com O Bałkanach - powierzchownie i dogłębnie
Comment
-
-
Comment