Ostrava - ciekawe bary z lokalnymi/kraftowymi piwami

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BoyLer
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.02
    • 46

Ostrava - ciekawe bary z lokalnymi/kraftowymi piwami

Witam. Od czasu do czasu bywam w Ostravie i na ogół wybór knajpki na wieczór jest wyborem na ślepo, co za tym idzie rzadko można się napić czegoś innego poza Radegastem czy Ostravarem. Dlatego tym razem chciał bym się przygotować zawczasu
    Czy mógł by ktoś polecić jakieś fajne miejsca z większym wyborem regionalnych lub kraftowych piw? Miło było by natknąć się na Krakonosa, Polickę, Svijany itp co lepsze czeskie piwa.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12557

Doména www.hobitclub.net je parkována u služby Český hosting. Vlastník k doméně neobjednal hostingové služby.

Na našich 8 svižně rotujících pípách můžete ochutnávat piva z českých malých, středních, ale i zahraničních pivovarů. Čeká Vás zde stylová hospoda, příjemná domácí atmosféra a skvělí lidé. Jsme va

Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.

Comment

• Pendragon
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

Wybierz sobie coś z tej mapy. Niedawno aktualizowałem

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• BoyLer
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.02
        • 46

Dzięki bardzo za ciekawe typy
        A mapa robi wrażenie, choć nie powiem czuję się trochę przytłoczony ilością możliwości

Comment

• Pendragon
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

Akurat Ostrava nie powala ofertą. Jesli chodzi o Policzkę, to proponuję odwiedzić Białego słonia. Kolor czerwony i pomarańczowy wskaże ci drogę
          Last edited by Pendragon; 2015-04-09, 19:45.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• BoyLer
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2015.02
            • 46

Jeszcze raz dzięki, myślę, że tym razem uda się napić na prawdę ciekawych piw w Ostravie Wróci czar dawnych dni, kiedy człowiek się delektował czeskimi piwami
            A co do samych knajpek to moimi faworytami do odwiedzenia na ten moment są Kurnik Šopa i Pivní bar U Segala

ps.
            tak przy okazji co to są piwa kvasnicove?
            Last edited by BoyLer; 2015-04-10, 14:20.

Comment

• Rycho_128
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.03
              • 1054

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BoyLer Wyświetlenie odpowiedzi
              tak przy okazji co to są piwa kvasnicove?
              Niefiltrowane. Pivovarské kvasnice to po czesku nic innego jak drożdże.
              Last edited by Rycho_128; 2015-04-10, 14:59.
              Gdański Browar WaRy
              Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
              Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Comment

• BoyLer
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2015.02
                • 46

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
                Niefiltrowane. Pivovarské kvasnice to po czesku nic innego jak drożdże.
                Dzięki za wyjaśnienie

Comment

• BoyLer
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2015.02
                  • 46

Tak jak zamierzałem tak też zrobiłem, zwieńczeniem wczorajszego dnia spędzonego na disc golfie w Ostravie była wizyta U Segala
                  Miejsce dość niepozorne, ale piwa... Po kolei. Na początek poszła Policka 11. Zdecydowanie niesamowicie pijalne piwo, taki idealny lager do ugaszenia pragnienia. Następne było pszeniczne Valasek. Piwo dość zaskakujące, bo o ile aromaty typowe dla weizena to była to chyba najbardziej cytrusowa pszenica jaką piłem. Dobra, ale zaskakująca. Bizon Hrobník okazało się bardzo fajnym ciemnym piwem. Jako że nie jestem fanem piw ciemnych, a już tym bardziej kiedy są przesadnie słodkie, to miło mnie to piwo zaskoczyło. Było w nim wszystko co być powinno w ciemnym piwie, ale zakończone fajną wytrawnością, a nie słodyczą. Potem było jeszcze lepiej. Clock Twist Red IPA - coś wspaniałego, powalający zapach, smak, no po prostu jedno z lepszych tego typu piw jakie piłem. Beskydské hořké niewiele ustępujące poprzednikowi, super piwo. Niewypałem było Chýně Starostova 17, piwo bardzo gorzkie, o niemal zerowym aromacie, a i w smaku pod tą goryczą nic się kompletnie nie kryło. Bardzo męczące piwo. A na "deser" Beskydská čokoláda, tak deserowe piwko, że miało się je ochotę "zjeść" łyżeczką fantastyczna sprawa.
                  Zdecydowanie brakowało mi tam jakiegoś fajnego barowego jedzonka, wystarczyła by frytkownica a już mógł bym się cieszyć ulubionym jedzonkiem do piwa, czyli smażonym serem z frytkami A tak musiał starczyć utopenec, który w połączeniu z kminkowym chlebem (a nie przepadam za kminkiem) nie zrobił za dużego wrażenia.
                  Za to zdecydowanie wrażenie zrobiły ceny, najdroższe piwo Bizon to 45 koron... A za tak wykręcone AIPY w przeliczeniu wychodziło około 6zł. Szok. Jak spojrzałem sobie do cenników polskich hurtowni, to zakup 60 danych piw u Segala było by tańsze, niż kupno 30l kega w polsce...
                  Podsumowując wypad był bardzo udany Oby takich więcej.
                  Last edited by BoyLer; 2015-04-13, 09:33.

Comment

• orw14
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.05
                    • 3

Zdecydowanie brakowało mi tam jakiegoś fajnego barowego jedzonka, wystarczyła by frytkownica a już mógł bym się cieszyć ulubionym jedzonkiem do piwa, czyli smażonym serem z frytkami A tak musiał starczyć utopenec, który w połączeniu z kminkowym chlebem (a nie przepadam za kminkiem) nie zrobił za dużego wrażenia.
                    Co tam ogólnie jest do zjedzenia oprócz tego?

Comment

• BoyLer
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2015.02
                      • 46

Niestety U Segala nic ciekawego. Poza utopencem była kiełbasa z mikrofalówki, chleb ze smalcem, twarożek z chlebem i marynowany ser. Ale obok były inne knajpki, być może z lepszym jedzeniem. Ale za to mieli świetne lane min kraftowe piwa w cenach niższych niż u nas odpowiedniki w sklepach...

Comment

• orw14
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2015.05
                        • 3

Ok, dzięki za szybkie info.

Comment

• BoyLer
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2015.02
                          • 46

A propos wyjazdów do Ostravy. Uzbierało mi się sporo butelek po polskich kraftach (te które używa Reden, Pinta, Olbracht itp), podobno można je zwrócić w automatach w Czechach. Czy to prawda? Czy trzeba wcześniej pousuwać etykiety? I czy przy każdym większym hipermarkecie (np Kaufland) znajdzie się taki automat?
                          Z góry dzięki za pomoc.

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23925

A propos wyjazdów do Ostravy. Uzbierało mi się sporo butelek po polskich kraftach (te które używa Reden, Pinta, Olbracht itp), podobno można je zwrócić w automatach w Czechach. Czy to prawda? Czy trzeba wcześniej pousuwać etykiety? I czy przy każdym większym hipermarkecie (np Kaufland) znajdzie się taki automat?
                            Z góry dzięki za pomoc.
                            to są butelki niezwrotne, bo cieńsze od zwrotnych butelek NRW. Może automaty w Czechach przyjmą, ale będzie to obciachowe naciąganie a niesmak po kombinujących Polakach utrwali się na długo
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• BoyLer
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2015.02
                              • 46

Spoko, jak nie są zwrotne to nie są zwrotne Po prostu byłem święcie przekonany, że gdzieś na tym forum było wspominane, że te konkretne browary używają właśnie butelek NRW.

Comment

Przetwarzanie...
                              X