Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
Wyświetlenie odpowiedzi
Węgry, Budapeszt
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziKarpackie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dryx Wyświetlenie odpowiedziKilka uwag odnośnie list sporządzonej przez duvell88. Większość miejsc godnych polecenia
Ale proponuję:
- zamiast adresu Rizmajer na Szebeni u. ( bo tam jest tylko produkcja w typowym domu jednorodzinny) odwiedzić firmowy lokal na Táncsics Mihály u. 110, dosłownie 2 przecznice bliżej idąc od linii kolejki podmiejskiej
- zamiast Mister Söröző, Thörköly út. 20 (typowa tania piwiarnia, a czasami nie ma gdzie usiąść) proponuje odwiedzić sam browarek na Régi Fóti út 31. Bardzo dobra węgierska kuchnia w umiarkowanych cenach. Na miejscu piwo lane jak i w butlach PET.
Browary Lehman, ER-PE można sobie darować, to tylko miejsca produkcji bez wyszynku, a produkty nie zachwycają.
Spokojnie można sobie darować minibrowar restauracyjny Kaltenberg Sörház & Étterem na Kinizsi u. Piwo przęcietne i drogie, restauracja również z mocno wysokimi cenami.
Proponuję natomiast odwiedzić obowiązkowo mało znane miejsca:
- Jónás Kézműves Sörház na Fővám tér 11-12 (charakterystyczny szklany budynek w kształcie wieloryba na Dunajem - firmowy lokal powstałego w ubiegłym roku browarku Reketye. Polecam stoliki na zewnątrz z widokiem na Dunaj i Budę. Do tego serwują piwa ze znanych węgierskich minibrowarów.
- Monyó Café na Kálvin tér 7- lokal firmowy całkiem nowego mikrusa z Budapesztu . Sam browarek w przemysłowej części Budapesztu, tuż za browarem Dreher nie co odwiedzać. Na miejscu ciekawe piwo z Monyó plus dodatkowo z innych mikrusów
- mało znane miejsce Skanzenclub na Köztelek u. 4/b. Pub gdzie można spróbować piw z mikrusów i browarów kontraktowych. Jeśli ktoś pali to miejsce wymarzone, bo jest to jednocześnie muzeum tytoniu i oficjalnie można palić.
- no na koniec polski akcent w Budapeszcie. Gdansk Könyvesbolt és Büfé na Bartók Béla út 46. Polska księgarnia, bar ze specjalnym piwem Gdansk ( ciemne piwo jaglane) z jednego z węgierskich mikrusów. Do tego polski śledzik i smakołyki. Można mówić po polsku.
A tu link do mapki z lokalami, gdzie leją (mogą być dostępne) piwa Aprily.
Ale się tego narobiło przez ostatni rok, albo poprzednim razem coś przeoczyłem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dryx Wyświetlenie odpowiedziMyśłałem że chodzi Tobie o festiwal Főzdefeszt - festiwal małych i kontraktowych browarów - bo ten szczególnie polecam
Ty natomiast piszesz o Buda Castle Beer Festival - niestety to przede wszystkim festiwal z dużymi browarami/koncernami, małe też są ale nie w takiej ilości jak na Főzdefeszt - dosłownie kilka browarków. No i jeszcze dużym minusem jest opłata za wejście 2000 Ft. ( 30 zł od osoby)
Na Fozdefeszt ceny są wysokie, tak przynajmniej mówił mi węgierski bloger piwny.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziKarpackie
Comment
-
-
Söröző powinno być mniejsze, a nawet dużo mniejsze niż Sörház, który ma być odpowiednikiem niemieckiego/austriackiego Halle, niestety oni sami używają tego wymiennie, bo mamy np. https://offbeatbudapest.com/places/szlovak-sorozo które jest właśnie w gatunku Halle, z drugiej strony np. to, co jest już ewidentnie po prostu małą piwiarnią: https://offbeatbudapest.com/places/krudy-sorozo-barMały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Np. browar Mister na swojej stronie wymienia miejsca gdzie można się napić ich piwa używając nazwy Söröző lub bar. Zakładam, że bar będzie z jedzeniem, ale też tego pewnym nie jestem. Piwiarnia to dla mnie sam wyszynk. Bez jedzenia.Last edited by e-prezes; 2019-06-19, 12:26.
Comment
-
-
Gdzie w centrum, a jeszcze lepiej w okolicach dworca Keleti jest jakiś ciekawy sklep z węgierskimi piwami?
Tu wygląda:
Különleges, kézműves sörök a világ minden tájáról. Svéd, dán, holland, amerikai, észt és skót sörfőzdék különlegességei egy helyen. Rendeld meg ma és holnap már kóstolhatod!
że skupiają się na zagranicznych.
Jak wygląda oferta kraftu w popularnych sieciach?
Z góry dzięki
Comment
-
-
W Csak a jo sor mieli sporo zagranicy a mało krajowych, ale to było 4 lata temu. W Kezmuves Csemage o którym wspominasz było więcej tych drugich. Jednak od tego czasu jak tam byłem mogło się dużo zmienić.
Comment
-
Comment