Węgry, Budapeszt

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojtekfeduni
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.09
    • 133

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    Karpackie
    To ja jednak podziękuje

Comment

• dryx
      † 1966-2017 Piwosz w Raju
      • 2002.04
      • 1735

Karpackie
      i inne wyroby Van Pura. Poza tym praktycznie tylko koncernówka.

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19297

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dryx
        Kilka uwag odnośnie list sporządzonej przez duvell88. Większość miejsc godnych polecenia
        Ale proponuję:
        - zamiast adresu Rizmajer na Szebeni u. ( bo tam jest tylko produkcja w typowym domu jednorodzinny) odwiedzić firmowy lokal na Táncsics Mihály u. 110, dosłownie 2 przecznice bliżej idąc od linii kolejki podmiejskiej
        - zamiast Mister Söröző, Thörköly út. 20 (typowa tania piwiarnia, a czasami nie ma gdzie usiąść) proponuje odwiedzić sam browarek na Régi Fóti út 31. Bardzo dobra węgierska kuchnia w umiarkowanych cenach. Na miejscu piwo lane jak i w butlach PET.
        Browary Lehman, ER-PE można sobie darować, to tylko miejsca produkcji bez wyszynku, a produkty nie zachwycają.
        Spokojnie można sobie darować minibrowar restauracyjny Kaltenberg Sörház & Étterem na Kinizsi u. Piwo przęcietne i drogie, restauracja również z mocno wysokimi cenami.

Proponuję natomiast odwiedzić obowiązkowo mało znane miejsca:
        - Jónás Kézműves Sörház na Fővám tér 11-12 (charakterystyczny szklany budynek w kształcie wieloryba na Dunajem - firmowy lokal powstałego w ubiegłym roku browarku Reketye. Polecam stoliki na zewnątrz z widokiem na Dunaj i Budę. Do tego serwują piwa ze znanych węgierskich minibrowarów.
        - Monyó Café na Kálvin tér 7- lokal firmowy całkiem nowego mikrusa z Budapesztu . Sam browarek w przemysłowej części Budapesztu, tuż za browarem Dreher nie co odwiedzać. Na miejscu ciekawe piwo z Monyó plus dodatkowo z innych mikrusów
        - mało znane miejsce Skanzenclub na Köztelek u. 4/b. Pub gdzie można spróbować piw z mikrusów i browarów kontraktowych. Jeśli ktoś pali to miejsce wymarzone, bo jest to jednocześnie muzeum tytoniu i oficjalnie można palić.
        - no na koniec polski akcent w Budapeszcie. Gdansk Könyvesbolt és Büfé na Bartók Béla út 46. Polska księgarnia, bar ze specjalnym piwem Gdansk ( ciemne piwo jaglane) z jednego z węgierskich mikrusów. Do tego polski śledzik i smakołyki. Można mówić po polsku.
        Poza wspomnianymi natknąłem się na Neked Csak Dezső przy Dohány utca 7, gdzie mają rzemieślnicze piwa Monyo, Aprily, Beerd BP, Hara’Punk.

A tu link do mapki z lokalami, gdzie leją (mogą być dostępne) piwa Aprily.

Ale się tego narobiło przez ostatni rok, albo poprzednim razem coś przeoczyłem.

Comment

• e-prezes
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19297

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dryx
          Myśłałem że chodzi Tobie o festiwal Főzdefeszt - festiwal małych i kontraktowych browarów - bo ten szczególnie polecam
          Ty natomiast piszesz o Buda Castle Beer Festival - niestety to przede wszystkim festiwal z dużymi browarami/koncernami, małe też są ale nie w takiej ilości jak na Főzdefeszt - dosłownie kilka browarków. No i jeszcze dużym minusem jest opłata za wejście 2000 Ft. ( 30 zł od osoby)
          Z tej listy wynika, że wcale tak biednie nie było.
          Na Fozdefeszt ceny są wysokie, tak przynajmniej mówił mi węgierski bloger piwny.

Karpackie
          Nie uświadczyłem, ale w delikatesach Roni Sunny Kft (Rákóczi ut. 6) niedaleko stacji metra Astoria było kilka kraftów. Więcej było w Roni ABC (Dohány ut. 66).

Comment

• e-prezes
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19297

Kurka, węgierski trudna język Niech mi ktoś rozjaśni...

Sörfõzde to browar
            Söröző to piwiarnia

tak przynajmniej wujek google mówi
            a Sörház ?

Comment

• Prusak
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 4508

Dom piwa?

Comment

• e-prezes
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19297

Ci którzy się znają to już się nie udzielają (Dryx m.in.). Z autopsji Sörház niczym nie różni się od Söröző, ale myślałem, że ktoś wie dlaczego są dwa terminy na to słowo.

Comment

• Prusak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 4508

Być może tak jak "piwiarniia" i na przykład "gospoda piwna" czy coś w tym stylu.

Comment

• Petitpierre
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2014.01
                    • 2595

Söröző powinno być mniejsze, a nawet dużo mniejsze niż Sörház, który ma być odpowiednikiem niemieckiego/austriackiego Halle, niestety oni sami używają tego wymiennie, bo mamy np. https://offbeatbudapest.com/places/szlovak-sorozo które jest właśnie w gatunku Halle, z drugiej strony np. to, co jest już ewidentnie po prostu małą piwiarnią: https://offbeatbudapest.com/places/krudy-sorozo-bar
                    Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• e-prezes
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19297

Np. browar Mister na swojej stronie wymienia miejsca gdzie można się napić ich piwa używając nazwy Söröző lub bar. Zakładam, że bar będzie z jedzeniem, ale też tego pewnym nie jestem. Piwiarnia to dla mnie sam wyszynk. Bez jedzenia.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2019-06-19, 12:26.

Comment

• darekd
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12783

Gdzie w centrum, a jeszcze lepiej w okolicach dworca Keleti jest jakiś ciekawy sklep z węgierskimi piwami?

Tu wygląda:

Különleges, kézműves sörök a világ minden tájáról. Svéd, dán, holland, amerikai, észt és skót sörfőzdék különlegességei egy helyen. Rendeld meg ma és holnap már kóstolhatod!

że skupiają się na zagranicznych.

Jak wygląda oferta kraftu w popularnych sieciach?
                        Z góry dzięki

Comment

• e-prezes
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19297

W Csak a jo sor mieli sporo zagranicy a mało krajowych, ale to było 4 lata temu. W Kezmuves Csemage o którym wspominasz było więcej tych drugich. Jednak od tego czasu jak tam byłem mogło się dużo zmienić.

Comment