Czy ktoś wie jak najlepiej dojechać . Z Warszawy to niestety pociąg ale jak ze Szklarskiej Poręby. Czy ktoś przecierał te szlaki (autobusy po czeskiej stronie) i czy w ogóle warto do tego Liberca jechać?
Liberec
Collapse
X
-
Liberec
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Tagi: brak
-
-
Re: Liberec
Originally posted by zythum
Czy ktoś wie jak najlepiej dojechać . Z Warszawy to niestety pociąg ale jak ze Szklarskiej Poręby. Czy ktoś przecierał te szlaki (autobusy po czeskiej stronie) i czy w ogóle warto do tego Liberca jechać?Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
-
-
Oczywiście tylko zastanawiam się czy nie pojechać jednak kolejny raz do Pragi bo podróż do tego Liberca jest dłuższa a ja mam tylko kilka dni. Ale w Pradze niedawno byłem i chociaż jestem w niej zadurzony to chciałbym chyba wypić jakieś piwa niedostępne w Pradze a w Libercu są chyba dwa browary-restauracje i do tego niedaleko browar Svijavy. I tak mną targają sprzeczne uczucia a zdecydować się by już trzeba.To inaczej miało być, przyjaciele,
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Wiesz wbrew pozorom jest to dylemat bo w Pradze nie spróbuję takich piw jak w innych częściach Czech a z drugiej strony bardzo, bardzo, bardzo ciągnie mnie do Pragi.To inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
-
Byłem w Libercu w ramach samochodowego piwnego patrolu ze Szklarskiej Poręby, ale nie miałem okazji docenić ewentualnych uroków tego miasta. W Libercu i pobliskim Jablonecu można dostać piwa z browaru Svijany, ale tmave specjalni niestety mnie rozczarowało. Jest jeszcze lokalne piwo Konrad, ale tego w ogóle nie polecam. Jeżeli zamiast Pragi chcesz odwiedzić inne miasto w Czechach to polecam Ołomuniec - spędziłem tam dwa dni i wspominam dobrze. A poza tym Kutna Hora - jestem zauroczony tym miasteczkiem.
Comment
-
-
Moją relację z Liberca znajdziesz w tym dziale. Jeżeli chodzi o uaktualnienia to nie działa już browar U Vozku ale Vendelin ma się bardzo dobrze i warzy świetne piwo.
Ja dojeżdżałem do granicy autobusem, z granicy spacer do Harrachova (tam też warty zaliczenia minibrowar) a potem autobusem do Jablonca i z Jablonca do Liberca - są chyba bezpośrednie autobusy z Harrachova do Liberca. Podróż jest długa i męcząca ale warto. Do nocowania polecam pensjonat Villa Rosemarie w pieknej dzielnicy willowej blisko ogrodu zoologicznego.To inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
Comment