Na feriach będę w Ustroniu i klasycznie robimy wycieczkę do Cieszyna i mam pytanie czy w Czechach rzeczywiście przestrzegają segregacji i sanitaryzmu bo nie chciałbym się odbić od lokali. W Polsce praktycznie w lokalach nikt nie pyta o kenkarty i nie trzeba mieć twarzy w szmacie ale jak to jest w Czechach?
Czechy - praktyka
Collapse
X
-
Wróciłem z Czech w ostatnią niedzielę. Przy rejestracji w hotelach obowiązują covid paszporty, natomiast jeżeli chodzi o knajpy, no już loteria. Najczęściej proszą o okazanie ich w tych "lepszych" lokalach, jednakże to nie jest reguła. W sklepach i komunikacji każdy miał na twarzy maseczkę i nie robił z tego wielkiego hallo, najczęściej typu FFP2.
-
-
Wolnosc sprzedaje sie latwo, trudniej odzyskuje. To, ze w Czechach beda bardziej sie poddawac niz w Polsce bylo dla mnie oczywiste. Czyli zdrowy czlowiek bez kenkarty nie wejdzie do hotelu lub do lokalu, za chory ale z kenkarta wejdzie i wielu nie widzi tego absurdu. Coz pozostane po polskiej stronie i wypije sobie U Ryska czy przybrowarnym lokalu.
Comment
-
-
Typowe podejscie Polaka.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
-
👍 1
Comment
-
-
Ale ja sie z tym zgadzam.Po prostu wkurza mnie to ,że jak trzeba gdzieś stosować sie do przepisów to Polak zaraz woli zostać w kraju bo tu ma przepisy w dupie. Przez te 2 lata pandemii byłem dobrych kilkanaście razy za granicą i jakoś nie widziałem tulu ludzi co u nas którzy olewaja przepisy.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
-
👍 1
Comment
-
-
No właśnie, ja nie mam z tym żadnego problemu że pokażę Czechach kod szczepienia przy meldowaniu w hotelu czy przy wejściu do restauracji. Wszyscy tam to robią i jest porządek, piją bawią się i jest normalnie. A Polak zawsze będzie miał problem bo nigdy nie umie się dostosować do przepisów i zasad. Ja nie pojmuję skąd się u nas bierze taka abnegacja?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Warzywo Wyświetlenie odpowiedziWolnosc sprzedaje sie latwo, trudniej odzyskuje.
-
👍 1
Comment
-
-
Proszę nie iść tą drogą.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Wrocilem z ferii, wskoczylem do czeskiego Cieszyna. Na szczescie nikt nigdzie nie chcial niczego a w maskach chodzili co najwyzej niestety Polacy. Widzialem tez kartki na lokalach - od 10.02 zapraszamy juz bez zadnych ograniczen covidowyvh. Rozumiem, ze w Czechach koncza z tym idiotyzmem i obledem i wracaja do normalnosci ktora w praktyce juz byla podczas mego pobytu.
-
👍 2
Comment
-
Comment