W ramach integracji europejskiej, postanowiłem wyskoczyć do Salzburga. Pobyt króciutki, stąd moje pytanie: był ktoś? zna ktoś? piwne przybytki oczywiście
Salzburg
Collapse
X
-
Zdecydowanie polecam browar klasztorny Augustiner Braustubl przy klasztorze w dzielnicy Mulln. Podczas niepogody dostępna jest ogromna sala biesiadna a latem można degustować w ogródku kasztanowym. Samo piwo również bardzo smaczne (choć drogie) ale warte spróbowania. Z tego co pamiętam już gdzieś na forum opisywałem dokładniej ten przybytek.Last edited by Petrax; 2003-05-19, 15:32.
-
-
Petrax napisał(a)
Zdecydowanie polecam browar klasztorny Augustiner Braustubl przy klasztorze w dzielnicy Mulln. Podczas niepogody dostępna jest ogromna sala biesiadna a latem można degustować w ogródku kasztanowym. Samo piwo również bardzo smaczne (choć drogie) ale warte spróbowania.Dziku
Comment
-
-
dziku napisał(a)
Ech gdyby tak analogicznie np w Łodzi wszechobecne było piwo z Browarów Łódzkich...
Comment
-
-
Petrax napisał(a)
Tyle, że Stiegl to wielki browar szeroko dostępny również w innych rejonach Austrii - analogicznie np. Lech jest wszechobecny w Poznaniu
Będąc wtedy w Salzburgu spróbowałem też nalewanego Kaltenberga, celem porównania z licencyjnym produktem Browarów Łódzkich. Wtedy to porównanie wcale nie wypadło najgorzej. Oczywiście Kaltenberg to w Salzburgu żaden lokalny rarytas - po prostu trafił się w jakimś pubie...Dziku
Comment
-
-
Zajrzyj w zakładkę browary w Austrii i tam znajdziesz wszystko o browarach tego regionu. Do tego zakładka knajpy da informacje o knajpach. Co prawda po austriacku ale spokojnie można się zorientować.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
zythum napisał
[..]i tam znajdziesz wszystko o browarach tego regionu. [..]
Co prawda po austriacku ale spokojnie można się zorientować.
Zythum , jak rany !!!!!
Nie ma języka austriackiego
Austriacka odmiana niemieckiego ma nieco inny akcent i wymowę niż tzw. Hochdeutsch , poza tym kilka urzędniczych zawodów ma inną nazwę oraz kilka rzeczowników ma inny rodzajnik , ale to ten sam język!!!!!
Lepiej od razu kliknąć tak :
piwoppns@wp.pl
Comment
-
-
Jak rany wiem, że nie ma austriackiego języka ale tak mi ładniej brzmi (w wymowie) niż niemiecki, że nie mogłem się powstrzymać.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
Comment