Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
Wyświetlenie odpowiedzi
Kudowa Zdrój & Nachod
Collapse
X
-
-
-
Na początku się może przywitam, ponieważ jest to mój pierwszy post tutaj, więc witam
Widzę, że jest temat o tych miejscowościach, także pozwolę sobie go odświeżyć. Pod koniec kwietnia wybieram się na kilka dni do Kudowy, zawitam również w Nachodzie i chciałbym zapytać jak obecnie wygląda sytuacja, ponieważ większość postów w tym temacie ma już dość długi staż Gdzie w tych miejscowościach można się napić jakiegoś ciekawego piwka i gdzie można jakieś dobre piwko kupić?
Comment
-
-
Kupić to przede wszystkim w sklepiku firmowym Primatora oraz w dwóch przygranicznych marketach (Kaufland i Albert). W tym pierwszym jest cała gama Krakonosów, Bernardów, oczywiście Primatorów, kilka piw z Cernej Hory, Rychtara i Zatca. Co do piw lanych to króluje oczywiście Primator, można też spotkać lanego Opata z Broumova. Niefiltrowana 11 i weizen są dotępne w sklepie firmowym browaru, inne piwa są osiagalne w rynku.
Comment
-
-
Jak chcesz coś zjeść i napić się piwa, to polecam między innymi Slavie, przy drodze w kierunku na Hradec. Z piw wybór Primatorów, w tym pszenica, powinien być też Opat z Broumova:
Przy browarze możesz kupić tanio Primatora, napić się również z kija, ale uwaga - nie mają toalety. Za to możesz nabyć gadżety z browaru. Otwarte w dni powszednie do 17, w sobotę do 12.
więcej lokali na http://nachodskyswing.cz/
Comment
-
-
-
Co prawda dawno nie aktualizowana, ale możesz skorzystać z jednej z moich map o czeskich knajpach - link w stopce.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Wtedy jeszcze nie pisałem dat w legendach map, ale ta z HK była robiona prawie 2 lata temu, więc sporo się pewnie zmieniło. Być może w najbliższym czasie będzie jej aktualizacja.Last edited by Pendragon; 2012-04-04, 21:48.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Mnie dziwi ( a może nie powinien) brak piwa z Nachodu w Kudowie. W jednej knajpie leją Staropramena w innej Starobrno a Primatorów tu nie uświadczysz. Cudze chwalicie swego nie znacie - no ale Nachod jakoś nie swój dla knajpiarzy z Kudowy.
Poza podanymi czeskimi wyjątkami polskie koncerny atakują wszędzie i bez litości.
Na szczęście jak pisano powyżej oferta w Albercie i Kauflandzie interesująca, w lokalach Nachodu także, więc da się żyć.Beer is for life not just for christmas !
Comment
-
-
W tej co jest Starobrno mają też czeską licencyjną wersję Bazanta, no ale wiadomo, to koncernowy sort. Brak Primatora czy to w sklepach czy w knajpach może nieco dziwić, ale tam większośći lokali panuje przeświadcznie "turystów jest sporo i zjedzą/wypiją wszystko, więc nie ma co się wysilać". W przeciwieństwie do tego co obserwowałem kilka lat wstecz i więcej, Polacy w znacznej liczbie nie są zainteresowani piwem z Czech, promocja na Leżajsk Jasny w Biedronce wywołała większy zryw podczas mojego pobytu niż czeskie pilsy z Alberta. Największe zainteresownaie czeskim asortymentem przejawiają stali mieszkańcy pogranicza, oni faktycznie jeżdżą tam na pokaźne zakupy. Turystów raczej to nie kręci, 3 KC kaucji to jest problem.
Comment
-
-
Myślę, że tak naprawdę prawie wszystkim tam to odpowiada. Turyści chłepczą to, co znają, lokalsi w większości też, a ci niezbyt liczni, którzy wolą czeskie, sami sobie podjadą (czy wręcz podejdą) gdzie trzeba.
Była w latach mniej więcej 2005-06 próba szerszego zaistnienia na tamtejszym rynku (mówię generalnie o Hrabstwie Kłodzkim) Primatora i Opata, ale potrwała rok czy półtora.
Zwykle obok czeskiego piwa oferowano jakąś koncernową sraczkę, która dla większości gości była swojska i normalna i szybko wyparła piwa czeskie.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
Comment