Wyskoczyło mi szkolenie w tej miejscowości a chciałbym choć przez chwilę odpocząć od referatów, rzutników i projektorów Czy ktoś zna Brwinów od strony piwnej?
Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
Toż to rzut kamieniem ode mnie!
Brwinów to mała mieścina, nie ciesząca się zbyt dobrą sławą (paski, te sprawy) Nie byłem tam od liceum, ale z tego co pamiętam, są tam jakieś żulerskie przybytki.
Jak już tam będziesz to podjedź (lub podejdź) kawałek do Podkowy Leśnej. Miasto-ogród, a w nim kilka małych knajpek o różnej randze.
Kiedy tam będziesz?
W 2017 słynne jezioro Balaton zostało zasilone nowym browarem rzemieślniczym.
W miejscowości Balatonszentgyörgy na południowo-wschodnim skrawku Balatonu otwarto browar Sörművek.
Jest to lokalny browar rzemieślniczy bez własnego wyszynku, ale za to z malutkim sklepikiem firmowym....
No!
Doczekałem się i ja sklepu ze świetnym wyborem Piva, który mam w zasięgu pieszego dojścia z Chałupy. Oczywiście odległość to jeszcze nie wszystko Świetny wybór Piva z Czech w naprawdę dobrych cenach. Rarytasem jest Policka, ostatnio co raz częściej dostępna.
Polski...
Zgaszony nasycony złoty (tak sobie to nazwałem ).
Biała, drobna, dość drobna, średniowysoka piana.
Lekko karmelowo-orzechowy, może trochę słodowy?
Goryczka, lekko drętwiejąca w ustach, ślad owoców, wszystko tępawe.
Niezbyt dużo gazu, i dobrze... Mała flaszka...
Pierwsze z kilku piw z browaru rzemieślniczego Zwakala (ponoć oznacza to "come closer"/"podejdź bliżej").
Strona browaru: www.zwakalabrewery.com. Piwo jest jasnozłote, prawie klarowne, tworzy drobną, ale niezbyt zbitą pianę.
Pachnie tak trochę... rzemieślniczo,...
Comment