Polecam BELMONTAS http://www.belmontas.lt/
Wilno-gdzie...?
Collapse
X
-
Dobre tradycyjne jedzenie litewskie (przystępne ceny) polecam knajpki CILI KAIMAS , jest ich kilka na terenie Wilna , adresy można znaleźć pod tym linkiem http://www.cili.lt/en/restaurants/kaimas
Comment
-
-
Warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną nowość - stoiska ALYNAS z piwem. W Wilnie takie punkty są m.in. w w centrach handlowych Akropolis na Ozo i Maxima na Savanoriu.
Więcej info na: www.alynas.lt
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zulu Wyświetlenie odpowiedziWarto zwrócić uwagę na jeszcze jedną nowość - stoiska ALYNAS z piwem. W Wilnie takie punkty są m.in. w w centrach handlowych Akropolis na Ozo i Maxima na Savanoriu.
Więcej info na: www.alynas.lt
Dostępnych chyba ze 20 nalewaków a na kijach piwa z małych browarów Litwy oraz zagranica - codziennie promocje.
Ja trafiłem na rewelacyjne piwo Katedros Tamsusis - i nie było to żadne z piw minibrowaru znajdującego się po sąsiedzku o podobnej nazwie. Cena - 2,99 lita, tj 3,50 PLN
Drugie promocyjne piwa to belgijskie Leffe (blonde i brune) po 4,99lita (6 zł) za pół litra.
Wszystkie piwa podawane w szkle browaru, z którego pochodzi piwo.
Jako ciekawostkę podam fakt, że miejscowi klienci zaprosili nas do stolika i poczęstowali "litweskim Jackiem Danielsem"Koniec i bomba,
Kto nie pije ten trąba !!!
-
Nie wiem, czy mówimy o tej samej, ja byłem na początku sierpnia w Alynas na Jagiellońskiej 6, dosłownie rzut beretem od głównego deptaka, sporo miejsca wewnątrz, na zewnątrz dwa lub trzy stoliki w formie metalowych beczek. Spory wybór. Pozostałe lokale Alynas (chyba się nie mylę) są poza centrum.
Ponadto polecam Bambalyne na Szklanej 7 (sklep plus degustatornia), o tym miejscu już było w wątku, wszystkie cztery minibrowary wileńskie, a także dwa lokale Snekutis, na Połockiej 7 (Zarzecze, kameralny, rupieciarsko-rustykalny klimat) i na Św. Stefana 8.
Ponadto polecam niemal anonimową (ubocze plus brak nazwy lokalu) na ulicy Wingry/Węgry, nie pamiętam numeru, ale jest to za skwerem na rogu Zawalnej i Nowogórdzkiej, szary, niski budynek. Czynne dopiero od 20.00, ale można napić się niezłego piwa Sirvenas z Birż.
Comment
-
-
Snekutis moim zdaniem absolutny numer jeden. Aż dziwne, że nie ma swojego wątku na forum. 7 czy 8 nalewaków, do tego wypchana lodówka. Żadnych komercyjnych Svyturysów czy Utenosów. Do tego bardzo smaczne litewskie jedzonko i zakąski.
Zdecydowaną gwiazdą jest tam właściciel (na wielu zdj poniżej), niestety nie mówi po naszemu ani po angielsku.
Opinia dotyczy lokalu na Sv. Stepono 8.
Comment
-
-
W drugim lokalu na Zarzeczu można bez trudu dogadać się po angielsku. Ostatnio podobno Snekutis wzbogacił się o nową "filię" w jednym z centrów handlowych po drugiej stronie Wilii.
Wadą tego lokalu jest to, że na wspomnianych nalewach znajdują się głównie "sztandarowe" piwa niszowe, trudno o coś z jeszcze mniej znanych browarów.
Comment
-
Comment