Mam takie pytanko,czy moze zna ktos na Słowacji jakies browary które mozna zwiedzac???? Znajomi sie wybieraja i wymyslili ze chca zwiedzic i poznac sposób wytwarzania ulubionego trunku
Na Słowacji większość browarów można zwiedzać Najlepiej bedzie jeżeli podasz mi, konkretnie rejony, w które się zapuszczą Twoi znajomi (jakie miasta). Sprawdzę wtedy w przewodniku Strojnego, co tam można 'na pewno' zwiedzić
Prawda jest taka, że prawie każdy browar nieważne gdzie czy to w Słowacji, Szwecji czy innym państwie można odwiedzić. Ważne jest, aby wcześniej do nich przetelefonować lub napisać emaila przynajmniej tydzień wcześniej.
Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2006-08-03, 20:02.
z tego co wiem to wybieraja sie w zachodnia czesc Koszyc, najblizsza wieksza miejscowosc to Spisska N. Ves, stosunkowo blisko jest Levoca i Poprad. Bede wdzieczny za wszelkie informacje
Tak wiec nic prostszego jedzcie do Kosztyc tam macie browar Golem (zacne piwa tam serwują) oraz do miejscowości Roznava (jest tam mini browar Pikolo oraz brewpub Kaltenecker).
Jadąc tam po drodze można zwiedzić browar Saris w mieście Wielki Szarzysz. A niedaleko Koszyc jest jeszcze do zwiedzania słodownia w miejscowości Michałowice.
Jak wymieniamy adresy to i ja także dodam coś od siebie:
Pivovar Kaltenecker ul.Edelényska 2 (tel. +421/905/520872 )
Pivovar Golem ul. Dominikánské nám. 15 (+421/55/7289101-2, email: cdr@stonline.sk )
Jakoś nie mogłem tego znaleźć, a pytani "tubylcy" nie wiedzieli o co mi chodzi. Natomiast jeden chyba załapał, ale z tego co ja zrozumiałem to na miejscu tej słodowni stoi Kaufland, albo gdzieś koło niego kiedyś była.
Zoznam pivarni, pubov, restauracii, pizzerii na Slovensku, kde dostanete dobre pivo a jedlo. Recenzie podnikov, otvaracie hodiny, fotografie, komentare.
Váš průvodce na cestě za dobrým pivem - seznam výrobně činných pivovarů České republiky a Slovenska, zprávy, články a reportže z pivovarů a pivního dění.
Jakoś nie mogłem tego znaleźć, a pytani "tubylcy" nie wiedzieli o co mi chodzi. Natomiast jeden chyba załapał, ale z tego co ja zrozumiałem to na miejscu tej słodowni stoi Kaufland, albo gdzieś koło niego kiedyś była.
Teraz byś znalazł. Właśnie podobno otworzyli (przynajmniej mieli w listopadzie) na miejscu browaru jakieś centrum handlowe. Tekst po słowacku:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pazdzioch
z tego co wiem to wybieraja sie w zachodnia czesc Koszyc, najblizsza wieksza miejscowosc to Spisska N. Ves, stosunkowo blisko jest Levoca i Poprad. Bede wdzieczny za wszelkie informacje
To oczywiście trzeba zahaczyć o browar Pilsberg(dawny Tatran) mieszczący się w Popradzie-na bank można zwiedzać.Obok jest firmowa tania knajpka z piwkiem.Polecam lanego Kamzika(ciemne),jeśli chodzi o jasne,to są delikatnie mówiąc niezbyt smaczne.
Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
Leżący w pobliżu granicy ze Słowacją Użgorod, w 2019 roku dorobił się kolejnego mikrusa o nazwie- Yuber. Umiejscowiony jest na skraju miasta w dzielnicy willowej. Do przejścia granicznego jest bardzo blisko, wystarczy z drogi do miasta odbić w boczną wąską drogę.
W 2020 roku zaczął warzyć piwo browar rzemieślniczy Galgenberg mieszczący się w małym miasteczku - Nitrianske Pravno na Słowacji.
Miałem ochotę tam zaglądnąć, ale po rozmowie z właścicielem okazało się że w dniu w którym mogłem przyjechać, niestety nikt nie pracował. Nie...
Comment