Gdzie do Czech na rower?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

Tak najprościej zawsze powiedziec o gustach się nie dyskutuje. Może i tak ale od jakiegoś poziomu - mozna nie dyskutować w sensie wolisz MOzarta czy Bacha ale jak ktoś słucha Dodę to po prostu nie ma gustu.
    Poodbnie jest z piwami - możemy nie dyskutować czy lepszy jest Czarnków czy Ciechan ale jasne jest, że generalnie piwa z małych czeskich browarów sa szlechetnbiejsze, ciekawsze i lepsze od koncernowych wytworów.
    Ja uważam, że przysłowie o gustach sie nie dyskutuje jest z gruntu błędne. Dyskutuje się przynajmniej do jakiegoś poziomu "gustu".
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• SupeR_PiwosZ
      Porucznik Browarny Tester
      🥛🥛🥛
      • 2008.05
      • 358

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum Wyświetlenie odpowiedzi
      Tak najprościej zawsze powiedziec o gustach się nie dyskutuje. Może i tak ale od jakiegoś poziomu - mozna nie dyskutować w sensie wolisz MOzarta czy Bacha ale jak ktoś słucha Dodę to po prostu nie ma gustu.
      Poodbnie jest z piwami - możemy nie dyskutować czy lepszy jest Czarnków czy Ciechan ale jasne jest, że generalnie piwa z małych czeskich browarów sa szlechetnbiejsze, ciekawsze i lepsze od koncernowych wytworów.
      Ja uważam, że przysłowie o gustach sie nie dyskutuje jest z gruntu błędne. Dyskutuje się przynajmniej do jakiegoś poziomu "gustu".
      Masz świętą racje stary Ja też jestem zwolennikiem regionalnych wyrobów, rzadko spotykanych. To nie ulega wątpliwości. Tylko ja porównuje piwa, które można kupić w czeskich i polskich sklepach. Zarówno np Pilsnera czy Gambrinusa ale także inne mniej znane marki (np. Złoty Bażant), które można też zaliczyć do komercyjnych wytworów. Pewnie że chciałbym natrafić na jakieś regionalne piwko

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SupeR_PiwosZ Wyświetlenie odpowiedzi
        mniej znane marki (np. Złoty Bażant)
        Tzn. gdzie mniej znane? Przecież to najbardziej znane piwo słowackie.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• SupeR_PiwosZ
          🥛🥛🥛
          • 2008.05
          • 358

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Tzn. gdzie mniej znane? Przecież to najbardziej znane piwo słowackie.
          Ale nie tak znane jak Pilsner czy Gambrinus Te piwa częściej można spotkać w dużej sieci polskich sklepów. Np. we Wrocławiu spotkałem go tylko w dwóch supermarketch.

Comment

• kiszot
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2001.08
            • 8107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SupeR_PiwosZ Wyświetlenie odpowiedzi
            Masz świętą racje stary Ja też jestem zwolennikiem regionalnych wyrobów, rzadko spotykanych. To nie ulega wątpliwości. Tylko ja porównuje piwa, które można kupić w czeskich i polskich sklepach. Zarówno np Pilsnera czy Gambrinusa ale także inne mniej znane marki (np. Złoty Bażant), które można też zaliczyć do komercyjnych wytworów. Pewnie że chciałbym natrafić na jakieś regionalne piwko
            Ale wytłumacz nam co ma piwo słowackie do piw czeskich? A poza tym skoro jesteś zwolennikiem regionalnych wyrobów to po co zapraszasz na Pilznera czy Gambrinusa? No chyba,że sa to regionalne piwa z regionu czeskiego.
            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
            So von Natur, Natur in alter Weise,
            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• SupeR_PiwosZ
              🥛🥛🥛
              • 2008.05
              • 358

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
              Ale wytłumacz nam co ma piwo słowackie do piw czeskich? A poza tym skoro jesteś zwolennikiem regionalnych wyrobów to po co zapraszasz na Pilznera czy Gambrinusa? No chyba,że sa to regionalne piwa z regionu czeskiego.
              Tak są to regionalne piwa z regionu czeskiego hehehe. Zapraszam na te akurat piwa bo najczesciej je kupuje, proste i logiczne. Niestety w tamtaj okolicy nie ma regionalnych browarów. Nie sądzisz że gdybym miał namiary na jakiś niespotykany browar, o bardzo dobrych walorach smakowych, polecałbym masówke ? Wiec chyba czas zakończyć tą rozmowe bo widze że wszyscy wiedzą wszystko lepiej Pozdro dla wszytskich browarowych wymiataczy hehehe

Comment

• dorsai
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.04
                • 5

Tak trochę odbiegając od kłótliwego tematu gustu i piw czeskich, a wracając do pierwotnego:
                Zna ktoś w miarę tanie (studenckie warunki, studencka kieszeń) noclegi w okolicach czeskiej wersji Karkonoskiego Parku narodowego?
                Czyli to gdzieś okolice miejscowości: Homi Marsov, Mlade Buky, Trutnov, Rudnik, Dolni Dvur...
                Próbował ktoś pokonywać tamte tereny na rowerze? Ciężkie podjazdy np od strony Lubawki, Trutnova i Zlatej Olesnice w stronę parku narodowego?

Comment

• boris-cz
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.11
                  • 33

Prosze: http://www.levneubytovani.net/

Pozdrawiam!

Comment

• zbysia
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.09
                    • 907

Mam pytanie: jak działa przewóz rowerów czeskimi kolejami w praktyce? Czy ktoś ma takie doświadczenia? Ponoć czescy konduktorzy mogą wysadzać z rowerami.
                    fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

Comment

• jasiu_pa
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2004.04
                      • 18

przewóz roweru(kola) koleja w Czechach

Nie ma zadnego problemu z przewozem roweru koleją, jeżeli w rozkładzie
                      pociąg jest oznaczony do przewozu roweru, albo w wagonie bagażowym albo
                      w oznaczonym znaczkiem roweru wagonie. Kosztuje to 26 Kc za jednorazowy przewóz
                      lub 60 Kc za podróż z przesiadkami. Więcej informacji na stronie www.cd.cz.
                      Wielokrotnie korzystałem z przejazdów z rowerem bez problemu zarówno
                      w Czechach jak i na Słowacji.

Comment

• zbysia
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2004.09
                        • 907

Dzięki za info. Stronę www.cd.cz przeglądam i widzę te "rowerki" (same szosówki ), ale na info o cenie przewozu rowerów nie trafiłem.
                        A informację o problemach z rowerami (trochę dziwną, zważywszy na popularność cyklistyki w Czechach) znalazłem na stronach pkp i uzyskałem w info telefonicznym, może są problemy w EuroCity?
                        Więc Wielka Czeska Przyprawa krystalizuje się pod względem i cenowym i noclegowym!
                        fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

Comment

Przetwarzanie...
                        X