Czy oprócz Kunter Clubu i sąsiedniego sklepu firmowego można gdzieś w Grudziądzu wypić lokalne piwo? Mam na myśli beczkowe oczywiście. Chciałbym też się dowiedzieć jak w tym mieście wygląda dostępność grudziądzkiego piwa w sklepach (na wszelki wypadek, gdyby akurat sklep firmowy był zamknięty)?
Piwo w Grudziądzu
Collapse
X
-
Piwo w Grudziądzu
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieTagi: brak
-
-
Chyba trzeba Bombadila sprowokować do odpowiedzi. To chyba jego region grasowaniaW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
-
-
Bombadilu, Bombadiluuu....
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Jako mieszkaniec Grudziądza z przykrością muszę stwierdzić że nie znam pubu (oprócz wymienionych miejsc) w którym można by się napić grudziądzkiego piwa z beczki. Niestety większość sensownych miejsc jest opanowana przez koncerniaki. Obawiam się że jeżeli nawet udałoby się w jakiś osiedlowych pubach znaleźć grudziądzkie piwo z beczki to raczej byłoby to piwo z niższej półki jakościowej. Jeżeli chodzi o dostępność piwa w sklepach to sprawa wygląda podobnie, najlepiej sprzedaje się to co najtańsze czyli dostępność Rotmistrza jest w miarę dobra natomiast sklepów oferujących pełną gamę piw grudziądzkich jest niewiele. Jednak dla wytrwałego poszukiwacza nagrodą powinno być Grudziądzkie Dobre Piwo Niepasteryzowane którego ostatnia partia (po kilku omawianych na forum wpadkach) była naprawdę wyjątkowa - można by się pokusić nawet o stwierdzenie że piwo to ewoluuje w stronę moich ulubionych niefiltrów. ;>
Comment
-
-
Rokor - mogłbyś podać kilka przykładowych adresów sklepów z Grudziądzem?
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rokor Wyświetlenie odpowiedzi(...)Dobre Piwo Niepasteryzowane którego ostatnia partia (...) była naprawdę wyjątkowa - można by się pokusić nawet o stwierdzenie że piwo to ewoluuje w stronę moich ulubionych niefiltrów. ;>
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziRokor - mogłbyś podać kilka przykładowych adresów sklepów z Grudziądzem?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziJest tu jakaś sprzeczność. Jak niefiltrów chyba niepasteryzowanych piw?!
Comment
-
-
W Stokrotce na Skarżyńskiego tylko Gotyckie oraz Dobre (albo Specjal albo niepasteryzowane - nie pamiętam, bo nie kupowałem; w tym sklepie do dostania też m.in Okocim OK, Łomża Export, Kujawiak oraz Kasztelan jasny oraz mocny - ten drugi również w bączkach - pierwszy raz go widziałem w takiej postaci, ale nie jestem z krainy Kasztelana).
W Społem na Groblowej widziałem tylko 3 rodzaje Rotmistrzy. Za to niedaleko browaru, na Sikorskiego 11 (tuż za aresztem) jest chyba cały asortyment miejscowego piwa w cenach porównywalnych (jeśli nie identycznych) jak w sklepiku firmowym.
Niestety, beczkowego grudziądzkiego wraz z kolegą tomkiem35 nie znaleźliśmy, mimo zachęcającej opowieści pani opiekujacej się sklepikiem firmowym, że na Starym Mieście pełno tego - widocznie zrozumiała, że pytam o jakiekolwiek piwo beczkowe Rynek opanowany przez KP i Żywca. Ostatecznie skusiłęm się na Kasztelana w namiocie tuż nad Wisłą z pieknym widokiem na grudziądzką starówkę. Tak mi w ten upał zasmakował, że bierhallowa butla 1litrowa zapełniła się właśnie nim, zamiast piwem grudziądzkim.
Comment
-
Comment