Gorlitz Ostritz Zittau

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Sokół83
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.12
    • 1598

Gorlitz Ostritz Zittau

Natchniony mapą o nadgranicznych browarach niemieckich postanowiłem zrobić sobie wycieczkę z Wrocka do tych 3 wyżej wymienionych. Nie wiem czy zdołam obskoczyć wszystkie 3 w jeden dzień (bo oprócz picia jeszcze bym se chciał pozwiedzać trochę). Mam więc kilka pytań:

- który sobie lepiej odpuścić - Zittau czy Ostriz? Poza piwem za Zittau przemawia jeszcze to że dojadę tam pociągiem i po drodze będę miał widok na kopalnię i elektrownię Turoszów.

- jaki jest koszt obiadu w Niemczech? może nawet macie jakieś miejscówki warte polecenia

- jaki jest koszt pociągu Wrocław - Gorlitz (ten co do Drezna jedzie), Gorlitz - Zittau i ewentualnie autobusu Zittau - Ostritz i Ostritz - Gorlitz? Co do autobusu to jeszcze przydał by mi się jakiś link do rozkładu bo nie mogę znaleźć

- i czy ewentualnie warto odwiedzić jakiś sklepik z piwem (poza firmowym browaru w Gorlitz)

- mam do wyboru 3 dni między 22 a 24 sierpnia - który najlepiej wybrać? sobotę, niedzielę czy poniedziałek? słyszałem że w Niemczech generalnie są problemy z zakupami w dni wolne bo wszystko pozamykane

- czy w tych nadgranicznych miastach idzie się dogadać po polsku

Z góry dzięki
    Last edited by Sokół83; 2009-08-16, 10:09.
    Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10862

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
    (...)- który sobie lepiej odpuścić - Zittau czy Ostriz? (...)
    (...)
    Proponuję tobie wybrać się do Zittau. Ostatnimi czasy w Ostritz mają przerwę w warzeniu.

(....)- jaki jest koszt obiadu w Niemczech? (...)
    Za obiad trzeba zaplacić 7-10 euro.

(...)- i czy ewentualnie warto odwiedzić jakiś sklepik z piwem (poza firmowym browaru w Gorlitz)
    (...)
    W prawie każdej miejscowości znajdziesz dobrze zaopatrzone getranki.

(....)- mam do wyboru 3 dni między 22 a 24 sierpnia - który najlepiej wybrać? sobotę, niedzielę czy poniedziałek? słyszałem że w Niemczech generalnie są problemy z zakupami w dni wolne bo wszystko pozamykane
    (...)
    W niedziele masz sklepy pozamykane, w poniedziałki dużo browarów restauracyjnych i restauracji jest nieczynnych, najlepszym dniem w tym wypadku była by sobota. Sklepy są tego dnia czynne do 13/14:00. A lokale czynne najczęściej do 24:00.
    Last edited by abernacka; 2009-08-16, 10:22.
    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

A Budziszyn?

Obiad od 5 ojro. A jak znajdziesz dobrego turka to i mniej a tez smacznie.

Ceny biletów to sobie poszukaj w necie. Według mnie lepiej jechać do granicy na polskim bilecie a tam kupić np. bilet weekendowy.

Tak, Niemcy to chrześcijański kraj i w niedziele nie pracują.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• abernacka
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10862

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
        Proponuję tobie wybrać się do Zittau. Ostatnimi czasy w Ostritz mają przerwę w warzeniu.
        (....)
        Niestety nie mam dobrych wieści dla tych, którzy wybierają się przez Niemcy na zlot. Browar w Ostritz niestety już nie warzy a browar Zittau zaprzestał butelkowania swojego piwa (piwo butelkowe jest aktualnie warzone i rozlewane w Eibau).

Comment

• Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5618

No wiesz co - proszę mi tu dać jakieś alternatywy - to ja urlop w Czechach planowałam między innymi pod tym kątem, żeby tam wstąpić a tu taki zonk
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9796

Hm, w tej sytuacji jedna z otwartych opcji przerywnika w śmiganiu z młodzieżą młodszą po Karkonoszach i pagórkach przyległych w lipcu się wyjaśniła.
            Zostaje jedynie szybki zajazd do getrenków w Goerlitz... Przy okazji - macie jakieś suggestie, np. który ma najbogatszą ofertę, itp.? Sehr dankbar będę... .

Comment

• bastion
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2006.10
              • 1154

Moim zdaniem najlepszą propozycją biletową, jest kupienie sobie biletu z Wrocławia (bo jak Napisałeś tam Startujesz) do Bolesławca i również powrotny z Bolesławca do Wrocławia .
              Następnie we Wrocławiu już można zakupić bilet Euro-Nysa. Ważny jest jeden dzień,do 4.00 rano następnego dnia.Można z niego korzystać na terenach przygranicznych Polski-Niemiec-Czech, tak na autobusy jak i pociągi. Możesz nawet wyskoczyć na niego do Liberca.. Jego zasięg terytorialny zaczyna się u nas od Bolesławca, i dlatego sugeruje wcześniejsze jego kupno we Wrocku, bo po co specjalnie przerywać podróż w Bolesławcu albo Zgorzelcu aby go kupić. Dzienna wersja na jedną osobę to tylko 20zł. natomiast taki bilet dla 5 osób to koszt 75 zł.
              Oferta jak znalazł na przygraniczne peregrynacje.
              Dokładniejsze info na tej stronie, w rubryce Euro-Nysa. http://www.przewozyregionalne.pl/ofe...ynarodowe.html
              Oraz tu: http://www.zvon.de/index.php?whl=12000000&lg=pl

Comment

• abernacka
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10862

Żebym był dobrze zrozumiany. Browar w Zittau warzy ale swoje piwo rozlewa jedynie do beczek. W pobliżu nadal są i warzą browary w Eibau i Lobau.

Comment

• bastion
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2006.10
                  • 1154

Jeszcze dodam że dla osób interesujących się koleją, ciekawą podróżą będzie jazda liniami: Gorlitz-Zittau z jazdą tranzytową przez Polskę.
                  Zittau-Liberec, także tutaj jedziemy tranzytowo przez terytorium Polski.
                  No i chyba największa atrakcja, czyli linia wąskotorowa Zittau-Kurort Jonsdorf/Oybin gdzie pociągi obsługują parowozy.
                  Wszędzie tam obowiązuje bilet Euro -Nysa.

Comment

• abernacka
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10862

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                    (...)
                    Zostaje jedynie szybki zajazd do getrenków w Goerlitz... Przy okazji - macie jakieś suggestie, np. który ma najbogatszą ofertę, itp.? Sehr dankbar będę... .
                    Tak na gorąco. Sklep firmowy Landskron Brauerei (przy browarze). Oferuje całą ofertę piwną browaru oraz mnóstwo gadżetów z tego browaru.
                    plus getranki sieć Fristo ( przy Reichenbacher 51). Jest to jedna z najlepszych sieci w Niemczech oraz Getrank przy markecie Marktkauf (przy Nieskyer 100).
                    Last edited by abernacka; 2010-06-15, 10:05.

Comment

• abernacka
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10862

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                      No wiesz co - proszę mi tu dać jakieś alternatywy - (...):
                      Możecie również podjechać do gospodarstwa agroturystycznego działajacego we wsi Weicha (Hauptstrasse 24/26) koło Weissenbrg które warzy niecałe 50 hekto piwa rocznie (warto umówić się tam na wizytę) lub do Bierbrahaus w Kleindöbschütz koło Obergurig.

Comment

• Baard
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2010.01
                        • 316

Tak na gorąco. Sklep firmowy Landskron Brauerei (przy browarze). Oferuje całą ofertę piwną browaru oraz mnóstwo gadżetów z tego browaru.
                        plus getranki sieć Fristo ( przy Reichenbacher 51). Jest to jedna z najlepszych sieci w Niemczech oraz Getrank przy markecie Marktkauf (przy Nieskyer 100).
                        Gwoli uzupełnienia. Ciekawą ofertę piw ma Kaufland na Scultetusstr. 24 oraz Netto przy Schlesische str. 29. Mały getrank ale bardzo dobrze zaopatrzony znajduje się przy Aldi na Am Hopfenfeld 06 blisko Marktkauf o którym pisał kol. abernacka.

Comment

• Pendragon
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

A na piwa z jakich browarów można liczyć w Goerlitz?
                          Tylko saksońskich i brandenburskich, czy z dalszych okolic też tam są?

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• abernacka
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10862

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                            A na piwa z jakich browarów można liczyć w Goerlitz?
                            Tylko saksońskich i brandenburskich, czy z dalszych okolic też tam są?
                            I z dalszych zakątków Niemiec również, ale takie piwa są rotacyjne. Jedym razem można kupić pszenice z Bawarii a innym razm Alta z Westfalii.

Comment

• Pendragon
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

Możecie również podjechać do gospodarstwa agroturystycznego działajacego we wsi Weicha (Hauptstrasse 24/26) koło Weissenbrg które warzy niecałe 50 hekto piwa rocznie
                              To chyba faktycznie bardziej agro niż browar, o piwie ledwie napomknęli:

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

Przetwarzanie...
                              X