Gorlitz Ostritz Zittau

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10863

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
    To chyba faktycznie bardziej agro niż browar, o piwie ledwie napomknęli:
    www.ferienwohnung-weicha.de
    Taki browarek również ma swój urok, prawda?
    Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2010-06-18, 15:11.
    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Pendragon
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13959

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
      Taki browarek również ma swój urok, prawda?
      Na psa urok Jadąc tam w ciemno (bariera językowa), wolałbym jednak wiedzieć czy mają piwo. Przecież konie mogły je wychłeptać
      Czy z tej strony wynika, że oni mają ogólnodostępny wyszynk, czy to może w zasadzie tylko dla gości?

PS - ja się tam nie wybieram, ale aktualizuję mapy DE.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-06-18, 17:09.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• abernacka
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10863

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
        (...)wolałbym jednak wiedzieć czy mają piwo. Przecież konie mogły je wychłeptać
        Czy z tej strony wynika, że oni mają ogólnodostępny wyszynk, czy to może w zasadzie tylko dla gości?
        (...)
        Można do nich przedzwonić lub napisać. Piwo jest tam tylko dodatkiem i serwowane dla gości pensjonatu lub po wcześniejszym uzgodnieniu z gospodarzami.

Comment

• MarkOzz
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.10
          • 209

Może trochę nie całkiem na temat, ale mam pytanie, które z tych miest(eczek) lub innych w tych okolicach warto pokazać dzieciakom w wieku szkolnym? Mam zamiar wybrać się na 1 dzień do Niemiec z okolic Liberca i waham się, gdzie by było dobrze zostawić rodzinkę i spokojnie oddać się pasji piwnej - niestety tylko zakupowej, bo zmotoryzowany będę. Wstępnie myślałem o Bautzen...

Comment

• abernacka
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10863

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedzi
            (...)Wstępnie myślałem o Bautzen...
            Budziszyn to będzie najlepsze rozwiązanie. Polecam! Piękne stare miasto, zamek górujący nad miasteczkiem a przy okazji można wpaść do dwóch browarów ( w Niemczech kierowca może mieć 0,5 promila).

Comment

• chemmobile
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2009.03
              • 2168

Budziszyn to będzie najlepsze rozwiązanie. Polecam! Piękne stare miasto, zamek górujący nad miasteczkiem a przy okazji można wpaść do dwóch browarów ( w Niemczech kierowca może mieć 0,5 promila).
              A rodzinkę zostawić w Saurier Park, 5km od Bautzen.
              Saurier Park Kleinwelka w Google Maps

Właśnie mi przypomnieliście, że muszę odkopać plan 1-dniowej wycieczki do Bautzen
              Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2010-06-22, 16:25.
              Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
              Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• MarkOzz
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.10
                • 209

Wielkie dzięki Panowie za podpowiedź. Przetarg wygrał Budziszyn.

Comment

• Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9799

Podejrzewam, że ja też wykonam w lipcu pokojowy zajazd na Budziszyn, ze szczególnym wskazaniem Saurierpark w Kleinwelka .
                  Kichowato jedynie, że oba browary otwierają swe podwoje w dni powszednie o 17.00, więc chyba nie uda mi się połączyć przyjemnego (degustacja piwa) z pożytecznym (rodzinny obiad).
                  Rozumiem, że co do getraenków, to obowiązuje (wschodnio)niemiecki standard.

Comment

• abernacka
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10863

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                    (...)
                    Rozumiem, że co do getraenków, to obowiązuje (wschodnio)niemiecki standard.
                    To znaczy?

Comment

• Pancernik
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9799

Ten standard rozumiem jako:

1) wskazanie, aby w pierwszej kolejności zahaczyć o Marktkauf, Fristo lub Netto.
                      2) asortyment to w jakichś 2/3 piwa regionalne (dość szeroko pojęte) a 1/3 to ogólnoniemiecki standard, taki jak Franziskanery, Kulmbachery, Holsteny, Jevery, Bitburgery, itp. Jednocześnie wcale nie oznacza to, że w Bautzen kupię w getrenkach piwa z tamtejszego browaru.

Comment

• abernacka
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10863

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ten standard rozumiem jako:

1) wskazanie, aby w pierwszej kolejności zahaczyć o Marktkauf, Fristo lub Netto.
                        2) asortyment to w jakichś 2/3 piwa regionalne (dość szeroko pojęte) a 1/3 to ogólnoniemiecki standard, taki jak Franziskanery, Kulmbachery, Holsteny, Jevery, Bitburgery, itp. Jednocześnie wcale nie oznacza to, że w Bautzen kupię w getrenkach piwa z tamtejszego browaru.
                        1. Netto sobie daruj to tylko niepotrzebna strata czasu. Do dwóch kolejnych warto wstąpić aczkolwiek do tego zestawu bym dodał Getranke Paradies.
                        2. Taki asortyment znajdziesz nie tylko we wschodnich Niemczech.
                        3. Jeżeli pojedziesz do Fristo z powodzeniem dostaniesz piwa z Bautzener Brauhaus.

Comment

• abernacka
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10863

Tak przy okazji Holsten i Jever to nie są piwa ogólnoniemieckie.

Comment

• abernacka
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10863

(...) a browar Zittau zaprzestał butelkowania swojego piwa (piwo butelkowe jest aktualnie warzone i rozlewane w Eibau).
                            Okazuje się, że nie jest to do końca prawda. Otóż w Leutersdorf-Spitzkunnersdorf (kilka kilometrów od Varnsdorfu) w karczmie Wirtshaus "Wilder Hirsch" można nabyć w ceramicznych flaszkach Zwikla pochodzącego właśnie z Zittau.
                            Więcej o tym piwie i karczmie możecie poczytać tutaj: http://www.wilder-hirsch-spitzkunnersdorf.de/brauerei

Comment

• Pancernik
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9799

W minionym tygodniu zrobiłem z Juniorem zajazd na Saurierpark w Kleinwelka. Dość ciekawe, sporo figur dinozaurów, bardzo fajne tory przeszkód dla dzieci. Raczej uboga oferta gatronomiczna i "gadżetowo-pamiątkowa". Odradzam pójście dalej, boczną uliczką do (o ile pamiętam) Sauriergarten. Tam Enerde wyziera z każdej szpary...

Niestety, ze względu na makabryczną temperaturę odpuściliśmy sobie Budziszyn i starówkę, jedynie po drodze "zawinąłem" do GP (Getraenke-Paradies), żeby "na pusto" nie wracać . Wybór przyzwoity, jeszcze nie zrobiłem inwentaryzacji, co kupiłem (jedynie 60 butelek... ). Za wszystko zapłaciłem ok. EUR 43.

Jeśli chodzi o "dinozarły", to fajniej chyba jest w Bałtowie, a gdy jeszcze podrasują świeżutko otwarty DinoPark w Szklarskiej Porębie..., zniknie pretekst do wypadu po piwo...

Comment

• grew
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2009.05
                                • 766

Jako miłośnik piwa Kocour wspomnę, że będąc w okolicach Zittau warto podjechać do Varnsdorfu, do Noprosu. Czynny cały tydzień, dobre jedzenie i wyśmienity wybór Kocoura Szczegóły: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=78545

Comment

Przetwarzanie...
                                X