Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
Wyświetlenie odpowiedzi
Gorlitz Ostritz Zittau
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziTaki browarek również ma swój urok, prawda?
Czy z tej strony wynika, że oni mają ogólnodostępny wyszynk, czy to może w zasadzie tylko dla gości?
PS - ja się tam nie wybieram, ale aktualizuję mapy DE.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-06-18, 17:09.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi(...)wolałbym jednak wiedzieć czy mają piwo. Przecież konie mogły je wychłeptać
Czy z tej strony wynika, że oni mają ogólnodostępny wyszynk, czy to może w zasadzie tylko dla gości?
(...)
Comment
-
-
Może trochę nie całkiem na temat, ale mam pytanie, które z tych miest(eczek) lub innych w tych okolicach warto pokazać dzieciakom w wieku szkolnym? Mam zamiar wybrać się na 1 dzień do Niemiec z okolic Liberca i waham się, gdzie by było dobrze zostawić rodzinkę i spokojnie oddać się pasji piwnej - niestety tylko zakupowej, bo zmotoryzowany będę. Wstępnie myślałem o Bautzen...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedzi(...)Wstępnie myślałem o Bautzen...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziBudziszyn to będzie najlepsze rozwiązanie. Polecam! Piękne stare miasto, zamek górujący nad miasteczkiem a przy okazji można wpaść do dwóch browarów ( w Niemczech kierowca może mieć 0,5 promila).
Saurier Park Kleinwelka w Google Maps
Właśnie mi przypomnieliście, że muszę odkopać plan 1-dniowej wycieczki do BautzenOstatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2010-06-22, 16:25.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Podejrzewam, że ja też wykonam w lipcu pokojowy zajazd na Budziszyn, ze szczególnym wskazaniem Saurierpark w Kleinwelka .
Kichowato jedynie, że oba browary otwierają swe podwoje w dni powszednie o 17.00, więc chyba nie uda mi się połączyć przyjemnego (degustacja piwa) z pożytecznym (rodzinny obiad).
Rozumiem, że co do getraenków, to obowiązuje (wschodnio)niemiecki standard.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi(...)
Rozumiem, że co do getraenków, to obowiązuje (wschodnio)niemiecki standard.
Comment
-
-
Ten standard rozumiem jako:
1) wskazanie, aby w pierwszej kolejności zahaczyć o Marktkauf, Fristo lub Netto.
2) asortyment to w jakichś 2/3 piwa regionalne (dość szeroko pojęte) a 1/3 to ogólnoniemiecki standard, taki jak Franziskanery, Kulmbachery, Holsteny, Jevery, Bitburgery, itp. Jednocześnie wcale nie oznacza to, że w Bautzen kupię w getrenkach piwa z tamtejszego browaru.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziTen standard rozumiem jako:
1) wskazanie, aby w pierwszej kolejności zahaczyć o Marktkauf, Fristo lub Netto.
2) asortyment to w jakichś 2/3 piwa regionalne (dość szeroko pojęte) a 1/3 to ogólnoniemiecki standard, taki jak Franziskanery, Kulmbachery, Holsteny, Jevery, Bitburgery, itp. Jednocześnie wcale nie oznacza to, że w Bautzen kupię w getrenkach piwa z tamtejszego browaru.
2. Taki asortyment znajdziesz nie tylko we wschodnich Niemczech.
3. Jeżeli pojedziesz do Fristo z powodzeniem dostaniesz piwa z Bautzener Brauhaus.
Comment
-
-
Tak przy okazji Holsten i Jever to nie są piwa ogólnoniemieckie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi(...) a browar Zittau zaprzestał butelkowania swojego piwa (piwo butelkowe jest aktualnie warzone i rozlewane w Eibau).
Więcej o tym piwie i karczmie możecie poczytać tutaj: http://www.wilder-hirsch-spitzkunnersdorf.de/brauerei
Comment
-
-
W minionym tygodniu zrobiłem z Juniorem zajazd na Saurierpark w Kleinwelka. Dość ciekawe, sporo figur dinozaurów, bardzo fajne tory przeszkód dla dzieci. Raczej uboga oferta gatronomiczna i "gadżetowo-pamiątkowa". Odradzam pójście dalej, boczną uliczką do (o ile pamiętam) Sauriergarten. Tam Enerde wyziera z każdej szpary...
Niestety, ze względu na makabryczną temperaturę odpuściliśmy sobie Budziszyn i starówkę, jedynie po drodze "zawinąłem" do GP (Getraenke-Paradies), żeby "na pusto" nie wracać . Wybór przyzwoity, jeszcze nie zrobiłem inwentaryzacji, co kupiłem (jedynie 60 butelek... ). Za wszystko zapłaciłem ok. EUR 43.
Jeśli chodzi o "dinozarły", to fajniej chyba jest w Bałtowie, a gdy jeszcze podrasują świeżutko otwarty DinoPark w Szklarskiej Porębie..., zniknie pretekst do wypadu po piwo...
Comment
-
-
Jako miłośnik piwa Kocour wspomnę, że będąc w okolicach Zittau warto podjechać do Varnsdorfu, do Noprosu. Czynny cały tydzień, dobre jedzenie i wyśmienity wybór Kocoura Szczegóły: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=78545
Comment
-
Comment