Łódź gdzie warto zaglądnąć?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • roto
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.11
    • 60

Łódź gdzie warto zaglądnąć?

Będę jeden dzień w Łodzi (sobota) i chciałbym zobaczyć Wasze ciekawe "piwne miejsca", w planie mam:
    1. Piwoteka
    2. Zofmar
    3. Pub Peron 6
    4. Bierhalle
    5. Browar Łódzki? nie wiem czy jest mozliwośc zwiedzania, jeśli tak to proszę o info

w okolicy: Browar Koreb, Browar Staropolski.

Oczywiście wszystkiego nie ogarnę w jeden dzień dlatego proszę o informację, co warto, czego nie warto, ewentualnie jakieś inne propozycje.
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10862

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika roto Wyświetlenie odpowiedzi
    (...)

(...).
    Niedaleko Łodzi, działa również browar Zodiak koło Kłodawy.
    Ps. Każdy browar można zwiedzić, ale jeżeli liczysz na to, że pewnego dnia podchodzisz do bramy browaru i oznajmiasz, że chcesz zobaczyć browar to możesz się grubo pomylić.
    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• roto
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.11
      • 60

Po cichu na to liczę, ale zadowolę się już samą wizyta u jego bram a "prawie jak" idealnie to będzie gdy odwiedzę sklep firmowy.

Comment

• abernacka
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10862

Po cichu na to liczę, (...).
        Zapewniam ciebie, że takie cuda w przypadku browaru łódzkiego się sie nie zdarzają.
        Przy okazji jak możesz pisać "prawie jak" porównując bramę czy sklep z warzelnią czy leżakownią?

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9792

W Łasku o sklepie firmowym zapomnij. Kiedyś był taki sklep przy browarze Staropolskim, ale jego godziny otwarcia kilka razy mnie negatywnie zaskoczyły. Może jeszcze jest? W Łodzi - sklep przy ul. Północnej, przy okazji obejrzysz sobie jedną z rzeczonych bram browaru .
          Bierhalle wygląda jak... Bierhalle, więc wrażeń estetycznych możesz sobie oszczędzić. Tamtejsze piwo to co innego, godny napój...
          Sklep Zofmar to miejsce kultowe, choć ostatnio jego rozwój nieco tę kultowość przyćmił (szef w rozjazdach).
          Peron 6? Dokładnie przeczytaj recenzje i się zastanów.

Ja bym zrobił tak:

1. zakupy w sklepie BŁ przy Północnej - taniej nie będzie
          2. zakupy w Zofmarze - (niedaleko od 1.) - inne niż BŁ - taniej nie będzie, spory wybór, wahania w zależności od dostaw
          3. Piwoteka - zakupy uzupełniające (drożej)
          4. odpoczynek przy kuflu (-ach) w Bierhalle...

Comment

• żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

Nie wiem, co znaczy zaglądnąć, ale zdecydowanie warto zajrzeć do sklepu BŁ i wziąć skrzynkę portera, jeśli jesteś zmotoryzowany - 3,50 za butelkę, czy jakoś tak.

Comment

• roto
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.11
              • 60

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja bym zrobił tak:

1. zakupy w sklepie BŁ przy Północnej - taniej nie będzie
              2. zakupy w Zofmarze - (niedaleko od 1.) - inne niż BŁ - taniej nie będzie, spory wybór, wahania w zależności od dostaw
              3. Piwoteka - zakupy uzupełniające (drożej)
              4. odpoczynek przy kuflu (-ach) w Bierhalle...
              1. Północna 35
              2. Pomorska 116
              3. 6-go Sierpnia 1/3
              4. Drewnowska 58

Pytanie może dziwne, ale nie znam Łodzi będę tam pierwszy raz i w/w miejsca z tego co patrzę na mapie są niedaleko siebie, więc najlepiej chyba obejść je na nogach, powiedzcie czy mam rację i gdzie najlepiej zostawić samochód.

Comment

• Kimer
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.06
                • 154

Jeśli chcesz tylko oglądać to można pieszo (choć nie bardzo wiem, po co oglądać np. Zofmar - sklep jak sklep, półki jak półki, lodówki jak lodówki - bez robienia w nim zakupów, a jest tam w czym wybierać). Aczkolwiek to wbrew pozorom nie jest aż tak blisko siebie, zwłaszcza gdy nie znasz miasta i różnych skrótów. Np. od sklepu firmowego/bramy BŁ jest do Zofmaru i z powrotem do centrum jednak kawałek drogi, w sumie w sam raz na spacer, ale pod warunkiem, że to własnie spacer a nie taszczenie większych ilości zakupionego piwa. Inna rzecz, że spod Zofmaru wrócisz do centrum tramwajem w 10 minut i być może to jest dobre rozwiązanie zamiast jeżdżenia samochodem po mieście, którego nie znasz.

Comment

• Myszon007
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.02
                  • 1208

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                  ... 3,50 za butelkę, czy jakoś tak.
                  3,60 butelka + 20 gr kaucja, puszka 4 zł.
                  ♪♫

Comment

• perłyfan
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.02
                    • 1244

A ja na początku lipca byłem w Łasku przy browarze i sklep firmowy był.
                    Last edited by perłyfan; 2009-11-24, 15:59.
                    JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY

Comment

• Pancernik
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9792

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika perłyfan Wyświetlenie odpowiedzi
                      A ja na początku lipca byłem w Łasku przy browarze i sklep firmowy był.
                      O, to nowość chyba. Jeszcze do Łasku - krótko po otwarciu browaru moi dwaj piwni kompani dokonali najazdu (przejazdu) przez Łask i spotkali się z bardzo miłym przyjeciem przez właściciela browaru.

A po Łodzi podróżowałbym jednak samochodem, coby się nie przedźwigać i wyrobić sobie własne zdanie o prezydencie miasta...

Comment

• roto
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.11
                        • 60

Dziękuję wszystkim za pomoc, byłem, widziałem, małe zakupy poczyniłem
                        Mała fotorelacja:
                        1. Browar Koreb
                        2. w sklepie firmowym Browaru Staropolski
                        3. sklep firmowy Browary Łódzkie
                        4. Bierhalle
                        5. zakupy
                        Attached Files

Comment

• abernacka
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10862

(...)
                          5. Browar Łódzki? nie wiem czy jest mozliwośc zwiedzania, jeśli tak to proszę o info

(...).
                          Czy odwiedziłeś te browary od środka czy jedynie wizyty w sklepach dały ci pełną satysfakcję?

Comment

• roto
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.11
                            • 60

W Korebie dowiedzieliśmy się, że na razie nie ma takiej możliwości, może kiedyś.... niestety była tylko córka właścicieli, która na wszelkie pytania odpowiadała że nie wie, a rodzice wyjechali i poza zakupami w sklepiku firmowym nie mogła nic więcej dla nas uczynić.
                            W Staropolskim, pan w sklepiku firmowym, poinformował nas że nie ma takiej możliwości i że "tu jest brama, strażnik i nie można sobie tak wchodzić - no chyba że znamy właściciela, bo to prywatny browar"
                            W Łódzkim nikt nic nie wiedział, ale raczej nie ma takiej możliwości
                            Tak więc objazd browarów bez pełnej satysfakcji
                            Natomiast pełnie satysfakcji dała mi wizyta w Piwotece, Łodzianom gratulujemy Piwoteki

Comment

• Pendragon
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

W Korebie dowiedzieliśmy się, że na razie nie ma takiej możliwości, może kiedyś.... niestety była tylko córka właścicieli, która na wszelkie pytania odpowiadała że nie wie, a rodzice wyjechali i poza zakupami w sklepiku firmowym nie mogła nic więcej dla nas uczynić.
                              Czyli jednak sklep istnieje.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

Przetwarzanie...
                              X