Weekend w Pradze - co polecacie "zwiedzić"??

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • babalumek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1207

Weekend w Pradze - co polecacie "zwiedzić"??

Planuję niedługo wybrać się na weekend do Pragi na 2-3 dni. Czy ktoś z Was był niedawno w tym pięknym mieście i mógłby mi polecić kilka piwnych żelaznych punktów które po prostu trzeba odwiedzić?? Nie znalazłem takiego zbiorczego tematu dotyczącego tego miasta, a myślę że byłby potrzebny. Knajpy w Pradze opisywane są osobno w poszczególnych wątkach i nie wiem do końca jak jest obecnie.
    MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Knajpa Zly Casy.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• docent
      • 2002.10
      • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika babalumek Wyświetlenie odpowiedzi
      Planuję niedługo wybrać się na weekend do Pragi na 2-3 dni. Czy ktoś z Was był niedawno w tym pięknym mieście i mógłby mi polecić kilka piwnych żelaznych punktów które po prostu trzeba odwiedzić?? Nie znalazłem takiego zbiorczego tematu dotyczącego tego miasta, a myślę że byłby potrzebny. Knajpy w Pradze opisywane są osobno w poszczególnych wątkach i nie wiem do końca jak jest obecnie.
      Zajrzyj tutaj:
      Twój przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem

Żelazne punkty to dzienice Nusle i Žižkov gdzie dobre lokale oddalone są od siebie o kilka (dziesiąt) kroków. No i oczywiście szlak klasyczny od Vaclavskich namesti po Hradczany z kilkoma minibrowarami usytuowanymi po drodze.
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz też mapę praskich piwiarni i browarów wykonaną na podstawie strony docenta.
        Last edited by Pendragon; 2011-03-10, 18:15.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• darekd
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12561

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
          Zajrzyj tutaj:
          Twój przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem

Żelazne punkty to dzienice Nusle i Žižkov gdzie dobre lokale oddalone są od siebie o kilka (dziesiąt) kroków. No i oczywiście szlak klasyczny od Vaclavskich namesti po Hradczany z kilkoma minibrowarami usytuowanymi po drodze.
          Na Nuslich Zly casy, bo i blisko do minibrovaru /Basta/. Żiżkov z Merendą i Svetem Piva /koło żiżkowskiego ratusza, warto wskoczyć do Viktora, bo mają świetne piwo z minibrowaru Chyne, jeszcze lepiej pojechać do tego minprowaru - tuż za Pragą "Szlak klasyczny" sobie bym darował

No i generalnie kieruj się oczywiście stroną Docenta z tym że
          na Bubencu nie ma już niestety restauracji Zlatý Rožeň /jest tam sieciowy Pilsner Pub, który ma taką ciekawostkę - wyczep na każdym stole, sam się obsługujesz, elektronika, ale wolałem Rożen... Za to blisko stamtąd na Dejvicach polecam Bistro u Baronki, mały, ale spokojny i tani lokal żateckiego piwa /w tym niefiltr/, z dodatkiem jeszcze innych rotujących się piw:

Jako lekturę-przewodnik polecam stronę Koalicji P.I.W.

Koalicję tworzą następujące lokale:

No i cała gama minibrowarów - ja polecam Bulovkę

Albo wybierz jeden-dwa lokale i pozwiedzajcie Pragę Bo na wszystko potrzeba kilkunastu weekendów, nie ma się co spieszyć

Comment

• docent
            • 2002.10
            • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi

Albo wybierz jeden-dwa lokale i pozwiedzajcie Pragę Bo na wszystko potrzeba kilkunastu weekendów, nie ma się co spieszyć
            Zgadza się. Teraz tylko trochę liźniesz klimatu miasta, a na zagłębienie się potrzeba zdecydowanie więcej czasu.
            Last edited by docent; 2011-03-10, 18:45.
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary

Comment

• babalumek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1207

Przeglądam, przeglądam i patrzę na te ceny... Ładnych parę lat już na piwie w Czechach nie byłem ale zapamiętałem cennik za lane piwo od 10 do 25 koron Z tego co widzę 40 koron to chyba taka norma?
              MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• darekd
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12561

Przeglądam, przeglądam i patrzę na te ceny... Ładnych parę lat już na piwie w Czechach nie byłem ale zapamiętałem cennik za lane piwo od 10 do 25 koron Z tego co widzę 40 koron to chyba taka norma?
                Nie jest to norma, ale w centrum i za ciekawe piwa już trzeba więcej zapłacić.
                Choć w niektórym knajpach z podanych stron jest taniej. Tu rządzi wspomniane bistro u baronki. Możecie się ewentualnie wybrać pod Pragę i zwiedzić piękny zamek Karlstejn a przy okazji minibrowar w Berounie. Tam piwo kosztuje kilkanaście koron, co jest ceną szokująco nisko, bo czas gdy Czechy były dla nas bardzo tanie minął bezpowrotnie, korona stała się mocną walutą

Comment

• docent
                  • 2002.10
                  • 5205

Zależy gdzie i za co. Normą jest przeciętnie 35 Kc, ale oczywiście można spotkać droższe (szczególnie Matuska i Kocour które mogą podchodzić po 50 Kc nawet). Z drugiej strony U Klokocnika na Nuslach i U Slovenskej Lipy na Zizkovie napijesz się Kacova czy Kouta za 25 Kc.

Comment

• darekd
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12561

Z drugiej strony U Klokocnika na Nuslach i U Slovenskej Lipy na Zizkovie napijesz się Kacova czy Kouta za 25 Kc.
                    Dobre tipy. I piwa świetne, ceny przyzwoite i atmosfera oldskulowa, choć i tak w Lipie się ostatnio ucywilizowało i można spokojnie zamówić jedzenie

Comment

• Pendragon
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

35 Kc to norma w Pradze należy dodać, bo na prowincji to w okolicach 25 za 12-tkę. Zależy oczywiście od lokalizacji i tego z jakiego browaru to piwo jest.
                      Last edited by Pendragon; 2011-03-10, 19:44.

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• babalumek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.02
                        • 1207

Zależy gdzie i za co. Normą jest przeciętnie 35 Kc, ale oczywiście można spotkać droższe (szczególnie Matuska i Kocour które mogą podchodzić po 50 Kc nawet). Z drugiej strony U Klokocnika na Nuslach i U Slovenskej Lipy na Zizkovie napijesz się Kacova czy Kouta za 25 Kc.
                        A znacie knajpę gdzie mają lanego Kocoura w Pradze???
                        MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• Pendragon
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

W tym roku Kocour był widziany w około 10 miejscach w Pradze:

Comment

• anteks
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

Jeśli się pospieszysz http://www.groupon.pl/deals/cala-pol...ampaign=Varies
                            Mniej książków więcej piwa

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23926

Czemu odsyłasz do Lublina?
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
                              X