Sklepy z piwem w Monachium

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • danhaj
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.04
    • 619

Sklepy z piwem w Monachium

Dziś wieczorem wybieram się do Niemiec, a dokładnie do Monachium. Postanowiłem skorzystać z okazji i zaopatrzyć się w lokalne piwo na miejscu. Niestety wujek google za bardzo mi nie pomógł, rate beer również, jeśli chodzi o lokalizację sklepów z dobrym wyborem piwa (głównie niemieckich lokalnych browarów).
    Czy ktoś z Was ma sprawdzone lub po prostu zna takie miejsca koniecznie München?

dzięki za pomoc
    Last edited by danhaj; 2011-03-16, 14:52.
    Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

www.czechforum.pl
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

Wpisujesz sobie w google maps "munich getranke" i już masz do wyboru do koloru. Pozostaje tylko wyszukać które z nich to sklepy. Pierwszy z brzegu:

Inny: http://www.orterer.de/orterer/index_start.php
    itp, itd..
    Last edited by Pendragon; 2011-03-16, 15:05.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• danhaj
      • 2010.04
      • 619

Dzięki - no właśnie brakowało mi tego słowa-klucza "getranke" - z tym krajem i językiem nie miałem do tej pory zbyt dużo do czynienia.

www.czechforum.pl

Comment

• Pendragon
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

Ja też, dopiero w ostatni piątek zostałem "rozdziewiczony"
        Ważna uwaga - wielce prawdopodobne, że kartą nie zapłacisz, weź ze sobą gotówkę!
        Bankomat też odmówił posłuszeństwa, nie przyjął 3 polskich różnych kart. Trzeba było wracać do polskiego kantoru...

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• abernacka
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

Jedyna karta, która wszędzie w Niemczech jest akceptowana, zwie się EC.
          Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Pendragon
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
            Wpisujesz sobie w google maps "munich getranke"
            Dokładniejszy wynik uzyskamy wpisując Getränkemarkt München

Comment

• abernacka
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

...lub Getränke Einzelhandel.
              Ps. A nie lepiej wybrać się samu na bawarską prowincję w celu poszukiwania zacnych piw i browarów na tej jakże pięknej ziemii?

Comment

• danhaj
                • 2010.04
                • 619

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                Ja też, dopiero w ostatni piątek zostałem "rozdziewiczony"
                Ważna uwaga - wielce prawdopodobne, że kartą nie zapłacisz, weź ze sobą gotówkę!
                Bankomat też odmówił posłuszeństwa, nie przyjął 3 polskich różnych kart. Trzeba było wracać do polskiego kantoru...
                Gdy byłem ostatnio w Gorlitz miałem taki problem z visa z bre banku. Dopiero w trzecim banku udało mi się wypłacić pieniądze. Do tej pory myślalem, że miałem pecha, a to jednak nie przypadek.

www.czechforum.pl

Comment

• danhaj
                  • 2010.04
                  • 619

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                  ...lub Getränke Einzelhandel.
                  Ps. A nie lepiej wybrać się samu na bawarską prowincję w celu poszukiwania zacnych piw i browarów na tej jakże pięknej ziemii?
                  Tak, pewnie, że lepiej. Kiedyś mi się to zapewne uda. Dziś jadę niestety jaki pasażer i nie będę miał dużego wpływu na plan wyjazdu. Co gorsze, będę w okolicy Amsterdamu (20 km od) i nie będzie szans na dotarcie do Beertemple

www.czechforum.pl

Comment

• abernacka
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

Hmm, co wiem w okolicach Monachium działa komunikacja publiczna, więc nie wiem co stoi na przeszkodzie aby wbrać się na prowincje.
                    Last edited by abernacka; 2011-03-16, 16:04.

Comment

• danhaj
                      • 2010.04
                      • 619

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                      Hmm, co wiem w okolicach Monachium działa komunikacja publiczna, więc nie wiem co stoi na przeszkodzie aby wbrać się na prowincje.
                      Niestety muszę się dostosować i w Niemczech będziemy tylko niecały dzień, a w samym Monachium tylko kilka godzin. Dopóki nie wybiorę się sam w te okolice, do tego czasu, pozostanie mi tylko Twój blog.

www.czechforum.pl

Comment

• danhaj
                        • 2010.04
                        • 619

Ostatecznie udało mi się zrobić piwne zakupy w Orterer Getränkemarkt przy Leonrodstraße 55 w Monachium. Moja kolekcja zwiększyła się o m. in. 30 pszenic. Sklep może nie największy, ale jak dla mnie, początkującego ekploratora tego rynku, byl w sam raz. Po drodze do Gorlitz w CH przy zjeździe do miejscowości Bayreuth trafiliśmy na dużo większy sklep z piwami, gdzie udało się dokupić kilka kolejnych butelek.
                        Mam dwa pytania przy okazji:
                        - jako, że moje wypady do Niemiec niestety nie będą zbyt częste, może ktoś jest wstanie wskazać najlepiej zaopatrzone, przetestowane miejsce, gdzie można trafić na szeroką ofertę piw. Już na podstawie tego krótkiego wyjazdu można zauważyć, że te sklepy są bardzo różnej wielkości, a często informacje zaczerpnięte od wujka Google nie wskazują precyzyjnie szerokości ofertowanego asortymentu. Dlatego prosiłbym o wskzanie miejsc godnych polecenia wg Was (raczej we wschoniej połówce Niemiec).
                        - w drugim sklepie na skrzyniach z piwami leżały często szkła danych browarów, ostatecznie nie zdążyłem się dowiedzieć w jaki sposób można je kupic/dostać, bo cen nie widziałem, by były gdzieś podawane - może ktoś wie?

Aha, we wspomnianym Bayreuth w centrum Real kebab sprzedaje Turek, który mówi trochę po polsku, i po identyfikacji narodościowej zdecydowanie zwiększa ilość dodatów w kebabie. Próbując się popisać zanajomością polskiego zaczął wymieniać znane mu słowa - i tu zrodziła się zagadka - w jakich okolicznościach nauczył się nazwy komiksu "Tytus, Romek i Atomek" Bo poznania słowa "mafia" można się jeszcze od biedy domyślać.
                        Last edited by danhaj; 2011-03-19, 19:36.

www.czechforum.pl

Comment

• jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

W Bayreuth trza było wstąpić do muzeum, szczęka opada.

Pewno pan Turek studiował w Polsce
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

Comment

• Pendragon
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika danhaj Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dlatego prosiłbym o wskzanie miejsc godnych polecenia wg Was (raczej we wschoniej połówce Niemiec).
                            Mam na mapach browarów w Brandemburgi i Saksoni kilka getranków wskazanych przez forumowiczów jako warte odwiedzenia. Są to getranki najbliższe naszej granicy.

Comment

• abernacka
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika danhaj Wyświetlenie odpowiedzi
                              (...)
                              - w drugim sklepie na skrzyniach z piwami leżały często szkła danych browarów, ostatecznie nie zdążyłem się dowiedzieć w jaki sposób można je kupic/dostać, bo cen nie widziałem, by były gdzieś podawane - może ktoś wie?
                              (...).
                              Szkło lub inny gadżet, który leży na skrzynkach otrzymuje się gdy kupuje się całą skrzynkę konkretnego piwa.
                              Geschenk również otrzymuje się gdy zakupy są dość duże (min. 15 piw), aczkolwiek w tym wypadku nie rzadko trzeba się upomnieć u sprzedawcy.

Comment

Przetwarzanie...
                              X