We wsi Moravsky Svaty Jan, niedaleko Bratysławy, mieści się browar rzemieślniczy - ''Svatojansky pivovar'', który działa od 2014 roku.
Możliwość zakupienia miejscowego piwa jest bezpośrednio w browarze, ale tam najlepiej jest skontaktować się wcześniej z właścicielem, gdyż często go nie ma, bo musi doglądać swojego drugiego browarku w Bratysławie.
Jest jeszcze druga możliwość zakupu, w czymś co nazwałbym ''okienkiem firmowym'' niż sklepem.
W domu gdzie mieszka właściciel browaru z rodziną, po uprzednim zadzwonieniu dzwonkiem umieszczonym na oknie, ( na moje pytanie o godziny otwarcia, odpowiedź brzmiała- przychodzi się i dzwoni...) można zakupić miejscowe piwo w litrowych petach.
Za sprzedawcę w moim przypadku, robiła żona właściciela ze swoją pociechą.
Zakupiłem (na zdjęciu od lewej):
# Svetly leziak 11*
# Svetly leziak Premium 12*
# Hoppy red Ale 12*
#IPA 14*
# Christmas Ale 12*
# Porter 13*
Najlepiej podeszła mi klasyka, czyli jasna 11-tka.
Widać produkcja mieszana, jest dolna i górna fermentacja.
Ceny jak na Słowację, całkiem możliwe, w przedziale 2.30 - 3.60 € za butlę.
Możliwość zakupienia miejscowego piwa jest bezpośrednio w browarze, ale tam najlepiej jest skontaktować się wcześniej z właścicielem, gdyż często go nie ma, bo musi doglądać swojego drugiego browarku w Bratysławie.
Jest jeszcze druga możliwość zakupu, w czymś co nazwałbym ''okienkiem firmowym'' niż sklepem.
W domu gdzie mieszka właściciel browaru z rodziną, po uprzednim zadzwonieniu dzwonkiem umieszczonym na oknie, ( na moje pytanie o godziny otwarcia, odpowiedź brzmiała- przychodzi się i dzwoni...) można zakupić miejscowe piwo w litrowych petach.
Za sprzedawcę w moim przypadku, robiła żona właściciela ze swoją pociechą.
Zakupiłem (na zdjęciu od lewej):
# Svetly leziak 11*
# Svetly leziak Premium 12*
# Hoppy red Ale 12*
#IPA 14*
# Christmas Ale 12*
# Porter 13*
Najlepiej podeszła mi klasyka, czyli jasna 11-tka.
Widać produkcja mieszana, jest dolna i górna fermentacja.
Ceny jak na Słowację, całkiem możliwe, w przedziale 2.30 - 3.60 € za butlę.