Po kontrowersyjnym pojedynku ATAKU CHMIELU z powracającym na do łask EB przyszedł czas na kolejne starcie gigantów!!!
Tym razem w szranki staną
ROWING JACK klasyczne IPA z AleBrowaru
i
HADES - kapitalny RIS z Olimpu
ROWING JACK
popłynie z Tobą w daleką podróż za 7 PLN
HADES do swego mrocznego królestwa zabierze Cię za 11 PLN
CHŁOPAKI POWALCZĄ PRZEZ OKRĄGŁY TYDZIEŃ. TZN. W TYCH CENACH ZNAJDZIECIE JE U SMAKOSZA DO 10.08 DO 22.00(ZAMKNIĘCIA SKLEPU)
pojedynek uważam za rozpoczęty
tymczasem zgodnie z zapowiedzią przyjęliśmy dziś konkretną dostawę a w niej między innymi:
nowe piwa z Browaru BROKREACJA
SWEET COW- ALEBROWAR
BE LIKE MITCH- ALEBROWAR
TAJEMNICZY JEŹDZIEC- DUKLA
JURAJSKA POMARAŃCZA- NA JURZE
OWOCOWE LOVE- NA JURZE
OJ! CZYSTE- FOLWARK
DZIWOK- KRAFTWERK
BROWNING- KRAFTWERK
LICHO NIE ŚPI- PERUN
NOC KUPAŁY- PERUN
ŻYTORILLO - PINTA
Zagościłem w sklepie po paromiesięcznej przerwie i odniosłem wrażenie, że Smakosz znacznie przyhamował: owszem oferta piw polskich jak najbardziej trzyma poziom; spora różnorodność jeśli chodzi o style; piwa od różnych rzemieślników; nowości, ale oferta zagraniczna znacznie zubożała jeśli chodzi o asortyment (kilka piw czeskich - głównie primatory i trochę niemieckich; ale nie znalazłem jakiś rarytasów). Trochę miałem odczucie jakby sklep zatracił animusz jeśli chodzi o ofertę piwną - a szkoda - może przy kolejnej wizycie coś się zmieni będzie pozytywne zaskoczenie.
Kilka miesięcy minęło i aktualne jest, co napisał Vortex.
Bardzo dobry przekrój polskich rzemieślników i kontraktów (Pinta, Alebrowar, Kingpin, Waszczukowe, Raduga, Brew, Profesja, Artezan, Perun, Fabryka Piwa, Trzech Kumpli itd), z zagranicą średnio.
Cenny umiarkowane, zdecydowanie do przyjęcia.
Kupiłem 7 piw i rachunek wyskoczył 53,40, czyli jak na stolicę w porządku.
Reasumując - jak ktoś nie jest wielkim fanem spidłej stałtów (jak ja) to sklep warty odwiedzenia
Z tego co widzę, nie piłem Mazáka ok 10 lat Ten rzemieślnik z Moraw Południowych mocno się chyba rozwinął od tamtych czasów i jeśli chodzi o warzenie to ilość uwarzonych gatunków robi wrażenie. Dostępność też się poprawiła (kupiłem poza Morawami).
Od stycznia Gliwice mogą pochwalić się nowym browarem, lub browarkiem, gdyż nie wiem czy to nie najmniejszy legalnie działający browar w naszym kraju. Jeżeli się mylę to sorki i proszę o sprostowanie.
Sprzęt to warzelnia o pojemności, tylko 200 l, a tanki są tylko dwa i maja...
Na RB jest u Sante, ale na tablicy był Maskeron. Czort wie! A ja wierząc zapewnieniom szefa, że "all local" tak opisuje.
Dość czyste piwo, ale delikatna nuta jasnych owoców oraz wyraźna goryczka sprawia, że pije się dość odważnie kolejne porcje. Dość gładkie w odbiorze....
6% alk.
35 IBU (na butelce podają 37)
Chmiele: Tomahawk (znany bardziej jako Columbus), Cascade, Saaz i na zimno Amarillo i Nelson Sauvin - tak podali w metryczce, ale w opisie napisali, że na zimno Nelson Sauvin i Hallertau Blanc....
Comment