Od mniej więcej miesiąca można kupić Czarnego Specjala w tym sklepie. Nie wiem jak długo, ale mam nadzieje że na stałe. Juz nie będę musiał prosic znajomych z Mazur o przywożenie zgrzewki, kupie sobie sam w Kerfurze
Ale powiedz mi co to za rewelacja? Mieszkasz w mieście gdzie o dobre piwo czy to butelkowe czy lane nie jest trudno, a zawracasz znajomym głowę o coś tak pospolitego jak śnieg zimą w Zakopanem.
Tak na marginesie: Specjal to nie jest dawne EB, za czasów Elbrewery to były dwie marki istniejące obok siebie, a po przejęciu przez GŻ ostałą się tylko jedna.
We wtorek byłem i nie było. Do tej pory nie spotkałem się żeby w jakimkolwiek carrfourze była pinta i alebrowar. Za to ładnie wyglądał tam regalik z belgami.
Nadal nie ma PINT, ALE Browaru i innych rzemieślników. Nadal niezły wybór Belgów. I co mnie cieszy przegląd Kormorana - Jasne Chmielone 4,79, Ciemne 4, 79, Weizenbock za 6,99 i AIPA też za 6,99. Widać, że niektóre sklepy przeginają mocno z ceną 8-8,50 bo i tyle podobno to piwo kosztuje.
"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Dziś zauważyłem półkę z polskimi porterami! Był:
- żywiecki,
- warmiński
- witnica
- komes
- okocim
- ciechan
Poza tym z ciekawostek:
- z Kormorana weizenbock i aipa,
- z Fortuny chyba wszystkie miłosławy, komes podwójny i poczwórny i jeszcze jakieś smakowe.
No i cały czas ciekawy wybór piw belgijskich...
Obok Emerald Irish Pub, niedaleko dworca Warszawa Powiśle od jakiegoś czasu mieści się pizzeria Pod Palmą. Jak smakuje pizza nie wiem ale wybór piwka z beczki jest niezły a z butelki wręcz dobry. Są piwa czeskie, klasyczne ale tez rzemieślnicze.
Pinta miesiąca stycznia w miarę dobrej...
Kilka dni temu przejeżdżałem przez Zagnańsk, zauważyłem ten sklep, więc zajrzałem do niego i okazało się, że jest tam nawet nieźle zaopatrzony regał z kraftami. Na półkach znalazłem piwa z browarów: Pinta, Nook, Inne Beczki, Dwóch Braci, Raduga, Trzech Kumpli, AleBrowar, Kingpin, DrBrew,...
7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
Punkt informacyjny przy markecie, poczcie i parkingu w centrum miejscowości. Przy okazji informacji turystycznej z różnymi pamiątkami, mają też kraftowe piwa w sprzedaży. Piwa są w lodówkach i na kilku regałach, lekko licząc z 50 różnych piw można tu zakupić - Pelicon, Reservoir dogs,...
Comment