Kraków, Pawia 5 (Dworzec Główny), Carefour Express (Galeria Krakowska)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

Kraków, Pawia 5 (Dworzec Główny), Carefour Express (Galeria Krakowska)

Na poziomie +1, chyba najwyższym (nie licząc parkingów) znajduje się duży supermarket. Stoisko piwne nie za duże, ale 3/4 zajmują bezsmakowe żywce, żubry, okocimie itp. a dwa regały to specjały kilka piw z litewskiego browaru, w tym opisywany ostatnio przez Shlangiego pszeniczniak, jest też ichniejszy porter, ciemne i dwa jasne, wsio w cenach w okolicach 3-4 zł. Od południowych sąsiadów spotykany często Zlatopramen w dwu wersjach oraz Louny też w dwu wersjach - ceny j.w. Trochę angielskich piw w okolicach 9-10 zł, także Meantime (Coffe, Chocolate i Raspberry) - po 7-8 zł. Z belgijskich widziałem Brugsa, z niemieckich Schofferhoffer Weizen (ciemny i jasny), a z orientalnych Sing, Kirin. W każdym bądź razie warto wstąpić - ja mam degustowania mam na parę tygodni.
    Last edited by Maggyk; 2007-10-23, 07:22. Powód: edycja tematu
  • e-prezes
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

byłbym zapomniał o Gabie - Stout i Kamasutra. Ceny z przedziału 2-3 zł, ale już sama ich obecność cieszy.

Comment

• Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      Z belgijskich widziałem Brugsa [...] a z orientalnych Kirin.
      Ten Brugs jest z Francji z browaru Kronenbourg a Kirin z Angli

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• e-prezes
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

belgian witbier czyli belgijskie z kirinem to wtopiłem, bo jak ja 2 lata temu piłem to istotnie pisało, że w Anglii robiony.

Comment

• e-prezes
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          ... także Meantime (Coffe, Chocolate i Raspberry) - po 7-8 zł. ...
          tych to juz nie ma. Gab-a też nie widziałem. właściwie nie było czego kupić. "angliki" z John King dość drogie w porównaniu do innych sklepów.
          Last edited by e-prezes; 2007-07-01, 14:52.

Comment

• qberts
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.03
            • 136

Podczas ostatniej wizyty dostępne były z polskiej nie-koncernówki jedynie Żywe i Koźlak z Ambera (ceny odpowiednio 3,49 i 4,19 o ile dobrze pamiętam) poza tym dość sporo piw zagranicznych, Svyturysy(oraz inne zza wschodniej granicy), Shofferhofery, Paulanery(nawet sporo piw z niemieckich), trochę piw angielskich, francuskich (nie miałem czasu się przyjrzeć dokładnie), dostępny również Heban w nowej czeskiej odsłonie
            Last edited by qberts; 2007-07-19, 16:49.
            ZASADY DEGUSTACJI
            zapraszam do dyskusji

Comment

• Cez
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.01
              • 1789

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts Wyświetlenie odpowiedzi
              Podczas ostatniej wizyty dostępne były z polskiej nie-koncernówki jedynie Żywe i Koźlak z Ambera (ceny odpowiednio 3,49 i 4,19 o ile dobrze pamiętam) poza tym dość sporo piw zagranicznych, Svyturysy(oraz inne zza wschodniej granicy), Shofferhofery, Paulanery(nawet sporo piw z niemieckich), trochę piw angielskich, francuskich (nie miałem czasu się przyjrzeć dokładnie), dostępny również Heban w nowej czeskiej odsłonie
              W miarę regularnie jest jeszcze Stout i Kama Sutra z Gab'a.
              Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

Comment

• qberts
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.03
                • 136

Może następnym razem je spotkam, ostatnio niestety nie miałem tyle szczęscia.
                ZASADY DEGUSTACJI
                zapraszam do dyskusji

Comment

• e-prezes
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

Dziś tylko KamaSutra z Gaba, spory wybór angielskich (dystrybuowanych przez John King) w cenach 8-10 zł za 0.5 litra. Brak natomiast nowości polskich, czyli koźlaka z BB i pszenicznego oraz podwójnego fratra. w sumie niczego nie kupiłem.

Comment

• e-prezes
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19260

Od kilku dni na piweczko.org wisi ciekawa informacja o przecenie piw w Albercie (jak potwierdzają userzy "piweczka", tylko krakowskiego). Przeceny dotyczą sporej ilości piw dość chaotycznie wybranych, bo np. Kamasutry - cena obecna 1.50 zł (Gab Stout nie jest przeceniony), większość "anglików" 6-7 zł, z "belgijskich" został Brugs, bo kartonik 6x0.25 (ostatni) Grimbergena Cuveee Ambree wykupiłem za 15 zł.
                    Warto wpaść (także na dolnym poziomie, przy wyjściu do tunelu na perony), gdyż jak Carefour przejmie Alberta wcale nie powiedziane, że dostaniemy coś z w/w piw.

Comment

• delvish
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.11
                      • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Warto wpaść (także na dolnym poziomie, przy wyjściu do tunelu na perony), gdyż jak Carefour przejmie Alberta wcale nie powiedziane, że dostaniemy coś z w/w piw.
                      Tu prezesie przesadziłeś. Na dole jest sam koncern, a Strzelec Jasny, Donner, i Jabłonowo w pecie to nawet listek figowy nie jest niestety Kamasutry wziąłem z półki 2 ostatnie, ale kto wie może mają jeszcze jakieś na magazynie? IMHO warto zwrócić uwagę na konserwowego Balreya z Van Pura. Cena 1 zl za puchę , a jest to pijalna "ósemka, może "dziewiątka"(zaw. alk. 4%). Nieco wodnista i lekko chmielona, ale na upały w sam raz.
                      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                      (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• e-prezes
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

Dawniej tam bywały także "wynalazki", nie wszystkie, ale...
                        Barleya sobie odpuszczę, ale po coś jeszcze pojadę. Jak znajdę czas spróbuję podskoczyć także do tego na Kijowskiej.
                        BTW, w Albercie kupiłem m.in. 500 g cukru kandyzowanego (duże kryształy) za 5 zł. Przeceny dotyczą sporej grupy produktów.

Comment

• delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

Na dole z zagranicznych wynalazków tylko Franziskaner i Paulaner się ostał czyli to co praktycznie wszędzie. Barley'a pewnie też sobie odpuszcze. Wziąłem do testu bo piwa w okolicach 1zł mnie fascynują. Okazało się pijalne. Swoją drogą pucha za 1 zł w sklepie, jak na supermargiet, lepsiejszym, no wydała mi się lekko perwersyjna Szkockie i angielskie Ale wydają się być interesujace. Tylko nie wiem jak cena 6-7 zł ma się do innych sklepów.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• e-prezes
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

"Angliki" z John King w Elei są w ok. 8-9 zł, Tesco podobnie, w Intermache 9-10 zł. Moim zdaniem są to zachęcające ceny i dlatego skorzystałem.
                            Last edited by e-prezes; 2007-08-15, 19:23.

Comment

• e-prezes
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19260

Na początek zmiana nazwy na Carefour - już wizualnie widać przejęcie.
                              Na dolnym poziomie wygląda jak we wszystkich sklepach z sieci Carefour Express - mało urozmaicone. Jak chodzi o piwa to tylko Goolman i Junaki z niekoncernowych - nie ma w czym wybierać.
                              Na górnym poziomie widać różnicę także w "spożywce". Jak chodzi o piwa to i resztki Bishops Finger po 7.49 czy Celebration Ale po 8.49 się znajdą, także Belfast puszkowy, Junaki oraz Chaty (smakowe) oraz Karmelowe z łódzkich browarów. Jest także Faustus, Krusovice Cerne, Bernardy jasne, Fisher i inne zwykle spotykane w sieci Carefour.

Comment

Przetwarzanie...
                              X