Bielsko-Biała, Rynek 14, Sklep Koneser Świat Piwa [zamknięte]

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bosonogi
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 87

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Avernum Wyświetlenie odpowiedzi
    Tak a propo, rzekłbym "liniowości" w funkcjonowaniu owych sklepów w nawiązaniu do przybytku w Bielsku na rynku. Byłem dziś i nie przekreślał bym przedwcześnie ambicji właściciela. Zaczął od tego na czym może bynajmniej najlepiej zarobić i odbić się od dna, bo niewątpliwie trochę w ten interes zainwestował. Jednak zapewniał że już w ten weekend asortyment kolokwialnie rzecz ujmując "zostanie ulepszony" o pozycje niemieckie, a w niedalekiej przyszłości będą też piwa belgijskie. Nie oszukujmy się - Bielsko do tej pory nie było nazbyt wymagającym rynkiem zbytu i jak sam podkreślał właściciel, cyt. : Nie chce zbytnio ryzykować na sam początek i eksperymentować . Zgadzam się z nim, wpierw powinien zbudować sobie odpowiedni profil klienta. To tyle jeżeli chodzi o moją skromną opinię. Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem swoimi słowami. Pozdrawiam.
    Życzę właścicielowi jak najlepiej ale.... Uważam,że miejsce jest absolutnie nie trafione. Kiepski dojazd i dojście. Taki sklep musi być z miejscami do parkowania. Wyobrażam sobie,że ten "odpowiedni profil klienta" będzie kupował piwo w większej ilości. I co? Ma je taszczyć 200 m do auta? Bez sensu. Wg mojej wiedzy by się utrzymać będzie musiał sprzedać minimum 300 piw dziennie. Powodzenia.
    ps. już powstał w Bielsku nowy sklep z piwami. Asortyment podobny ale dojazd pod same drzwi.

Comment

• Alexanderfeld
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.08
      • 173

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bosonogi Wyświetlenie odpowiedzi
      ps. już powstał w Bielsku nowy sklep z piwami. Asortyment podobny ale dojazd pod same drzwi.
      Jakieś bliższe namiary na lokalizację można prosić?

Comment

• bosonogi
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.05
        • 87

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alexanderfeld Wyświetlenie odpowiedzi
        Jakieś bliższe namiary na lokalizację można prosić?
        W tym wątku nie wypada. Jutro opiszę w nowym. pozdrawiam

Comment

• ZKB
          • 2009.12
          • 172

Konkurencja na pewno wpłynie na zakres oferty i poziom cen, jednak zastanawiam się czy dwa takie sklepy w Bielsku mają rację bytu. Dla wielu ludzi piwem regionalnym, tradycyjnie warzonym jest Kasztelan z puszki za 1,99 zł i póki cena piw z browarów spoza wielkiej trójki będzie dwukrotnie wyższa ta sytuacja się nie zmieni.
          Zasada - najpierw cena, potem smak dla wielu "piwoszy" nadal obowiązuje. Lubię piwo ale nie za drogie.
          Beer is for life not just for christmas !

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

Zasada - najpierw cena, potem smak dla wielu "piwoszy" nadal obowiązuje.
            To nawet nie jest kwestia ceny, to raczej uzależnienie od reklam powoduje, że klient nie bierze do koszyka czegoś "niesprawdzonego", tj. czegoś co nie było obecne w mass mediach. W te wakacje byłem w Kudowie, 4 km od Nachodu. Wieczorami całe stada wczasowiczów biegły do BIedronki po Żywce, do Żabki po Tatry i inne piwa których cena wynosiła nie mniej niż 2,50. W oddalonym o rzut beretem Nachodzie Primatory jasne kosztowały niespełna 2 zł - przechadzając się rankiem widziałem pod ośrodkami tony puszek po grillach i ogniskach, nigdy nie widziałem wśród nich choćby jednego "Czecha". Więc zaryzykuję stwierdzenie, że cena nie ma tu nic do rzeczy.

Comment

• Avernum
              • 2010.10
              • 165

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bosonogi Wyświetlenie odpowiedzi
              Życzę właścicielowi jak najlepiej ale.... Uważam,że miejsce jest absolutnie nie trafione. Kiepski dojazd i dojście. Taki sklep musi być z miejscami do parkowania. Wyobrażam sobie,że ten "odpowiedni profil klienta" będzie kupował piwo w większej ilości. I co? Ma je taszczyć 200 m do auta? Bez sensu. Wg mojej wiedzy by się utrzymać będzie musiał sprzedać minimum 300 piw dziennie. Powodzenia.
              No tak, ale przecież lokalizacja najpewniej nie była wybierana metodą "trafienia igłą w mapę z zamkniętymi oczami". Zobaczymy co z tego wyniknie. Lokalizacja nie pozwoli na niskie obroty i jeżeli nie będzie szło to już w najbliższym czasie interes zostanie zamknięty. Trzymajmy kciuki żeby tak nie było bo ceny są tam naprawdę atrakcyjne. Dla przykładu Pinta za 5,10 zł czy też Ciechan pszeniczny za 4,4 zł a miodowy 4,8 zł. Serdecznie polecam, a jak się chcę to się da donieść te piwa do samochodu

Comment

• ZKB
                • 2009.12
                • 172

Z tym parkingiem to bym nie przesadzał. Sklep ma fajną lokalizację, przyciągnie wzrok osób, które z piwami regionalnymi nie miały kontaktu. Latem jest tam naprawdę spory ruch a dla takich klientów takich jak ja podejście 200m z kilkunastoma piwa nie jest problemem. Sklep poza ścisłym centrum, gdzie trudno o lokalizację z parkingiem pod drzwiami będzie sklepem tylko dla stałych bywalców, bez szans na otwarcie na nowe osoby (patrz Kiper na Os. Polskich Skrzydeł)

Comment

• lucifuge
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.11
                  • 309

w bielsku cięzko o lokalizację z "dojazdem pod drzwi" o ile nie jest to centrum handlowe. W całym mieście parkingi są płatne a w ścisłym centrum o miejsca parkingowe bardzo ciężko. Ta lokalizacja nie jest zła. Można zaparkować przy sądzie, pod katedrą, pod zamkiem czy na orkana lub przy nowym skwerku. A jak komuś ciężko nieść kilkanaście piw przez 200 metrów to chyba powinien więcej pić bo jak wiemy nie od dziś piwo krzepi!

Fajnie, że jest coś nowego na bielskim rynku piwnym bo po upadku sklepu Marcina z wyzwolenia była luka w tym biznesie. Inwestorowi życzę powodzenia!

Comment

• Avernum
                    • 2010.10
                    • 165

Z tego co się orientuje to właściciel może również udostępnić bezpłatnie puste kartony po piwie jeżeli robi się większe zakupy także wystarczy tylko mieć chęci i po problemie.

Comment

• Avernum
                      • 2010.10
                      • 165

Jakieś nowości w sklepie? Jakieś nowe kraje dodano do oferty?

Comment

• Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

Myślę, że niczego spoza tego o czym napisał Alexanderfeld w pierwszym poście, tam nie zauważyłem

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• mon55ter
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.10
                          • 43

Parę rosyjskich interesujących pozycji też wjechało, kilka nowych polskich, no i Staropramen Niefiltrowany.
                          W przyszłym tygodniu może być parę niespodzianek, ale właściciel nie chce zapeszać i nie mówił co konkretnie, ogólnie widać, że jest pasjonatem i stara się też o te trudno dostępne piwa.

Comment

• ZKB
                            • 2009.12
                            • 172

Szkoda, że właściciel nie pojawił się jeszcze na forum, do czego Go namawiałem

Comment

• Avernum
                              • 2010.10
                              • 165

Tak jak mówił będzie Belgia, ciekawe czy Niemcy też już są jakieś. Może w końcu doczekamy się piw egzotycznych na Podbeskidziu

Comment

• Avernum
                                • 2010.10
                                • 165

Orientuje się ktoś czy dojechał Atak Chmielu? Bo od otwarcia nie było go na półkach.

Comment

Przetwarzanie...
                                X