Bartek, [Antidotum] Prawdziwy Pils

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik Wyświetlenie odpowiedzi

Poza oceną piwa mogę powiedzieć od siebie że chłopaki mają jaja robiąc takie piwa, w dobie dzisiejszej "REWOLUCJI" gdzie większość boi się zaryzykować by czegoś nie spieprzyć i produkując piwa w stylach gdzie niedociągnięcia można sprytnie ukryć, oni zrobili klasykę i za to piję ich zdrowie. Powodzenia.
    Czyli robienie ejli jest mniej ryzykowne na polskim rynku niż zrobienie pilsa? Ciekawa koncepcja. A kwestie niedociągnięć w górniakach łatwo prześledzić na przykładzie Artezana...
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• josefik
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.05
      • 386

A co z Artezanem jest nie tak?

Comment

• docent
        • 2002.10
        • 5205

A co z Artezanem jest nie tak?
        Opinie na temat witka były różne, mi warki 2 i 3 smakowały. Natomiast dubbel to chyba nie jest to co chcieli osiągnąć autorzy....
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary

Comment

• josefik
          • 2006.05
          • 386

Podzielam Twoją opinię Moim zdaniem że prościej zrobić dubbla czy wita czy AIPA niż pilsa gdzie każde niedociągnięcie wyłazi na wierzch.
          A pierwsze warki w takich projektach to testowanie sprzętu, ciężko więc ryzykować żeby nie spalić całego projektu przy pierwszej walce
          Last edited by josefik; 2012-10-02, 19:45.

Comment

• docent
            • 2002.10
            • 5205

A pierwsze warki w takich projektach to testowanie sprzętu, ciężko więc ryzykować żeby nie spalić całego projektu przy pierwszej walce
            Dla mnie i tak spalili Pierwsza warka Antidotum dostępna z beki to była nędza...

Comment

• fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

Masz na myśli Antidotum czy Artezana?
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• josefik
                • 2006.05
                • 386

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                Masz na myśli Antidotum czy Artezana?
                I jedno i drugie te i podobne projekty.

Comment

• Mason
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2010.02
                  • 3280

Moim zdaniem że prościej zrobić dubbla czy wita czy AIPA niż pilsa gdzie każde niedociągnięcie wyłazi na wierzch.
                  Co do AIPA to się zgodzę bez szemrania, ale z witem to nie takie hop-siup. To delikatne piwo, nietrudno coś w nim spieprzyć. Dużo niesłodowanej pszenicy w zasypie to wyzwanie dla śrutownika i procesu filtracji, z przyprawami można łatwo przedobrzyć.
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• Cez
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.01
                    • 1789

[...]
                    Zgadzam się z tym zdaniem, ale jeśli już takie testowe piwo od razu idzie do butelek, do sprzedaży, to ryzyko niskich ocen rośnie.
                    Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

Comment

• wpadzio
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2011.06
                      • 2654

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, lekko opalizuje. Nieco za jasny. [3.5]
                      Piana: Muszę przyznać, że wyjątkowo przyjemna. Wysoka przy nalewaniu, stabilizuje się do zwartego i mięsistego kożucha o bardzo drobnej teksturze. I siedzi do samego końca. Do tego klei się pięknie do szkła jak portfel do doliniarza. [5]
                      Zapach: Zapach jest słabo wyczuwalny i dość trudny do jednoznacznego zdefiniowania. Przebija się jednak jakaś mało sympatyczna tępa warzywna nuta. [3]
                      Smak: Jak na pilznera jest dość słabo. Co prawda wyczuwalny jest na samym początku aromat chmielu, jednak goryczka jest już mało wyrazista i szybko znika w posmakach. Druga noga, czyli słody mają mało szlachetną nieco drewnianą naturę. Ktoś też wspomniał wcześniej o DMS-ie. I miał rację. [3]
                      Wysycenie: Nasycenie jest na początku konsumpcji całkiem przyjemne, optymalnie dobrane do stylu. Jednak z upływem czasu ma tendencję do wyraźnego spadku. [3.5]
                      Opakowanie: Pastelowa etykieta może się podobać, pomimo pewnej ascetyczności grafiki. Ekstrakt podany, info o składzie jest. Podane również miejsce warzenia. Kapsel niestety biały, pusty.
                      Co mnie jednak bardzo niemiło zaskoczyło to brak daty przydatności do spożycia. Szukałem wszędzie i nie znalazłem. Spory obsuw. Dlatego obniżam ocenę. [3.5]
                      Uwagi: Prawdziwy pilzner ma prawdziwą jedynie pianę. Jest tak doskonała, że aż zastanawia, czy aby nie została nabyta na innej aukcji Pozostałe elementy pozycjonują to piwo w dolnej strefie stanów średnich dla piw sesyjnych. Z lekkim przymrużeniem oka traktuję zatem dość pretensjonalną nazwę produktu.

Moja ocena: [3.275]
                      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                      Serviatus status brevis est
                      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• Pancernik
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.09
                        • 9793

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, lekko mętny. [4]
                        Piana: Biała, drobna, średnio wysoka, dość trwała, ładnie osadza się na szkle. [4]
                        Zapach: Chmielowy, w tle lekka piwniczność - OK. [4]
                        Smak: Na początku lekki kwasek, potem goryczka. Minimalny dziwny absmak, który z czasem narasta i zmniejsza pijalność. [3]
                        Wysycenie: Średnie, ale w sumie daje radę. [4]
                        Opakowanie: Prosta, prawie elegancka eta - wzornictwo kojarzy mi się z jakimś niemieckim browarem. Są parametry. [4]
                        Uwagi: Porównując z innymi startami browarów kontraktowych, szczególnego szału nie czyni.
                        Ale może właśnie dlatego, że pilzner to takie niby nic, a jednak...

Moja ocena: [3.6]

Comment

• Mason
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2010.02
                          • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                          Smak: Na początku lekki kwasek, potem goryczka. Minimalny dziwny absmak, który z czasem narasta i zmniejsza pijalność. [3]
                          Czyżby zjełczałe masło? Piwo z butelki, wąchane Po Drugiej Stronie Lustra było zdominowane przez właśnie taki aromat. Plus kiszonka.
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• jacekwerner
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2004.05
                            • 2853

W czasie naszej opolskiej degustacji mieliśmy podobne odczucia. Zapach i smak zdominowany przez masełko i warzywka. Większa część zawartości butelki ( zreszta podobnie jak dunkel ) powędrowała do zlewu
                            Ochotnicza Straż Piwna
                            BAZA = 7446

Comment

• docent
                              • 2002.10
                              • 5205

Wziąłem łyka z wersji butelkowej. Zapach diacetylowy, przypominający lubuskie. Smak słodkawy, kompletnie pozbawiony goryczki. Nie jest tak tragiczne jak wersja beczkowa ale ciągle nazwa tego piwa to kpina w żywe oczy

Comment

• Mason
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2010.02
                                • 3280

Czym to w ogóle chmielą? Na stronie raz piszą o chmielu lubelskim, potem zaznaczają że jako patrioci używają polskich chmieli a w składzie jest Marynka i Perle.
                                JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

Przetwarzanie...
                                X