Piwo gotowe do oceny
Ciechanów, Nasz Jubilat
Collapse
X
-
Ciechanów, Nasz Jubilat
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieTagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnozłoty, klarowny [4.5]
Piana: drobne pęcherzyki, niezbyt wysoka, oblepia szkło [4]
Zapach: bardzo subtelny, ale przyjemny. Czuć trochę zboża, troszkę chmielu, troszkę słodyczy, ale wszystko jest bardzo delikatne i przyjemne dla nosa [4]
Smak: goryczka porządna, ale dobrze zbalansowana, wyraźny smak zbóż. Ogółem smak jest podobny do aromatu, gładki i przyjemny. [5]
Wysycenie: prawidłowe [5]
Opakowanie: butelka zwrotna z etykietką charakterystyczną dla piw z Ciechanowa [4]
Uwagi: Bardzo dobre piwo, fajnie by było jakby weszło na stałe do repertuaru.
Moja ocena: [4.475]
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemno złoty. Idealny dla piwa o tej zawartości ekstraktu. [5]
Piana: Trudna do uzyskania przy nalewaniu, średnio pęcherzykowa i utrzymująca się zaledwie przez kilka minut. Później praktycznie znika całkowicie, pozostawiając po siebie niewielkie ślady na ściankach szkła. [2.5]
Zapach: Zapach średnio intensywny, świeży, przyjemny i bez wad. Raczej nieskomplikowany. W profilu zdecydowanie słodowy. [4.5]
Smak: W smaku również dominuje słód z lekkim chlebowym posmakiem na końcu. Goryczka jak na polskie warunki dość mocna, bardzo przyjemna, zaokrąglona. Na duży plus zasługuje fakt, że pomimo zawartości alkoholu na poziomie 6,8%, nie jest on wyczuwalny w smaku (choć piwo delikatnie rozgrzewa). [4.5]
Wysycenie: Niskie, jednak pasujące do charakteru tego piwa. [4]
Opakowanie: Trochę mdłe i bez wyrazu. Bardzo podobne do Ciechana miodowego. Pewnie gdybym nie wiedział o pojawieniu się tego piwa na rynku, nie zobaczył bym go na półce. [2.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.2]Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ładne głębokie złoto, lekko wpadające wręcz w polotmavy. Klarowny. [5]
Piana: Niewysoka i niezbyt trwała. Pozostawia na chwilę cienką otoczkę, ale potem znika zupełnie. [2.5]
Zapach: Słodowo-alkoholowy. W tle chleb i drożdże. [3.5]
Smak: Treściwy, wyrazisty słodowy. W tle wyczuwalny rozgrzewający alkohol. Finisz goryczkowy, ale bardziej za sprawą dużej mocy, aniżeli chmielu. [4.5]
Wysycenie: Niewysokie, ale bardzo odpowiednie. [5]
Opakowanie: Etykieta jubileuszowa, trochę za mało odróżniająca się od innych, regularnych piw Ciechana. Bardzo ładny jubileuszowy kapsel [4.5]
Uwagi: Całkiem udane, smaczne piwo, ale jednak jak na jubileusz wypadałoby uwarzyć coś ciekawszego. Trochę odstrasza cena (ponad 5 złotych), ale można wytłumaczyć, że to edycja limitowana. Ogólnie pozytywne wrażenie, ale mały niedosyt pozostał.
Moja ocena: [4]Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ursus72 Wyświetlenie odpowiedziTo ja chyba piłem wczoraj coś innego. Ciężki, słodowo-alkoholowy smak. W zapachu też głównie alkohol, piana tylko na chwilę. Kolor jedynie ładny. W sumie zmarnowane prawie pięć złotych. Nie dopiłem.
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Nasycony złoty, wpadający nawet w bursztyn. [4.5]
Piana: Brudnobiała, niewysoka, na granicy anemii... [2.5]
Zapach: Dziwnie słaby, głównie słodowy. Spodziewałem się bogatszej palety. [3]
Smak: Słodowy konkretny, z elementami goryczki - taki w stylu mocnych lagerów. Ale ja lubię konkrety . [4]
Wysycenie: Średnie, dla mocnych piw OK. [4]
Opakowanie: Nowy kapsel, "10" na ecie nieco myli, kolorystyka nieco bladawa... [3.5]
Uwagi: Na jubileusz chyba wolałbym koziołka albo portera jednak...
Moja ocena: [3.5]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty.Jak w lagerach. [3.5]
Piana: Gęsta,twarda,wydaje się jakby ciężka.Szybko jednak opada. [4]
Zapach: Pachnie jak każdy Ciechan czy Lwówek.Naturalnie,lekko zbożowo.Czuć świeżość.Jak na ten rodzaj piwa zapach jest bez zarzutu. [5]
Smak: W smaku podobnie jak z zapachem.Wiadomo,że to Ciechan.Wytrawny,słód świetnie połączony z chmielem.Żaden z nich nie dominuje.Alkohol świetnie ukryty a jest go nawet sporo.Nie czuć tu słodyczy co jest dla mnie zaletą. [4.5]
Wysycenie: Raczej duże,ta składowa opinii jest zresztą dla mnie najmniej ważna. [4.5]
Opakowanie: Typowy Ciechan,ale tu uwaga,jest jedna zasadnicza zmiana.Napis ,,nieutrwalone" pojawia się na krawatce anie na etykiecie.Reszta bez zmian.Jest zamek i jest typowa kontretykieta. [5]
Uwagi: Bardzo dobre piwo,ale na jubileusz wybrałbym np. jakąś AIPĘ lub coś czego jeszcze Ciechan nie ma.Mimo wszystko pomysł jest świetny i 100 lat dla pana Jakubiaka.
Moja ocena: [4.6]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ursus72 Wyświetlenie odpowiedziTo ja chyba piłem wczoraj coś innego. Ciężki, słodowo-alkoholowy smak. W zapachu też głównie alkohol, piana tylko na chwilę. Kolor jedynie ładny. W sumie zmarnowane prawie pięć złotych. Nie dopiłem.
Dla mnie najlepszym jubilatem byłby Ciechan Wyborne sprzed roku, dwóch...
Comment
-
-
A mi smakuje i to jako czwarte dziś pite. Teoretycznie, patrząc na parametry, to nie moja klasa, ale wyszło smacznie i lekko. Można od razu wyczuć, że to dzieło Ciechana (chciało mi sie napisać Szatana). Chciałbym żeby weszło na stałe do portfolio, przy czym zszedłbym nieco w dół z alkoholem i popracował nad pianą. Gdyby nieco go do tego przyciemnić to byłby Ciechan PółciemnyLast edited by Pendragon; 2012-10-11, 21:36.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi...patrząc na parametry, to nie moja klasa...
Co do piwa, przymrozki idą, "Jubilat"* będzie wchodził lepiej...
-----------
*) ktoś jeszcze pamięta paskudne piwo z Łodzi o równie dumnej nazwie?
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, ładny. [5]
Piana: Drobna, ale niewysoka. Szybko opadła do niepełnej warstwy. Później niepełny pierścień. [3.5]
Zapach: Średniointensywny, głównie słodowy, ale w tle lekko czuć skórkę od jabłka. Po ogrzaniu trochę niepasteryzowanych nutek. [4]
Smak: Przyjemna, słodowa treściwość dobrze skomponowana z mocną, ziołową goryczką. W tle niepasteryzowane smaczki. Finisz zdominowany przez ziołowy posmak od goryczki. Smaczne, treściwe piwko. [4.5]
Wysycenie: Średnie, ku nieco wyższemu. [4.5]
Opakowanie: Utrzymane w stylu innych Ciechanów, przez co mało jubileuszowe. Parametry podane na krawatce, jubileuszowy kapsel. [3.5]
Uwagi: Z datą 22.10.12.
Moja ocena: [4.2]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Herbaciany może jasno miedziany. Do tego ekstraktu bardzo pasuje [4.5]
Piana: Nalewa się tylko 3 milimetrowa warstewka ale poza dwoma dziurami utrzymuje się niemal do końca [3.5]
Zapach: Niemal wyłącznie słodowy, jakby lekko karmelowy, na ostatnim planie lekka alkoholowa ostrość [3.5]
Smak: Mocna słodowa baza, trochę takiego ciasteczka wielozbożowego. Rozgrzewające. Goryczka raczej ostra niż gorzka. Nie wysoka ale dla mnie niezbyt nieprzyjemna [3.5]
Wysycenie: Dobre [4]
Opakowanie: Ładne to chyba nie jest ale są zawarte wszystkie informacje, kapsel dobrany, sympatyczna historyjka na kontrze bez zadęcia [4]
Uwagi: Piwo niezłe ale takie trochę niezdecydowane. Gdybyż choć jakiś diacetyl był
Moja ocena: [3.6]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: mocny bursztyn, deliaktne zamętnienie [5]
Piana: dośc obfita, biała, gęsta, utrzymuje sie dość długo, osadza na szkle małymi śladami [4]
Zapach: słabo wyczuwalny, lekkie owoce i....spirytus? [3.5]
Smak: dośc pełne i treściwe, pierwsze łyki to dośc ostry posmak goryczkowy, który momentami za bardzo zbliżał sie do alkholowego posmaku, dalej w tle lekkie akcenty słodowe [4]
Wysycenie: mimo, że troche za dużo to jednak gaz ten był tak deliaktny, że mi nie przeszkadzał [4]
Opakowanie: etykieta jubileuszowa powinna byc bardziej dopracowana ale całośc jest ok [4.5]
Uwagi: Musze jeszcze raz spróbować tego piwa bo nie mogłem się w smaku zbyt dokąłdnie rozeznać, ogólnie piwo smaczne, warte powtórki
Moja ocena: [3.9]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
Comment