Browar na Jurze, [Pinta] Angielskie Śniadanie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cichus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.04
    • 20

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn, miedź. Klarowne. Bardzo ładne. [4.5]
    Piana: Średniopęcherzykowa, biała, niezbyt trwała, ale cienka warstewka utrzymuje się do końca. [3.5]
    Zapach: Owocowo-słodowy, przyjemny. W zapachu jest bardzo stonowane - angielskie bym rzekł. [4]
    Smak: Jest dobrze. Świetnie zbalansowane pomiędzy słodkością, a goryczką. Najpierw idą smaki herbatników, karmelu, a potem pozostaje przyjemna goryczka, która nie narzuca się. Super balans. Takie ESB chciałbym kiedyś uwarzyć. [4]
    Wysycenie: Niskie. Do ale pasuje jak znalazł. [4.5]
    Opakowanie: Pintowe etykiety są bardzo w porządku. Wszystkie informacje są zawartena etkiecie, a kolorystyka pasuje do tego piwa. [4]
    Uwagi: Piłbym znacznie częściej, ale niestety dosyć rzadko się pojawia. A szkoda!

Moja ocena: [4]

Comment

• tuses
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.05
      • 34

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztyn, wygląda dobrze. Zgodny ze stylem. [4]
      Piana: Jest dobrze, bo po nalaniu wyglądała ładnie (choć trochę ją wymusiłem), cienka warstwa utrzymuje się do końca. Drobne i średnie pęcherzyki. [4]
      Zapach: Karmel, karmel, karmel. Może trochę miodu. Z chmielem cienko, bo jeśli chodzi o owoce, bardziej wyczuwalne są aromaty estrowe. Z butelki jeszcze jako-tako da się wychwycić cytrusy pochodzące od chmielu. [3]
      Smak: Dość słodkie. Wygląda na to, że zgodnie ze stylem, bo można wyczuć herbatnik, który szybko zostaje zdominowany przez goryczkę, która jest przyjemna, a jaj poziom określam jako średni. Nieco zalega, ale nie ściąga. [4]
      Wysycenie: Średnie/niskie [4.5]
      Opakowanie: Ładna kolorystyka, wszystkie potrzebne informacje. [4]
      Uwagi: Karmelowość to nie jest to, czego szukam w piwach, ale nie zmienia to faktu, że Angielskie Śniadanie to bardzo dobry wybór. I prawdopodobnie niezły przedstawiciel gatunku. Porównanie mam z pitym niedawno Trooperem, który przy AŚ sprawia wrażenie owocowego kompotu.

Moja ocena: [3.675]

Comment

• yassmen
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2012.11
        • 288

Ocena z ARTomatu

Kolor: Miedziany zahaczający o czerwień. [5]
        Piana: Kremowo-żółtawa, konkretna, drobnopęcherzykowa. Redukuje się w trakcie konsumpcji zgodnie ze stylem. [5]
        Zapach: Miodowo-karmelowe combo z leciutką skórką świeżego chleba. Być może czerwone owoce w tle. [5]
        Smak: Piwo jest genialnie zbalansowane. W tej warce - 25.11. - jest lekka przewaga nut słodowych, ale pite w zeszłym roku warki były optymalne. Trochę biszkoptów, czerwone owoce, chlebowa goryczka na finiszu. Każdy łyk zachęca do kolejnego i jeszcze jednego. Ekstremalnie pijalne. [5]
        Wysycenie: Optymalne, bitterowe. [5]
        Opakowanie: Pintowy standard, tym razem w tonacji niebieskiej. [5]
        Uwagi: Ubolewam, że bittery jakoś nie znalazły uznania na rodzimym gruncie. Angielskie Śniadanie gra we własnej, odrębnej lidze w swoim gatunku. Świetne piwo.

Moja ocena: [5]

Comment

• KDWG
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.03
          • 143

To piwko jak znalazł na takie upały (za oknem blisko 30...), które co jakiś czas nam doskwierają. Lekkie, wysoce pijalne, wchodzi jak złoto, choć barwę ma bursztynową .

W zapachu dominuje głównie karmel, skórka chlebowa. Do tego słodowa podbudowa i lekka ziołowość. Całość nie jest jakoś wybitnie intensywna, ale warzyw i innych tego typu, nieprzyjemnych niespodzianek nie było.

W smaku podobnie - karmel, chlebowa skórka (bardziej) i owe ziołowe posmaki (mniej) dominują, goryczka przyjemna, lekka, ale wyraźna, jakkolwiek to zabrzmi. Przy dość niskim wysyceniu nie zapycha, co na pewno ma wpływ na wysoką pijalność.

Do 25.11.2014r.
          So let it be written | So let it be done | To kill the first born pharaoh son | I'm creeping death! | Come crawling faster | Obey your master | Your life burns faster | Obey your master | Master!

Comment

• Puszek_72
            Porucznik Browarny Tester
            • 2012.02
            • 269

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy,ładny [4.5]
            Piana: Ładna, dość szybko się redukuję, zostawia piękne wzorki na szkle [4.5]
            Zapach: Stonowany zapach, karmel,słód [4]
            Smak: Fajna goryczka dobrze skontrowana karmelem w tle owoce. [4.5]
            Wysycenie: Odpowiednie [4.5]
            Opakowanie: Ładna profesjonalne stanie wykonane, pełny skład. Firmowy kapsel, bezwrotna butelak [4.5]
            Uwagi: Dobre piwo, fajnie zbalansowane

Moja ocena: [4.325]

Comment

• bulka_
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.08
              • 37

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KDWG Wyświetlenie odpowiedzi
              To piwko jak znalazł na takie upały (...)
              na upały? taki słodowy ciężar?
              wypiłbym do takiego ciężkiego angielskiego śniadania na jakimś urlopie, gdzie przez cały dzień w planie jedynie wlewanie w siebie piwa, a tak na co dzień można lepiej spożytkować te 7zł. raczej ciekawostka od odhaczenia, bo piwo mimo, że jest dobre nic nie oferuje
              Last edited by bulka_; 2014-06-14, 00:57.

Comment

• Aleksandros
                • 2011.05
                • 352

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bulka_ Wyświetlenie odpowiedzi
                (...) piwo mimo, że jest dobre nic nie oferuje
                Możesz rozwinąć tę myśl?

Comment

• KDWG
                  • 2014.03
                  • 143

Ile gustów, tyle będzie opinii. Jak dla mnie, to jednak AŚ aż tak ciężką, słodową bombą nie jest i akurat mi bardzo podeszło. Odrobinę schłodzone, całkiem pijalne, dość lekkie. Wiadomo, niczego nie urywa, ale można wypić z przyjemnością. Chociaż na pewno dałoby się znaleźć równie dobre, a przy tym tańsze piwa, niekoniecznie w tym stylu. To tak odnośnie dywagacji o możliwym rozdysponowaniu 7 zł .

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bulka_ Wyświetlenie odpowiedzi
                  (...) piwo mimo, że jest dobre nic nie oferuje
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Aleksandros Wyświetlenie odpowiedzi
                  Możesz rozwinąć tę myśl?
                  Podbijam. Skoro sam piszesz, że jest to dobre piwo, to oferuje nam choćby właśnie to, że... jest dobre . Piszę to bez złośliwości.
                  So let it be written | So let it be done | To kill the first born pharaoh son | I'm creeping death! | Come crawling faster | Obey your master | Your life burns faster | Obey your master | Master!

Comment

• bulka_
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.08
                    • 37

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Aleksandros Wyświetlenie odpowiedzi
                    Możesz rozwinąć tę myśl?
                    może jestem za bardzo nastawiony na efekt "wow", piwa ktore mnie zaskakują. po prostu AŚ nie wywarł na mnie jakiegoś szczególnego wrażenia. smaczny bitter i tyle.

Comment

• SirBartBart
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.05
                      • 33

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn/jasny brąz. Przejrzyste. [5]
                      Piana: Niezbyt wysoka i dość szybko opadająca. Nieźle zdobi szkło. [3]
                      Zapach: Przede wszystkim słodowość, najwyraźniej karmel. Lekka zbożowość, może jakieś nuty iglaste. [4]
                      Smak: Są biszkopty, herbatniki, jest też trochę karmelu - wszystko skontrowane przyjemną, wyczuwalną, ale nienachalną goryczką. Bardzo ładnie zbalansowane. [4.5]
                      Wysycenie: Dość niskie. Odpowiednie. [4.5]
                      Opakowanie: Big Ben ok. Informacje na etykiecie ok. [4]
                      Uwagi: ESB nie jest jakimś efektownym stylem, ale PINCIE udało się wydobyć z niego chyba wszystko. Jest bardzo smacznie i konkretnie, faktycznie można się tym piwem najeść.

Moja ocena: [4.175]

Comment

• Ravf
                        • 2013.06
                        • 264

Angielskie Śniadanie z warki do 25.11.2014 jest całkiem niezłe. Oczywiście niczym nie zaskakuje ale pije się przyjemnie. Zapach słodowo-karmelowy, smak podobny, goryczka średnia. Ogólnie dobry balans. To co mi tu nie pasuje to dość wysokie wysycenie i skąpa piana.

Comment

• rgrzech
                          • 2013.12
                          • 230

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn, piwo idealnie klarowne. [5]
                          Piana: Kremowa, drobna, bardzo skąpa. [3]
                          Zapach: Dominuje słodowość. Dodatkowo lekkie nuty karmelowe i chmielowe. [3.5]
                          Smak: Potężna dawka słodowa połączona z solidną, ziołową goryczką. W tle nuty przypalonego karmelu i tostowe. Goryczka lekko ściągająca, cierpka, sprawia wrażenie wyższej niż zadeklarowane 38 IBU. Piwo jest pełne, a zarazem odświeżające. Finisz długi, zalegający, ziołowo-gorzki. [4.5]
                          Wysycenie: Dla mnie ciut za wysokie. [4]
                          Opakowanie: Bardzo proste i czytelne. W pintowym klimacie. [4.5]
                          Uwagi: Treściwe i goryczkowe piwo. Daje przyjemność z degustacji.

Moja ocena: [4]

Comment

• Kiezmar
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.09
                            • 53

Ocena z ARTomatu

Kolor: Miedziano - bursztynowy. Przypominający kolorem herbatę. Przejrzysty, acz nie całkowicie. [4.5]
                            Piana: Z początku obfita, biała średniej grubości. Po chwili zredukowała się do cieniutkiej warstwy pozostawiając pięknie oblepione szkło. [5]
                            Zapach: Średnio intensywny. Z dominującą słodowością, acz zarówno karmel jak i chmiel da się wyczuć. Lekkie nuty owocowe. [4]
                            Smak: Na początku czuć słodowość, potem goryczka umiarkowanie intensywna acz odczuwalna. Dość pełne i bardzo pijalne. W smaku czuć taki smak jakiś ciasteczek, herbatników. [4.5]
                            Wysycenie: Niezauważalne. Tak jak być powinno. [4.5]
                            Opakowanie: Fajna kolorystyka. Dobrze opisane. Nie ma się do czego przyczepić. [4.5]
                            Uwagi: Data ważności 25-11-2014
                            Moje pierwsze piwo w tym stylu. Przyznam, że się miło zaskoczyłem. Piwo bardzo pijalne na moje oko odpowiednio zbalansowane między słodyczą a goryczką.

Moja ocena: [4.375]

Comment

• rafalek21
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2015.04
                              • 1407

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztyn, idealnie klarowne [5]
                              Piana: Niska, białoszara, drobnopęcherzykowa, szybko się dziurawi, ładnie firankuje [4.5]
                              Zapach: Zdecydowanie słodowe, chleb, trochę słabiej karmel i kwiatowa chmielowość, aromat średniointensywny [3.5]
                              Smak: Podobnie jak w aromacie, znaczna słodowość, średnia, długa(ale nie zalegająca) kwiatowo-ziołowa goryczka, tosty, palony karmel, delikatna alkoholowość, pełne, wytrawne na finiszu [4.5]
                              Wysycenie: Średnie, przyjemne, ale mogłoby być odrobinę niższe. [4]
                              Opakowanie: Ładna etykieta z kompletem informacji Przypadła mi do gustu. [5]
                              Uwagi: Bardzo smaczne i pijalne piwo, trochę za mało chmielu w aromacie, ale ogólnie jest ok.

Moja ocena: [4.175]

Comment

• grejwi
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2014.08
                                • 78

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowo-herbaciany kolor. Klarowne. [5]
                                Piana: Piana stosunkowo obfita, drobno pęcherzykowa, kremowa. Szybko opada do cienkiego kożuszka. Nieźle koronkuje. [4]
                                Zapach: Średnio intensywny. Słodowy: chlebowo-karmelowy. Po czasie wychodzi trochę kukurydzy, ale ogólne wrażenie mam pozytywne. [4]
                                Smak: Wyraźnie karmelowe. Goryczka przyjemnie łodygowa, nie przesadnie długa. Lekka kwaskowość. Dość słodkie. [4.5]
                                Wysycenie: Średnie. [5]
                                Opakowanie: Solidny PINTOwy poziom: wszystko co trzeba jest na miejscu. Kapsel firmowy. [5]
                                Uwagi: Warka do 26.02.2016.

Moja ocena: [4.35]

Comment

Przetwarzanie...
                                X