Artezan, IPA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

To piliście skopaną wersję. Pite wczoraj w PDSL było świetne. Zapach angielskiego chmielu, w smaku pełne, odpowiednio goryczkowe. Bardzo smakowite. Jedynym minusem rachityczna piana.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• purc
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.02
      • 650

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
      To piliście skopaną wersję. Pite wczoraj w PDSL było świetne. Zapach angielskiego chmielu, w smaku pełne, odpowiednio goryczkowe. Bardzo smakowite. Jedynym minusem rachityczna piana.
      Piana w angielskiej IPIe??
      Last edited by purc; 2012-11-09, 12:58.

Comment

• VanPurRz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.09
        • 4229

Te specjalista a nie słyszał, że cechą angielskich ale jest właśnie niewielka piana
        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• docent
          • 2002.10
          • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
          Te specjalista a nie słyszał, że cechą angielskich ale jest właśnie niewielka piana
          Nie jestem nazistą BJCP ale w tym przypadku zacytuję wygląd dla English IPA:
          Przyzwoita piana o złamanym białym (żółtawym lub szarawym) kolorze powinna się utrzymywać.
          Piana w połowie zniknęła zupełnie.
          Last edited by docent; 2012-11-09, 13:06.
          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary

Comment

• Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

Nie jestem nazistą BJCP ale w tym przypadku zacytuję wygląd dla English IPA:

Piana w połowie zniknęła zupełnie.
            No ale na budowe piwany w brytyjskich piwach najwiekszy wplyw ma wlasnie sposob jego nalewania. Czyli pompa i ostre spienienie przy nalewaniu (koncowka nalewaka nie jest pusta, jes skonstruowana w ten sposob by nalewac piwo w dziesiatkach malych strumieniach)
            Wieksze browary serwujace piwo z kega ratuja sie mieszanka co2 i azotu.

Jesli ktos odwiedzi typowy brytyjski festiwal, gdzie tylko maly procent piw jest nalewanych z pompy, a wiekszosc jest nalewana z kranika prosto z beczki to na 99% piana nie utrzyma sie , jesli w ogole piwo sie spieni.

Nie wiem jaki dokladnie byl sklad IPA artezana, ale jedna z rzeczy, ktora robia brytyjskie mikrusy by wspomoc piane w piwach to dodatek 10% slodu pszenicznego.
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

No to piliśmy skopaną wersję. Aromat był z delikatną kapustą kiszoną w tle - bardzo dyskretną wprawdzie, ale nie do zignorowania. Mało goryczkowe i w ogóle siakieś takie... nie przypominało za bardzo tego piwa, którym w Artezanie zostałam poczęstowana z tanka jeszcze w trakcie fermentacji
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• docent
                • 2002.10
                • 5205

What the fuck? W wawie były głosy że Kawka jest słaba, natomiast nikt nie zflekował Artezana. We wro odwrotnie. Dlatego piwo powinno być próbowane "wokół komina"...

Comment

• Piwoteka
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2008.04
                  • 1209

What the fuck? W wawie były głosy że Kawka jest słaba, natomiast nikt nie zflekował Artezana. We wro odwrotnie. Dlatego piwo powinno być próbowane "wokół komina"...
                  Ciekawe jak Antidotum smakuje w Cieślach...
                  Piwoteka
                  Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
                  www.piwoteka.pl
                  Sklep Piwoteki na Facebooku
                  Piwoteka Narodowa na Facebooku
                  Piwoteka Narodowa na G+
                  Дед Мороз (Dziadek Mróz)
                  Browar Piwoteka

Comment

• Cyneq
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2011.12
                    • 181

Gorzej... ja piłem Kawkę wczoraj po Dobrywieczorze i wydawała mi się znacznie treściwsza i ładniej pachnąca.

Comment

• docent
                      • 2002.10
                      • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwoteka Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ciekawe jak Antidotum smakuje w Cieślach...
                      A były głosy że komuś smakowało?

Comment

• Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

No już nie przesadzaj z tym "flekowaniem", bo przez Ciebie dostanę kopa tu i ówdzie

A Kawkę może za zimną piłeś? W ZUPie była wściekle zimna, ale ogrzewałam w ustach przed przełknięciem Piłam ją jako pierwsze piwo i jako ostatnie piwo - oba razy smakowała. Piw wypiłam tylko 4, zatem nie jest to zamglone wrażenie
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• tfur
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2006.05
                          • 1311

ja też wypiłem wczoraj tylko cztery, ha
                          i mnie także kawka smakowała
                          i również podawano ją w PDSLustra zbyt zimną
                          zarzuty o sztuczności aromatu odpieram
                          dla mnie to było dobre, wytrawne kawowe piwo
                          potem podleciał czarny kur, też smaczny
                          a na koniec poszły artezanowe IPY
                          które stanowiły pyszne ukoronowanie
                          tego krótkiego dla mnie wieczoru
                          (absolutne zero kiszonki!)
                          po drodze było jeszcze zarządzone przez kolegę
                          grupowe oblatywanie czosnkowego kormorana
                          i to był wczoraj najsłabszy punkt piwnego menu
                          veni, emi, bibi

Comment

• VanPurRz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2008.09
                            • 4229

IPA - świetne piwo. Goryczka, angielska ale-owość. Pycha. Wiele osób w Spiskowcach po pierwszym , brała następne.
                            ps. Nie wiem skąd docent wziął tą słabość Kawki. Kawka bardzo dobra i świetnie schodziła w Btelkach. Docent prośba - nie przekładaj wyłącznie swoich doświadczeń na całe miasto.
                            "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• docent
                              • 2002.10
                              • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                              Docent prośba - nie przekładaj wyłącznie swoich doświadczeń na całe miasto.
                              A skąd masz pewność, że to jedynie moja opinia? Browar.biz nie jest jedynym miejscem na wyrażenie swojego zdania o piwie.

Comment

• VanPurRz
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2008.09
                                • 4229

Dobra, nie przekładaj doświadczeń dwóch osób W każdym razie piwo jest naprawdę dobre.

Comment

Przetwarzanie...
                                X