Artezan, IPA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • majeure
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.03
    • 315

Nie podeszło mi. Niby jest dużo goryczki, ale jakiejś takiej mało szlachetnej. Trochę mi to kojarzy się z miksem drożdżowego kellerbier'a z IPĄ. Można wypić, ale są u nas warzone lepsze IPY (AIPY).

Comment

• VanPurRz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 4229

Ile jeszcze razy trzeba będzie napisać, że ten styl nie ma nic wspólnego z AIPA i nie należy go z takim porównywać?
      Nie wiem może zmienić nazwę na EPA, będzie się mniej kojarzyło?
      Last edited by VanPurRz; 2012-11-12, 21:31.
      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• majeure
        • 2011.03
        • 315

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
        Ile jeszcze razy trzeba będzie napisać, że ten styl nie ma nic wspólnego z AIPA i nie należy go z takim porównywać?
        Zaraz, zaraz, a gdzie ja porównuję je z AIPą? Moim zdaniem (jedynie) są u nas dostępne lepsze IPY (a również AIPY, i to nawet w większym wyborze).

Comment

• Piwoteka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.04
          • 1209

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika majeure Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie podeszło mi. Niby jest dużo goryczki, ale jakiejś takiej mało szlachetnej. Trochę mi to kojarzy się z miksem drożdżowego kellerbier'a z IPĄ. Można wypić, ale są u nas warzone lepsze IPY (AIPY).
          Lepsze piwa w stylu IPA warzone w Polsce? Jakie???
          Piwoteka
          Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
          www.piwoteka.pl
          Sklep Piwoteki na Facebooku
          Piwoteka Narodowa na Facebooku
          Piwoteka Narodowa na G+
          Дед Мороз (Dziadek Mróz)
          Browar Piwoteka

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika majeure Wyświetlenie odpowiedzi
            Zaraz, zaraz, a gdzie ja porównuję je z AIPą? Moim zdaniem (jedynie) są u nas dostępne lepsze IPY (a również AIPY, i to nawet w większym wyborze).
            No ale skoro poza IPA Artezana wszystkie pozostałe to A-IPA to jakby nie było jednak porównujesz

Comment

• Piwoteka
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2008.04
              • 1209

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
              No ale skoro poza IPA Artezana wszystkie pozostałe to A-IPA to jakby nie było jednak porównujesz
              No i ten zarzut do artezanowego IPA, że jest tylko jedno, a AIPA w Polsce więcej!!!! Po co w ogóle warzyli to piwo skoro AIPA jest więcej???
              Piwoteka
              Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
              www.piwoteka.pl
              Sklep Piwoteki na Facebooku
              Piwoteka Narodowa na Facebooku
              Piwoteka Narodowa na G+
              Дед Мороз (Dziadek Mróz)
              Browar Piwoteka

Comment

• majeure
                • 2011.03
                • 315

OK, widzę że posunąłem się za daleko uznając że angielskie ESB to niemal to samo ci IPA (miałem na myśli Angielskie Śniadanie z Pinty).

Comment

• Mason
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2010.02
                  • 3280

To będą marudzić, że za mocne na EPA. Nie dogodzisz
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

Może przestańcie pić skróty, a zacznijcie pić piwo.

Żartuję, też lubię sobie przyporządkować piwo do gatunku, ale zaczynam się gubić w niuansach i zastanawiać, czy poszczególne style są na tyle sztywne, że w ogóle namacalne. I czy większość z nas ma wystarczające porównanie, żeby się wypowiadać o gatunkowej przynależności niektórych piw.

Comment

• Mason
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2010.02
                      • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                      Żartuję, też lubię sobie przyporządkować piwo do gatunku, ale zaczynam się gubić w niuansach i zastanawiać, czy poszczególne style są na tyle sztywne, że w ogóle namacalne.
                      Różnie to bywa. Zwłaszcza jak się jeden z drugim zaweźmie i uwarzy jakąś hybrydę.

I czy większość z nas ma wystarczające porównanie, żeby się wypowiadać o gatunkowej przynależności niektórych piw.
                      No przecież jest święte BJCP, dzięki któremu nawet jeśli ktoś nie pił żadnego piwa w danym stylu to może uchodzić za eksperta
                      JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• VanPurRz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2008.09
                        • 4229

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                        Może przestańcie pić skróty, a zacznijcie pić piwo.

Żartuję, też lubię sobie przyporządkować piwo do gatunku, ale zaczynam się gubić w niuansach i zastanawiać, czy poszczególne style są na tyle sztywne, że w ogóle namacalne. I czy większość z nas ma wystarczające porównanie, żeby się wypowiadać o gatunkowej przynależności niektórych piw.
                        Nie chodzi o to żeby pić szufladki ale z drugiej strony jeżeli ktoś ocenia Artezana IPA porównując go do AIPA to też to nie ma sensu bo jeżeli jest wielbicielem amerykańskich chmieli/aromatów i wysokiej goryczki AIPA to z natury rzeczy rozczaruje się IPA. Natomiast jeżeli podejdzie do tego bez tego obciążenia AIPO-wego to jestem pewien, że ocena będzie inna.
                        Tak więc na poziomie "grubym" jednak należy oceniać piwo w porównaniu (z grubsza) do jego stylu.
                        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19270

To nie jest ta feria aromatów co w APA czy AIPA, ale smaczne. Goryczka nie za duża, nie zabija smaku. Niepokoiło mnie tylko, że w połowie szklanki zaczął uwydoczniać się jakiś nieprzyjemny aromat. Spróbować warto jeszcze raz.

Comment

• Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

No i gadał dziad do obrazu

Nie chodzi o to żeby pić szufladki ale z drugiej strony jeżeli ktoś ocenia Artezana IPA porównując go do AIPA to też to nie ma sensu bo jeżeli jest wielbicielem amerykańskich chmieli/aromatów i wysokiej goryczki AIPA to z natury rzeczy rozczaruje się IPA.
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                            To nie jest ta feria aromatów co w APA czy AIPA
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19270

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              No i gadał dziad do obrazu
                              Ale napisałem, że smaczne. Porównanie mogłoby być do Smoczej Głowy czy do Amber Boya czy czegokolwiek co mi smakuje.

Comment

• docent
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, mętny. [4.5]
                                Piana: Z tym bywa różnie, w zależności od nalania. Raz dostałem piwo o skromnej, zanikającej pianie, innym razem tak jak na zdjęciu - z piękną czapą i dobrą trwałością. Ocena jest wypadkową doświadczeń. [4]
                                Zapach: Średniointensywny aromat angielskich odmian chmielu. Żadnych pobocznych, nieprzyjemnych zapachów. [4]
                                Smak: Pełny, dość mocno goryczkowy. Jest odpowiednia słodowa podbudowa stanowiąca idealne dopełnienie goryczki. Smakowite. [4.5]
                                Wysycenie: Bez zastrzeżeń, piwo trzyma odpowiednie nasycenie cały czas. [5]
                                Opakowanie: Wersja beczkowa - brak firmowego szkła, brak podstawek. Wersja butelkowa - etykieta w stylistyce browaru domowego. [3]
                                Uwagi: W odróżnieniu od wersji amerykańskich smak jest dość prosty, pozbawiony tych wszystkich dodatkowych posmaków (cytrusy!) które tak bardzo lubię. IPA jest ok, ale jak mam wybór zawsze wybiorę AIPA.

Moja ocena: [4.225]
                                Attached Files
                                Last edited by docent; 2012-11-21, 09:25.
                                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

Przetwarzanie...
                                X