Nie podeszło mi. Niby jest dużo goryczki, ale jakiejś takiej mało szlachetnej. Trochę mi to kojarzy się z miksem drożdżowego kellerbier'a z IPĄ. Można wypić, ale są u nas warzone lepsze IPY (AIPY).
Artezan, IPA
Collapse
X
-
Ile jeszcze razy trzeba będzie napisać, że ten styl nie ma nic wspólnego z AIPA i nie należy go z takim porównywać?
Nie wiem może zmienić nazwę na EPA, będzie się mniej kojarzyło?Last edited by VanPurRz; 2012-11-12, 21:31."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziIle jeszcze razy trzeba będzie napisać, że ten styl nie ma nic wspólnego z AIPA i nie należy go z takim porównywać?
Nie wiem może zmienić nazwę na EPA, będzie się mniej kojarzyło?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika majeure Wyświetlenie odpowiedziNie podeszło mi. Niby jest dużo goryczki, ale jakiejś takiej mało szlachetnej. Trochę mi to kojarzy się z miksem drożdżowego kellerbier'a z IPĄ. Można wypić, ale są u nas warzone lepsze IPY (AIPY).Piwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar Piwoteka
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika majeure Wyświetlenie odpowiedziZaraz, zaraz, a gdzie ja porównuję je z AIPą? Moim zdaniem (jedynie) są u nas dostępne lepsze IPY (a również AIPY, i to nawet w większym wyborze).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziNo ale skoro poza IPA Artezana wszystkie pozostałe to A-IPA to jakby nie było jednak porównujeszPiwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar Piwoteka
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziNie wiem może zmienić nazwę na EPA, będzie się mniej kojarzyło?JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Może przestańcie pić skróty, a zacznijcie pić piwo.
Żartuję, też lubię sobie przyporządkować piwo do gatunku, ale zaczynam się gubić w niuansach i zastanawiać, czy poszczególne style są na tyle sztywne, że w ogóle namacalne. I czy większość z nas ma wystarczające porównanie, żeby się wypowiadać o gatunkowej przynależności niektórych piw.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziŻartuję, też lubię sobie przyporządkować piwo do gatunku, ale zaczynam się gubić w niuansach i zastanawiać, czy poszczególne style są na tyle sztywne, że w ogóle namacalne.
I czy większość z nas ma wystarczające porównanie, żeby się wypowiadać o gatunkowej przynależności niektórych piw.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziMoże przestańcie pić skróty, a zacznijcie pić piwo.
Żartuję, też lubię sobie przyporządkować piwo do gatunku, ale zaczynam się gubić w niuansach i zastanawiać, czy poszczególne style są na tyle sztywne, że w ogóle namacalne. I czy większość z nas ma wystarczające porównanie, żeby się wypowiadać o gatunkowej przynależności niektórych piw.
Tak więc na poziomie "grubym" jednak należy oceniać piwo w porównaniu (z grubsza) do jego stylu."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
To nie jest ta feria aromatów co w APA czy AIPA, ale smaczne. Goryczka nie za duża, nie zabija smaku. Niepokoiło mnie tylko, że w połowie szklanki zaczął uwydoczniać się jakiś nieprzyjemny aromat. Spróbować warto jeszcze raz.
Comment
-
-
No i gadał dziad do obrazu
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziNie chodzi o to żeby pić szufladki ale z drugiej strony jeżeli ktoś ocenia Artezana IPA porównując go do AIPA to też to nie ma sensu bo jeżeli jest wielbicielem amerykańskich chmieli/aromatów i wysokiej goryczki AIPA to z natury rzeczy rozczaruje się IPA.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziTo nie jest ta feria aromatów co w APA czy AIPA
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNo i gadał dziad do obrazu
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, mętny. [4.5]
Piana: Z tym bywa różnie, w zależności od nalania. Raz dostałem piwo o skromnej, zanikającej pianie, innym razem tak jak na zdjęciu - z piękną czapą i dobrą trwałością. Ocena jest wypadkową doświadczeń. [4]
Zapach: Średniointensywny aromat angielskich odmian chmielu. Żadnych pobocznych, nieprzyjemnych zapachów. [4]
Smak: Pełny, dość mocno goryczkowy. Jest odpowiednia słodowa podbudowa stanowiąca idealne dopełnienie goryczki. Smakowite. [4.5]
Wysycenie: Bez zastrzeżeń, piwo trzyma odpowiednie nasycenie cały czas. [5]
Opakowanie: Wersja beczkowa - brak firmowego szkła, brak podstawek. Wersja butelkowa - etykieta w stylistyce browaru domowego. [3]
Uwagi: W odróżnieniu od wersji amerykańskich smak jest dość prosty, pozbawiony tych wszystkich dodatkowych posmaków (cytrusy!) które tak bardzo lubię. IPA jest ok, ale jak mam wybór zawsze wybiorę AIPA.
Moja ocena: [4.225]Last edited by docent; 2012-11-21, 09:25.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
Comment