Artezan, IPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    Artezan, IPA

    Piwo gotowe do oceny

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
  • tfur
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2006.05
    • 1311

    #2
    no może i łagodniejsze od wiosłującego jacka
    ale tym bardziej sesyjne, pijalne po prostu
    przy tej istnej klęsce urodzaju to jest kolejny
    mocny punkt na piwnej mapie polski
    (a zapoznałem się w krainie czarów)
    veni, emi, bibi

    Comment

    • rivendel
      Porucznik Browarny Tester
      • 2010.06
      • 262

      #3
      Ulepkowate ze szczątkową ilością chmielu - IPA w polskim stylu, a gdyby tak jeszcze można do niej miodu dodać
      Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesić

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tfur Wyświetlenie odpowiedzi
        no może i łagodniejsze od wiosłującego jacka
        ale tym bardziej sesyjne, pijalne po prostu
        przy tej istnej klęsce urodzaju to jest kolejny
        mocny punkt na piwnej mapie polski
        (a zapoznałem się w krainie czarów)
        Nie powinniśmy blisko porównywać wiosłującego jacka z Artezańskim piwem, bo te piwa tak prawdę mówiąc to dwa różne gatunki. Pierwszy to typowa AIPA, z cechami chmieli amerykańskich, co prawda drożdże są górnej fermentacji, ale za to dają czysty profil. Artezan natomiast wypuścił oryginalną brytyjską wersję na brytyjskich chmielach. Co sugeruje bardziej intensywne aromaty pochodzące od drożdży no i kompletnie inne chmiele. Bardziej ziołowe i kwiatowe niż cytrusowe.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #5
          Blg. 14,5
          Alk: 6%
          ...gdzieś widziałem... chyba w Strefie na tablicy...

          Comment

          • becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

            #6
            Ocena z ARTomatu

            Kolor: brudna miedź, mętnawe [5]
            Piana: 2 cm zaraz po nalaniu, utrzymywał sie jakis czas ten kożuszek potem niestety znikł do marnej porwanej firanki [2]
            Zapach: podana beczkowe, zdecydowanie za zimne było [rawie bezzapachowe, zyskuje dość miły i lekki zapach, słodowo-owocowy po ogrzaniu [3]
            Smak: to piwo należy pić dobrze ogrzane, zaraz po napełnieniu szkła nic prawie nie czułem, smak ujawnił się po jakimś czasie gdy piwo było cieplejsze, wtedy ta wytrawna chmielowość była dobrze zrównoważona ze słodowo-kwiatowym posmakiem, minimalne orzechowe akcenty, brakowało mi głębi i pełności [4]
            Wysycenie: jak dla mnie troszkę za duże [4]
            Opakowanie: brak firmowego szkła, wafla..... [2]
            Uwagi: Smaczne i na pewno do powtórzenia ale nie po Rowing Jacku, którym sie wcześniej delektowałem gdyż nie mogłem z początku doszukać się goryczki. Dobrze, że dowiedziałem, się, że jest to angielska IPA, delikatniejsza od amerykańskiej więc i obiektywnie sporzejnie na piwo było inne.

            Moja ocena: [3.4]
            Attached Files
            Last edited by becik; 2012-10-22, 18:38.
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #7
              Patrząc na to zdjęcie, to mogę powiedzieć, że piana jest naprawdę wysoka. Tutaj ciężko uzyskać należytą pianę ze zwykłego nalewaka. Pompa jednak ma spory wpływ na wygląd piwa. Spotykam się z tym, że piwa zarówno na festiwalach prosto z beczek, jak i z butelki nie jest jakoś specjalnie ładna, ani trwała.

              Zerknijcie na zdjęcie z tego wątku http://browar.biz/forum/showthread.php?t=99545

              Taka piana w brytyjskich piwach występuje najczęściej.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • tfur
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2006.05
                • 1311

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie powinniśmy blisko porównywać wiosłującego jacka z Artezańskim piwem, bo te piwa tak prawdę mówiąc to dwa różne gatunki. Pierwszy to typowa AIPA, z cechami chmieli amerykańskich, co prawda drożdże są górnej fermentacji, ale za to dają czysty profil. Artezan natomiast wypuścił oryginalną brytyjską wersję na brytyjskich chmielach. Co sugeruje bardziej intensywne aromaty pochodzące od drożdży no i kompletnie inne chmiele. Bardziej ziołowe i kwiatowe niż cytrusowe.
                wszystko prawda, ale obecność obu piw na barze
                zachęcała do porównań, nawet jeśli nie całkiem uprawnionych
                no i faktycznie, picie jacka w pierwszej kolejności
                byłoby błędem, niemniej ja go nie popełniłem
                (napomniany przez dobrych ludzi)
                veni, emi, bibi

                Comment

                • docent
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 5205

                  #9
                  W kwestii piany to tak prezentuje się na lanym RJ w tym samym lokalu.
                  Attached Files
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #10
                    To RJ stał się po cichu pszenicą?

                    Comment

                    • docent
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 5205

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                      To RJ stał się po cichu pszenicą?
                      A co, zapatrzyłeś się w videowykłady kopyra? Szklankę masz taką samą jak na fotce wyżej.
                      Last edited by docent; 2012-10-23, 09:34.
                      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #12
                        Za stary jestem, ledwo ze trzy blogi śledzę a tu jeszcze video wskakuje. To nie dla mnie

                        Piana, panie, piana.

                        A "warszawskie" szklanki do IPA to jakaś nowa, świecka tradycja?
                        Last edited by leona; 2012-10-23, 09:41.

                        Comment

                        • docent
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 5205

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                          Za stary jestem, ledwo ze trzy blogi śledzę a tu jeszcze video wskakuje. To nie dla mnie

                          Piana, panie, piana.

                          A "warszawskie" szklanki do IPA to jakaś nowa, świecka tradycja?
                          Nonica raczej rzadko uświadczysz w polskim lokalu...
                          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                          Comment

                          • Makaron
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 2107

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                            W kwestii piany to tak prezentuje się na lanym RJ w tym samym lokalu.

                            A wiemy dla porównania jaki poziom wysycenia obydwa piwa miały w momencie opuszczenia browarów? Jeśli RJ był nagazowany podobnie jak lagery, a artezan jak brytyjskie piwa, to różnica w wysokości piany jest uzasadniona.
                            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                            Comment

                            • emes
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 4275

                              #15
                              Nie wiem jak u innych, ale przy laniu mojego piwa, w ogóle nie było piany, dopiero pod koniec wajchą z CO2 robiło się pianę. Przy laniu RJ nie trzeba było robić tego rodzaju zabiegów. A kupowałem IPA Artezana na samym początku beczki.
                              Last edited by emes; 2012-10-23, 18:22.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X