Artezan, IPA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • azazel82
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.01
    • 146

W Białej Małpie dostałem Artezana z może niewielkim, ale bardzo przyjemnym i utrzymującym się półcentymetrowym kożuszkiem. Po szaleństwie chmieli amerykańskich spodziewałem się czegoś innego i dostałem to.
    Przyjemny kolor, który ciężko mi nazwać - ciemny pomarańcz, chyba najlepiej odda to co zobaczyłem, ale i oświetlenie w BM nie pozwoliło na dokładniejszą ocenę.
    Jest treściwe i bardzo smaczne, goryczka jest na poziomie akceptowanym przez osoby, które nigdy nie miały do czynienia ipą (dałem spróbować, nie pojawiło się częste dla aipy "fuuuuuj")

Chętnie kupiłbym go w sklepie.
    http://piwnepodroze.blogspot.com/

Zapraszam też na FB!!
    https://www.facebook.com/PiwnePodroze

Comment

• Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tfur Wyświetlenie odpowiedzi
      wszystko prawda, ale obecność obu piw na barze
      zachęcała do porównań, nawet jeśli nie całkiem uprawnionych
      no i faktycznie, picie jacka w pierwszej kolejności
      byłoby błędem, niemniej ja go nie popełniłem
      (napomniany przez dobrych ludzi)
      Tutaj powinna reagować obsługa. Wiadomo, że po AIPIe nic przez dłuższy czas nie będzie miało smaku

A co do porównywania, to, niestety, robi się ono nagminne - wydawało by się, że na forum są świadomi piwosze, a tu co chwila trafia się post wykazujący brak zrozumienia różnic między klasycznym IPA, a amerykańską wersją.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• azazel82
        • 2012.01
        • 146

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        a tu co chwila trafia się post wykazujący brak zrozumienia różnic między klasycznym IPA, a amerykańską wersją.
        mam wrażenie, że Ci świadomi piwosze są tu właśnie po to, by się uświadamiać. Bo gdzie jeśli nie tu?

Chętnie poznam wszystkie różnice między ipa a aipa, bo pewnie wszystkich nie poczułem, a i wypity materiał do przemyśleń mizerny.
        http://piwnepodroze.blogspot.com/

Zapraszam też na FB!!
        https://www.facebook.com/PiwnePodroze

Comment

• Marusia
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Przede wszystkim aromat amerykańskiego chmielu czyni różnicę na tyle, że, tak jak słusznie napisał Makaron, są to właściwie 2 gatunki piwa, a nie dwie odmiany jednego gatunku. Zatem nie powinny podlegać porównaniom w obrębie stylu.

www.wrowar.com.pl

Comment

• emes
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 4275

Ale porównywać pianę przecież można, bo to oznaka dobrze zrobionego piwa

Comment

• Marusia
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

Pia w stylu wyspiarskim wcale nie mają imponującej piany

www.wrowar.com.pl

Comment

• bobza
                • 2009.01
                • 222

Już dajcie spokój tym porównaniom bo to przecież zupełnie różne piwa. Ja po wczorajszej degustacji mogę napisać, że Artezan IPA to bardzo dobre piwo o nielichej i dobrze ułożonej goryczce.
                http://www.alebrowar.pl/

http://www.facebook.com/AleBrowar

Comment

• Marusia
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bobza Wyświetlenie odpowiedzi
                  Już dajcie spokój tym porównaniom bo to przecież zupełnie różne piwa.
                  No toż ja właśnie o tym...

www.wrowar.com.pl

Comment

• fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                    Patrząc na to zdjęcie, to mogę powiedzieć, że piana jest naprawdę wysoka. Tutaj ciężko uzyskać należytą pianę ze zwykłego nalewaka. Pompa jednak ma spory wpływ na wygląd piwa
                    Bo zapewne polska IPA jest wstępnie nagazowana czego w wyspiarskich ejlach nie spotkałem, poza wersjami butelkowymi.
                    A ta mała piana jak na zdjęciu z linka jest taka bo w zasadzie wszędzie przelewają (leją aż się solidnie przeleje w szklance) i spora częśc piany idzie w kanał.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                      Bo zapewne polska IPA jest wstępnie nagazowana czego w wyspiarskich ejlach nie spotkałem, poza wersjami butelkowymi.
                      A ta mała piana jak na zdjęciu z linka jest taka bo w zasadzie wszędzie przelewają (leją aż się solidnie przeleje w szklance) i spora częśc piany idzie w kanał.
                      Co masz na myśli pisząc wstępnie nagazowana?
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

Nagazowane CO2 na etapie warzenia.
                        Last edited by fidoangel; 2012-10-24, 19:56.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Makaron
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 2107

No ale piwo brytyjskie w beczce (cask) dofermentowuje i dodatkiwo nagazowuje piwo. Wiec piwo jest w miare nagazowane. Pozatym z tanków piwo wychodzi też nagazowane.
                          Nie są to poziomy nagazowania lagerów z kega, ale nie można powiedzieć, że jest bez gazu.
                          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• Mason
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2010.02
                            • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bobza Wyświetlenie odpowiedzi
                            Już dajcie spokój tym porównaniom bo to przecież zupełnie różne piwa.
                            Nie ma takiej możliwości. Jedno i drugie to IPA, więc będą do siebie porównywane. Tak jak widzę porównania porterów bałtyckich i angielskich. Świadomość stylów nie jest u nas wysoka nawet wśród "uświadomionych" piwoszy.
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• Shedao
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2007.09
                              • 915

Przy okazji premiery Kawki w ZUPie natrafiłem i na to piwo. Miałem nosa, że nie spieszyłem się specjalnie na Artezanową IPĘ gdy tylko się pojawiła, nie była tego warta.

Piwo bez wyrazu, nieciekawe, niczym się nie wyróżniało. Brzmi to jak opis koncernówki tak nie jest, chociaż gdybym miał wybór, to chyba bym wybrał Lecha za 5 zł a nie wytwór Artezana za 2x tyle. Niewarte swojej ceny.

Comment

• Cyneq
                                • 2011.12
                                • 181

Niestety, według mnie to piwo wczoraj w ZUPie się zdecydowanie wyróżniało, ale nie wiem czy mogę powiedzieć czym, bo mi jeszcze zasadzą.
                                Jak dla mnie niestety wpadką jest zapach kiszonej kapusty, chociaż nie mnie oceniać co jest jego powodem, ani na jakim etapie powstał. Co ciekawe "łyczek" którego spróbowałem nie smakował niczym podejrzanym, ale nie skusiłem się na samodzielne zamówienie szklaneczki, właśnie przez zapach. Liczę, że uda mi się kiedyś skosztować nie-kapuścianej partii, i zagrożenie zasadzeniem minie.

Comment

Przetwarzanie...
                                X