Piwo gotowe do oceny
Gościszewo, [AleBrowar] Naked Mummy
Collapse
X
-
Gościszewo, [AleBrowar] Naked Mummy
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieTagi: brak
-
-
Treściwe piwo z wyraźną, ale nie przytłaczającą chmielową goryczką. Zapach i smak skojarzył mi się wyraźnie z serem pleśniowym dojrzewającym z pomarańczową skórką (takim śmierdzącym jak szlag). Nie wiem, czy to efekt przypraw i jeśli tak, to czy o taki efekt chodziło. Mnie za bardzo nie podeszło.
Comment
-
-
Mniej słodkie od Dyniamitu, mniej pomarańczowe, brak goździków ale za to mocny imbir.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Nie pokuszę się o dokładną ocenę, ale ogólnie mogę przyznać, że jest to całkiem ciekawe piwo. Treściwe i aromatyczne, chociaż trudno było mi wychwycić oprócz amerykańskiego chmielu resztę składników. Podobnie w smaku, jest na prawdę nieźle, lecz brakuje mi jakiejś charakterystycznej, wyróżniającej się nuty. Przyjemna, nieprzesadzona goryczka, odrobina ostrości w smaku? Całkiem smaczne ale więcej niż jednej butelki naraz bym nie wypił.
Comment
-
-
Podobnie jak kolega wyżej - piwo mi jak najbardziej odpowiada, ale spodziewałem się nieco innych wrażeń smakowych. Myślę, że nieco przesadzono z nachmieleniem - przez goryczkę bardzo nieśmiało przebijały się smaki przypraw czy "dyniowatości". Niemniej piwo było pite na spotkaniu towarzyskim, a nie "degustatorskim", więc odczucia mogą być nieco zafałszowane. Kolejne czeka w lodówce (chociaż wymagało to wyprawy do innego miasta - szybko się rozchodzi nowość z AleBrowaru). Zobaczymy, jak będzie tym razemLast edited by WojciechT; 2012-11-11, 20:58.
Comment
-
-
Zapachu tego piwa to mieszanka przypraw i aromaty amerykańskich chmieli, bardzo wyraźna gałka muszkatołowa i imbir, wanilia trochę mniej. W smaku moim zdaniem wszystko zabiła za intensywna goryczka, która nie pozwala dobrze wychwycić nut słodowych i smaku przypraw ogólnie bardziej smakował mi Dyniamit
Comment
-
-
Pierwsze niuchy i mam wrażenie, że wącham... mydło. Nie pytajcie mnie, jakie, nie mam pojęcia. W smaku głównie imbir, po chwili stopniowo wchodzi goryczka, troszkę owocowości, poza tym w tle czuć ogólną pełnię słodową. Co jakiś czas na wierzch wychodzi swego rodzaju syntetyczność.
Wersja butelkowa. W sumie warto spróbować w ramach ciekawostki, bo czemu nie. Polska scena piwna ożywiła się ostatnio m.in. dzięki browarom kontraktowym, korzystajmy z tego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolnik Wyświetlenie odpowiedzipiłem godzinę temu i szału nie ma w smaku i zapachu te wszystkie przyprawy, dyni nie czuć, za tą cene to wolę pilsa Zavis z Policki. teraz poluje na dyniamit. pozdroMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnopomarańczowy, z herbacianym odcieniem. Mętny. Pod światło widoczne ciemniejsze smużenie. [4]
Piana: Jasnokremowa, drobnoteksturowa. Silnie klei się do ścianek. Niezbyt trwała, do końca tylko szumowinka. [3]
Zapach: Zapach w pierwszej chwili zdominowany przez chmielową kwiatowość. Po chwili dochodzą korzenne przyprawy. Jest też lekka słodycz kojarząca się nieco z watą cukrową. [4.5]
Smak: Mocno nachmielone, o aromatycznym, przyjemnym charakterze kwiatowo-perfumowym. Wyraźnie wyczuwalne przyprawy, zwłaszcza imbir i ziele angielskie, a także cynamon. Szczerze mówiąc dynię da się może wyczuć bo się wie, że tam jest Na końcu pozostają silne goryczkowe posmaki. [4.5]
Wysycenie: Nasycenie jest średnie. Wobec ogólnego profilu piwa raczej nie warto zawracać sobie jakoś specjalnie nim głowy [4]
Opakowanie: Wszystkie moje wcześniejsze spostrzeżenia dotyczące opakowań AleBrowaru pasują też do NakedMummy. Ogólnie jest dobrze. Brawo za szczegółowy skład. Warto popracować nad przynajmniej firmowym kapslem. [4]
Uwagi: Poszczególne oceny za składowe na zasadzie "podoba mi się/nie podoba", ponieważ to moje pierwsze pumpkin ale Piwo sympatyczne, jak najbardziej pijalne, o dość specyficznym profilu zapachowo-smakowym (przyprawy!). Zdecydowanie nachmielone, co uważam za plus, jednak tytułowa baza dyniowa to raczej oko do konsumenta, choć nie neguję receptury Ja przynajmniej tak to postrzegam.
Moja ocena: [4.275]Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
Comment