Zdegustowane w Białej Małpie w Katowicach. Świetne piwo. Moim zdaniem zbalansowane jak należy, czuć "dyniowość", dużo korzennego aromatu i sporą goryczkę. Do tego nie jest ciężkie. Gratulacje!
Ja czułem prawie wyłącznie goździki, całość faktycznie nieco grzańcowa, jak pisał Iron w innym temacie. Na pewno jeszcze raz spróbuję, żeby ugruntować wrażenia.
ja tam zadnej sporej goryczki nie czulem, ale moze taki dzien bo po dyniamicie wypilem jeszcze imperium i jakos goryczka mnie nie trafila:P poza tym pierwsze skojarzenie dyniamitu to ewidentny grzaniec. nie moje klimaty ale wypilem ze smakiem.
piana: drobna, gęsta, opada trochę za szybko,
kolor: pomarańczowy, mętne,
zapach: goździki, ziele angielskie, przyprawy,
smak: gęste, treściwe, mocno goździkowe, goryczka na dobrym poziomie, bardziej przyprawowa niż chmielowa, smaczne,
wysycenie: ok.
Po dwóch Dyńkach trzeba było zrobić przerwę na coś innego, trzecie by już męczyło.
P.S 2 stoją dwie laski przed knajpą i obserwuja plakat z Dyniamitem
- patrz to piwo ma 16,5 % alk
- no, rzeczywiście było jakieś dziwne
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Śmiejecie się z panienek, a ja taką sytuację widziałem nie jeden raz u płci przeciwnej. I nie byli to smarkacze. Dodać do tego picie piwa z sokiem i komplet gotowy. Chociaż nie, jeszcze nie widziałem faceta pijącego piwo przez słomkę, ale pewnie jeszcze zobaczę.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
... jeszcze nie widziałem faceta pijącego piwo przez słomkę, ale pewnie jeszcze zobaczę.
Wystarczy w ciepły dzień około południa przejść się ulicą Mariacką w Katowicach. Wtedy knajpy uliczne są oblegane przez studentów którzy mają "okienko". Zobaczysz całą masę facetów pijących piwo z sokiem przez słomkę. Może nadciąga nowa rewolucja piwna
Ostatnia zmiana dokonana przez Gringo; 2012-10-28, 13:28.
Odczucia widzę w większości przypadków podobne do moich. Dużo przypraw, mocno wyczuwalny goździk w zapachu i smaku. Nie jestem znawcą, jednak mi goryczka wydawała się dość tępa, męcząca.
Mnie osobiście zmęczył już jeden Dyniamit i choć piwo z pewnością ciekawe, to nie przypadło mi do gustu...
To skoro Żą powoływał się na mój wpis w innym temacie, to go tu wklejam:
"Dyniamit to już inna sprawa - piwo sądząc po wcześniejszych odłonach Pinty mocne, dla odmiany tym razem słodkawe, z przyprawami jeb...mi narząd smaku, niestety bez śladu goryczkowego chmielowego kontrapunktu...
Nie znam stylu, jesli tak powinien smakować to nie moja bajka - taki grzaniec z Harnasia, tyle, że na zimno."
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Kolor: Herbaciano-bursztynowy. Pomarańczowe refleksy. leciutko mętne. [5] Piana: Wysoka, gęsta, drobna.Opadając zostawia wyraźny ślad na ścianach. [5] Zapach: Przyprawy. Na pierwszym miejscu chyba gałka muszkatołowa ze szczyptą cynamonu. Lekkie słodowe nuty. Niezbyt intensywny. [4.5] Smak: Wspaniały. Zupełnie inny niż wszystkie dotychczas pite przeze mnie piwa, ale tak musi być skoro to pierwsze moje dyniowe. Piwo treściwe, lekko słodkawe. W tle czuć rzeczywiście smak dyni ale zdominowany przez przyprawy. Gorycz nie chmielowa - wynikająca ze wspomnianej gałki muszkatołowej, imbiru i cynamonu trochę drapie w gardle. Początkowo stwierdziłam, że nie da się go wypić więcej niż jedno ale drugie weszło mi bardzo gładko i miałam ochotę na trzecie. Bardzo mi smakowało. [5] Wysycenie: W porządku. [5] Opakowanie: Ta dyniowa etykietka według mnie najlepsza z nowego wzornictwa Pinty. Ja jednak cały czas jestem fanką pierwszego. [4.5] Uwagi: Porównanie go do grzańca Harnasia jest obrazą i policzkiem dla Pinty.
Piwo nie w moim typie, ale ciekawe i z przyjemnościa wypiłem. Czuć dużo korzennych smaków, troszkę słodyczy, a potem w drugim tle zostaje solidna goryczka. Wysycenie bez zarzutu, piana ok (do końca piwa na szklance zostają "obręcze"). Kolor? Tu mam kłopot bo w PDSL było dość ciemno, a wzrok już nie ten.
Comment