Browar na Jurze, [Pinta] Dyniamit

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzdna
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.07
    • 240

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnopomarańczowe. Mętne [4]
    Piana: Niska. Trwała ledwo moment. Lacingu w zasadzie brak [2.5]
    Zapach: Goździki na pierwszym miejscu. I cynamon. Metaliczność. Chyba bardziej od goździków niż chmielu bo na nadgarstku nic nie wyczułem. Trochę "warzywności" (a raczej owocowości bo to zapewne dynia) [3.5]
    Smak: Warzywno-owocowe (dynia mimo że owoc to mi bardziej słodkim warzywem smakuje) i słodowe. Słodkie. Imbir już w smaku jest wyczuwalny. Grzeje przyjemnie gardło. Goździki i cynamon też obecne. Zapychające i trochę ciężkie [3.5]
    Wysycenie: Niskie. Nie wiem czy z wyższym lepiej by się piło... [4.5]
    Opakowanie: Super. Jedna z ładniejszych etykiet Pinty. Pełny skład i info, to ich standard i "marka" [5]
    Uwagi: Piwo mocno aromatyczne. Może zbyt duża ilość goździków trafiła do kotła. Jednak nie mam doświadczenia w pumpkin ale-ach. Piwo do wypicia raz w roku, jesienno-zimową porą

Moja ocena: [3.55]

Comment

• Mario_Lopez
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.08
      • 991

Piwo to smakuje mi dużo bardziej, niż rok temu. Większość nie wyczuwa w nim dyni, ja wyraźnie wyczuwam aromat pestek tegoż warzywa, bo z tego co pamiętam owocem ona nie jest.

Treściwe, oleiste, po prostu smaczne.
      Last edited by Mario_Lopez; 2014-11-02, 16:23.
      Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
      Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• baroN1
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.08
        • 181

nie podejmuję się oceny punktowej bo szkoda obniżać ocene...
        jedyny plus tego piwa to piana i barwa...
        smak i aromat to imbir, cynamon, goździk i nutka pomarańczy....

ostatni pumpkin ale w moim życiu... więcej nie będzie... dynia jest tylko i wyłącznie na etykiecie. Pijalne, ale herbata z imbirem ma więcej smaku

Comment

• melor
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.04
          • 364

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mario_Lopez Wyświetlenie odpowiedzi
          ja wyraźnie wyczuwam aromat pestek tegoż warzywa, bo z tego co pamiętam owocem ona nie jest.
          Haha . Jest warzywem, to owocem już nie może być?
          Dynia jest takim samym owocem jak ogórek, pomidor, arbuz czy porzeczka.

Comment

• Mario_Lopez
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.08
            • 991

Więc popełniłem błąd, szydzić jednak nie trzeba.
            Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
            Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• Dzoshu
              • 2013.12
              • 496

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn, zamglone. [4]
              Piana: Duże bąbelki, opada błyskawicznie do zera. [2]
              Zapach: Banan, cukierek, goździk, cynamon. Przyjemny. [4]
              Smak: Oleista konsystencja. Pierwszy plan to słodycz potem dają o sobie znać przyprawy - lekko piekący imbir i cynamon, na końcu średnia goryczka. [3.5]
              Wysycenie: Niskie. [3.5]
              Opakowanie: Standardowa stylistyka Pinty. Dokładne informacje. [4.5]
              Uwagi: Określenie sezonowe idealnie się tutaj sprawdza - piwo do wypicia raz na rok. Nie ma wad ale też nie jest czymś czego szukałbym na co dzień.

Moja ocena: [3.6]

Comment

• pavlo11111
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.11
                • 78

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemna pomarańcza, lekko zamglony [4]
                Piana: Niezbyt trwała, średnio pęcherzykowa [2.5]
                Zapach: Wyczuwalny goździk i imbir, słodki aromat, lekka pomarańcz i banan [5]
                Smak: Generalnie duża słodycz, goryczka średnio-niska, wyczuwalne przyprawy. Piwo dosyć oleiste, słodycz oblepia usta i wargi. [3.5]
                Wysycenie: Nie za małe, nie za duże, idealne [5]
                Opakowanie: Klasyczna Pinta, wszystko dobrze opisane, estetycznie i z klasą [4.5]
                Uwagi:

Moja ocena: [4.075]

Comment

• Klatak
                  • 2014.07
                  • 431

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pomarańczowy z średnio wysokim zmętnieniem. [4.5]
                  Piana: Dość obfita, średnio zbudowana, niezbyt trwała (zostaje obrączka), gdzieniegdzie zdobi szkło. [3.5]
                  Zapach: Średnio intensywny, dyniowy, pomarańczowy oraz nieco imbiru i goździków. [4]
                  Smak: Głownie, ale nie przesadnie. Goździki wyczuwalne delikanie w posmaku. Cynamonu nie czuje. Goryczka średnia jak na pumpkina. [3.5]
                  Wysycenie: Średnie. [4.5]
                  Opakowanie: Pintowe, jakieś takie bez rewelacji, zawiera pełen skład. [4]
                  Uwagi: Warka z datą do 22.04.2015. Przyzwoite piwo, ja bym osobiście wolał mocniej przyprawione.

Moja ocena: [3.8]

Comment

Ocena z ARTomatu

Kolor: wg mnie kolor za jasny jak na pumpkin ale [4.5]
                    Piana: słabo nagazowane to i słaba piana, po dłuższe degustacji brak piany i oblepiania [2]
                    Zapach: dość przyjemny - przyprawowy, lekko owocowy, brak aromatów chmielowych [4]
                    Smak: metalika, metalika, wytrawne, goryczka zaznaczona, niska, piwo nie jest wytrawne w odbiorze [2.5]
                    Wysycenie: OK [4.5]
                    Opakowanie: ok [5]
                    Uwagi: 22.04.2015

Moja ocena: [3.3]

Comment

• KDWG
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2014.03
                      • 143

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pomarańcz. Piwo mętne, z wieloma, pływającymi weń drobinkami. [4]
                      Piana: Jaka piana? Nie było zimne (trzymane kilka dni w temperaturze pokojowej), a nawet przy przelewaniu nie udało się uzyskać przyzwoitej czapeczki. To co się pojawiło, zniknęło w mgnieniu oka do zera niemal. [2.5]
                      Zapach: Przyprawowy (cynamon i goździk), dyniowy, choć owa dynia nie jest dominująca. Przyjemny, słodkawy aromat. [4]
                      Smak: Smak również przyprawowy z początku, słodkawy, lekko świąteczny. Dynia obecna, troszkę schowana za tymi wszystkimi dodatkami, ale jednak - jest przyjemnie. Goryczka leciutka, alkohol niewyczuwalny smakowo, choć jego rozgrzewające właściwości już dają o sobie znać. [4]
                      Wysycenie: Ok. [5]
                      Opakowanie: Pinta jak Pinta. [4.5]
                      Uwagi: 22.04.2015r. - udane spotkanie.

Moja ocena: [3.925]
                      So let it be written | So let it be done | To kill the first born pharaoh son | I'm creeping death! | Come crawling faster | Obey your master | Your life burns faster | Obey your master | Master!

Comment

• grejwi
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.08
                        • 78

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mocno mętne, bursztynowe/ciemna pomarańcza. [4]
                        Piana: Słaba, lekko osadzająca się na ściankach. Gdy się solidnie zamiesza w szkle to tworzy się drobnopęcherzykowa i krótkotrwała piana, ale przy nalewaniu ciężko ją wywołać. [2.5]
                        Zapach: Dyniowy aromat jest subtelny, ale wyczuwalny. Zauważam specyficzny - ogólenie rzecz ujmująć - warzywny aromat (ale nie DMS). Mam wrażenie, że w przeciwieństwie do zeszłorocznego Dyniamitu, ten jest mało przyprawowy, a w każdym razie ciężko mi wyłapać nuty pojednyczych przyprawa. [3.5]
                        Smak: Goryczka niska do średniej, grejpfruitowa - lekko zalegająca. Choć wyczuwalna jest lepkość na wargach, to nie wydaje się być słodkie. Co do przypraw, to podobnie jak w aromacie z tym, że czuć goździki. Co by nie mówić - piwo jest przyjemne i smaczne! [4.5]
                        Wysycenie: Dość niskie. [4.5]
                        Opakowanie: Solidne wykonanie (tak graficznie jak i informacyjnie) w dobrym guście. PINTA potrafi [5]
                        Uwagi: Warka do 23.04.2016

Moja ocena: [3.95]
                        Last edited by grejwi; 2015-10-31, 16:19.

Comment

• rafalek21
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2015.04
                          • 1407

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnopomarańczowy, mętny. [4.5]
                          Piana: Żółtawa, drobnopęcherzykowa, obfita, średniotrwała, ładny lacing [4.5]
                          Zapach: Intensywny, banan, goździki, cynamon, imbir, poprawny i przyjemny. [4.5]
                          Smak: Wyraźnie korzenny, słodki, świąteczny, dość długa, średnia goryczka, pełne, gęste- wręcz lepkie, alkohol dobrze ukryty. [4.5]
                          Wysycenie: Średnie - pasuje [4]
                          Opakowanie: Jak to Pinta. [5]
                          Uwagi: Warka 20.04.2016. Bardzo smaczne piwo, dobrze przyprawione i zbalansowane, na pewno powtórzę.

Moja ocena: [4.5]
                          Last edited by rafalek21; 2015-11-05, 19:48.

Comment

• Pess09
                            • 2013.12
                            • 284

Piwo pachnie bardzo przyprawowo, goździki, cynamon, imbir sama dynia jest dodatkiem daleko w tle.
                            W smaku praktycznie identycznie, na plus duża pełnie słodowa.
                            Piwo przyjemne ale nie robi szału.

Comment

• ardek
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2015.07
                              • 49

Ocena z ARTomatu

Kolor: dyniowy [5]
                              Piana: gęsta, drobna, obfita, oblepia szkło [4.5]
                              Zapach: jakieś amerykańskie chmiele, ale nie cytrusy i las iglasty xd; cynamon, imbir, jasne słody, guma balonowa, goździki [5]
                              Smak: słodowa słodycz, dynia, goździki, alkohol (?) [4]
                              Wysycenie: średnie [4.5]
                              Opakowanie: Całkiem spoko. [4.5]
                              Uwagi: warka do 24.04.16

Moja ocena: [4.5]

Comment

• leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

Sinusoido trwaj! Edycja 2016 znowu należy do tych, które mi nie podeszły. Przewaga mdłej słodowości, gumy balonowej i banana to nie jest to czego oczekiwałbym po takim piwie. Po mocnym ogrzaniu więcej w nim akcentów pszekoźlakowych niż dyniowych.

Nie rekomenduję ani butelki za 8 zł, ani lanego za 12 zł.

Comment

Przetwarzanie...
                                X