W moim piwie niestety dawało o sobie znać lekkie masełko, a nie ukrywam, że nie przepadam za nim; poza tym piwo fajne, smaczne, z przyjemną goryczką.
Haust, American Lager
Collapse
X
-
Kolor: Złoty, opalizujący.
Piana: Biała, dosyć gęsta, niespecjalnie obfita, ale dosyć trwała. Utrzymuje się cienkim kożuchem.
Zapach: Głównie aromaty chmielowe, cytrusowe i ziołowe ale bardzo mało intensywne. Gdzieś w oddali chyba minimalny diacetyl.
Smak: Dosyć wytrawne. Lekko słodowy szybko zdominowany przez posmaki chmielowe i dosyć wysoką goryczkę.
Wysycenie: Dosyć niskie.
Ogółem: Dobre, choć jakbym pił w ciemno to bym chyba nie zgadł, że to lager. Nie odczuwa się takiej czystości smakowej jak chociażby w Williams Bros - Caesar Augustus, które jest piwem tego samego typu. No i dosyć mizerny ten aromat chmielowy.
Comment
-
-
Wczoraj zobaczyłem na sklepowej półce AL z datą warzenia 17.07 i postanowiłem spróbować
barwa - jasna, słomkowa(?)
piana - obfita, jednak nietrwała, rwie się i pozostawia cienki kożuszek po kilku minutach
zapach - delikatny, czuć nuty ziemiste i żywiczne od polsko-amerykańskiej mieszkanki chmieli
smak - na przód wychodzi chmiel- żywica, trawa, ziemia, słód, jeśli wyczuwalny, to daleko w tle. Bardzo mi podchodzi.
goryczka - jak na lagera (mimo wszystko) bardzo wyraźna. Niejeden pils mógłby American Lagerowi pozazdrościć goryczki.
Piwo pite w domu, w temp 8 stopni. Muszę przyznać, że ta warka jest moim zdaniem świetna, wyraźnie goryczkowa, z delikatnymi, chmielowymi aromatami, super. Bardzo sesyjne piwo, przeszkadza w tym właściwie tylko cena (9zł w Rodzince Bis w wawie).
Comment
-
-
-
Miałem okazje ponownie wypić American Lagera z Hausta. Wrażenia podobne jak ostatnio. W armacie chmiel (ziołowo-cytrusowy). Smak podobny, jest ziołowo-cytrusowa goryczka i chlebowe posmaki. Ogólnie OK, ale jako ciekawostka co wnosi amerykański chmiel do lagera. W tej cenie (ponad 8zł) można kupić porządne AIPA, które rozkładają to piwo pod każdym aspektem.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, zamglony [4]
Piana: Obfita, średniopęcherzykowa, zbita, dość trwała [4.5]
Zapach: Umiarkowany, słodowy, z wyraźną nuta cytrusową, przyjemny [3.5]
Smak: Lekkie, sesyjne, smukłe, słodowe, z delikatnym cytrusowym finiszem, goryczka niska i krótka, bardzo dobry bilans [4]
Wysycenie: Średnie, idealne [5]
Opakowanie: Słabe, proste i oszczędne, można by dać trochę więcej informacji, kapsel pusty piały [2.5]
Uwagi: Warka z 25.04.2014, pite w temperaturze 11°C
Moja ocena: [3.85]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny bursztyn, generalnie klarowne po dokładnych oględzinach widać zawieszone drobinki (zmętnienie na zimno?). [4.5]
Piana: Niezbyt obfita, drobno i średnio zbudowana, średnio trwała, słabo ale zdobi szkło. [3.5]
Zapach: Mało intensywny, słodowo-chmielowy. [3]
Smak: W smaku amerykański chmiel bardziej wyczuwalny niż w aromacie, do tego średnio pasująca do lagera ale lekka karmelowość. Goryczka konkretna, grejpfrutowa, dość długa. Dobra pijalność. [4]
Wysycenie: Trochę poniżej średniego. Mogło by być nieco większe. [4]
Opakowanie: Koncepcja bardzo fajna, przyzwoita jakość, zawiera komplet informacji. [4.5]
Uwagi: Brakuje może trochę aromatu, ale generalnie jest to przyzwoite i dobrze pijalne piwo.
Moja ocena: [3.65]
Comment
-
Comment