o! już wiem o co chodzi: piwo jest ok, ale jest bardziej nachmieloną wariacją marzena...
to może jeszcze dodać amerykańskich? to wyjdzie marzen IPA czyli MIPA
Hej nie żartuj sobie po prostu nie lubisz wyrobów z Ciechanowa i tyle. Akurat Marcowe, które nie smakuje jak marcowe to jedno z lepszych piw z tego browaru. Goryczka jest super i reszta również i to nie tylko moje zdanie. Dla mnie marcowe należy do moich ulubionych.
Powtórzyłem, moja ocena się nie zmienia poza tym, że chyba zagalopowałem się z tą wulgarną goryczką, jest tylko ostra i nieprzyjemna.
A czy wyrobów Ciechana nie lubię? Porter 22 to górna połówka w mojej tabeli, a Lagerowe absolutny top w swoich kategoriach.
Piłem ostatnio. Marcowe to nie jest ale w smaku OK.
"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
Piłem ostatnio. Marcowe to nie jest ale w smaku OK.
Otóż to. Fajny półciemniak i tyle.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szalina
o! już wiem o co chodzi: piwo jest ok, ale jest bardziej nachmieloną wariacją marzena...
Porównaj sobie to piwo w bezpośrednije konfrontacji z Odsieczą Wiedeńską. Mimo że wiedeńczyk moze mieć w teorii trochę mniej "ciała" od marzena, to tutaj jest kompletnie na odwrót. Deficyt treści i to jest większe zastrzeżenie moim zdaniem niż nadmiarowa goryczka.
Muszę przyznać, że decyzję o nazwie podjąłem zbyt pochopnie. Celem nie było naśladownictwo jakiegokolwiek stylu. Zresztą te dyskusje na temat czy piwo przypomina
jakieś inne piwo. Moim zdaniem dają możliwość jedynie polemiki akademickiej . Mało prawdopodobne jest aby jakikolwiek browar mógł warzyć takie samo (identyczne)piwo jak inny browar . Traktuję te polemiki jako chęć urozmaicenia dyskusji. Widziałem w ocenach taki wpis "co ten kolor ma wspólnego z marcowym" to była ocena Pancernika
Chciałbym zadać pytanie.
Pan wie jaki kolor miało piwo marcowe z Ciechanowa z końca XIX wieku ?
Dajcie temu piwu smak jego protoplasty - Naszego Jubilata, a krytyki będzie mniej
Przypomnę, że sugerowałem nazwę Ciechan Półciemny. Jeśli taka jest nie do przyjęcia, to zawsze zostaje Bursztynowy.
Czyli odkopaliście XIX wieczną recepturę i według niej przygotowaliście to piwo?
Pytałem o kolor a nie o recepturę Jeżeli chodzi o oceny jestem ogólnie zadowolony a nazwy już nie zmienię .Marcowe z Ciechanowa ogólnie smakuje i o to chodzi
Widziałem w ocenach taki wpis "co ten kolor ma wspólnego z marcowym" to była ocena Pancernika.
Chciałbym zadać pytanie.
Pan wie jaki kolor miało piwo marcowe z Ciechanowa z końca XIX wieku ?
Odpowiadam na pytanie pierwsze: nie wiem.
Odpowiadam na pytanie drugie, nie zadane: wiem, jaki kolor miały inne piwa marcowe, które piłem, zwłaszcza te, pochodzące (jak mniemam) z "marcowej kolebki".
Kolor ciechanowskiego piwa oceniłem wysoko, bo mnie się podoba - na "4" (subiektywnie), ale oceniając piwo nazywające się DOKŁADNIE TAK, jak jeden ze stylów piwa nie mogłem odnieść się do sporej niezgodności z kanonem stylu (obiektywnie).
Pozdrawiam wszystkich dyskutantów i wielbicieli piw marcowych
Mam przyjemność (tak mi się wydaję) kosztowania tego trunku od trzech dni!
A dlaczego wydaje mi się? Ponieważ zakupu dokonałem w związku z zakwalifikowaniem się do coraz liczniejszej ekipy "grypowiczów" i zamiarem pokonania choroby metodami tradycyjnymi; czosnek, grzaniec itp., tak więc oryginalnego smaku jeszcze nie poznałem. Ale jakie są inne efekty? Ano po trzech dniach leczenia i wypiciu kilku kufli tego znakomitego lekarstwa, dziś zameldowałem się w robocie, czego świadectwo jest na niniejszym forum. Podsumowując grzaniec z marcowego, zarówno saute, z miodem (zastosowałem spadziowy i wielokwiatowy, z tym pierwszym lepsze), jak i z koglem-moglem powinien być przypisywany obowiązkowo przez każdego lekarza!!! Dzisiaj jeszcze na ciepło a jutro mam nadzieję poznać prawdziwy smaczek "Marcowego Jakubka".
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
Odpowiadam na pytanie pierwsze: nie wiem.
Odpowiadam na pytanie drugie, nie zadane: wiem, jaki kolor miały inne piwa marcowe, które piłem, zwłaszcza te, pochodzące (jak mniemam) z "marcowej kolebki".
Kolor ciechanowskiego piwa oceniłem wysoko, bo mnie się podoba - na "4" (subiektywnie), ale oceniając piwo nazywające się DOKŁADNIE TAK, jak jeden ze stylów piwa nie mogłem odnieść się do sporej niezgodności z kanonem stylu (obiektywnie).
Pozdrawiam wszystkich dyskutantów i wielbicieli piw marcowych
Nie oceniam oceny ,ale porównywanie mi się nie podoba bo niby dlaczego ?
nie interesują mnie piwa niemieckie i nie są dla mnie wzorcami , nie mam w związku z tym problemu co jest kanonem a co nie jest .Piwa marcowe warzone były w tym samym czasie i w Polsce i Niemczech.
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment