Browar na Jurze, [Pinta] Koniec Świata

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pinio74
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.10
    • 3881

Bardzo mi smakuje to piwo. Jest to moje pierwsze doświadczenie z sahti, więc nie będę się wymądrzał i oceniał w artomacie. Napiszę tylko, że zapach kojarzy mi się z zapachem zacieru, który mój wujek robił na początku lat 90-tych i używał właśnie piekarskich drożdży. Smak to przede wszystkim słodycz, taka trochę jak spadziowy miód, trochę jak przypalony cukier. Ma to piwo moc, która jest zupełnie niewyczuwalna podczas picia, a uwidacznia się trochę później.
    Takie właśnie piwo mógł pić Thorgal podczas swojej włóczęgi przez Midgaard
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pinio74; 2015-03-20, 21:27.
    BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• Abukk
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.02
      • 2

Ocena z ARTomatu

Kolor: bursztynowe, opalizujące. [5]
      Piana: brak piany nawet przy nalewaniu z wysokości. Zgodnie ze stylem? [5]
      Zapach: Słodowy, słodki bananowy aromat. Delikatnie alkoholowy. [4.5]
      Smak: Smak zgodny z aromatem. Jest banan jest słodko, chmielu zgodnie z zapowiedzią nie czuć, alkohol dobrze ułożony. [4]
      Wysycenie: Zgodnie ze stylem. Wysycenie niskie. [5]
      Opakowanie: Jak to Pinta. Styl niezbyt widowiskowy ale etykieta zawiera wszystkie istotne informacje. Firmowy kapsel [4]
      Uwagi: Świetna odskocznia od "normalnych" piw. Ciekawy styl w solidnym wykonaniu.

Moja ocena: [4.375]

Comment

• titan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.08
        • 122

Ocena z ARTomatu

Kolor: cimno złoty, mętny [4.5]
        Piana: całkowity brak, nawet wymuszona [5]
        Zapach: słodki, miodowo bananowy, troszke goździka, jak dubeltowa pszenica [4]
        Smak: bananowy, goryczki brak, alkohol niewyczuwalny, przyjemnie grzeje dopiero w przełyk, cierpki posmak na finiszu [4]
        Wysycenie: niskie [4]
        Opakowanie: fajne w stylu pinty, wszyskie dane [4]
        Uwagi: warka 25.08.15

Moja ocena: [4.125]

Comment

• DariuszSawicki
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2012.08
          • 2869

Potwierdzam dobrą opinię Titana. Piwo polepszyło się.
          W zapachu drożdże, w smaku słodko, chlebowo, wręcz ciasteczkowo. Goryczki oczywiście nie ma... bo i po co.
          Piana nikła, czyli odpowiednia dla sahti.
          Wielce smaczne piwo:słodowe i drożdżowe.

Comment

• pavlo11111
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.11
            • 78

Ocena z ARTomatu

Kolor: Miodowe, mętne [4]
            Piana: Zgodna ze stylem, czyli prawie jej brak. [4.5]
            Zapach: Głównie banany, do tego aromaty kwiatowe i miodowe. Przyjemny i intensywny. [4.5]
            Smak: Słodki, bananowy; przyjemnie grzeje w przełyk, goryczki zgodnie z zapowiedzią brak [4.5]
            Wysycenie: Niskie, nie przeszkadza i ładnie komponuje się z resztą [5]
            Opakowanie: Klasyczne opakowanie Pinty [4]
            Uwagi:

Moja ocena: [4.475]

Comment

• mrmaki
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.08
              • 25

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętnie, mętnie.... nawet powiem że za jasne. [3.5]
              Piana: Jako że bez piany to bez piany. [4.5]
              Zapach: Lekko wędzony. Lekko ziołowy. Generalnie przyjemny wiekszych wad nie czuć. [4]
              Smak: Lekko alkoholowy. Może nawet sporo tego alkoholu. Wyraźnie wyczuwalny na przełyku po zaczerpnięciu łyka. Lekko słodkawy. Mi to nie podchodzi. [3.5]
              Wysycenie: Niskie [4]
              Opakowanie: Pinta klasycznie. [5]
              Uwagi: Ogólnie mówiąc coś innego. Ale naprawdę coś ostrego do przekąszenia podczas picia jest wskazane.

Moja ocena: [3.875]
              India Pale Ale - recepta na dogodne życie

Comment

• Mario_Lopez
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.08
                • 991

Moim skromnym zdaniem, jest to kolejne świetne piwo w wydaniu Pinty.

Jest to moje pierwsze sahti, ale od razu wiem, że jest to gatunek, który mi podchodzi w pełni. Treściwe, mocne, praktycznie bez goryczki - miła odskocznia.

W zapachu bardzo drożdżowe, słodkawe, wysycenie na idealnym poziomie, nie zapycha niepotrzebnie żołądka i nie odbija się co łyk, ekstra!

Z czystym sumieniem 5/5
                Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• yassmen
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2012.11
                  • 288

Ocena z ARTomatu

Kolor: Miodowa ciecz z zawieszonymi drobinami drożdży piekarskich. [4.5]
                  Piana: Nie ma i nie będzie. Ale skoro tak ma w tym stylu być ... [4.5]
                  Zapach: Słodki. Banany, miód, kwietne motywy, jałowiec gdzieś tam w tle i na finiszu. [4.5]
                  Smak: Banany, miód - ogólnie słodycz bez kontry, a jednak świetnie gasi pragnienie i świetnie się pije. Przypomina mi jakiś stuprocentowo naturalny napój podawany w czasie żniw. Zawartość alkoholu zdradliwa - przy tej pijalności warto mieć na względzie. [5]
                  Wysycenie: Niskie, coraz niższe. [4.5]
                  Opakowanie: Pinta w wydaniu borealnym - biel i błękit. Bardzo estetyczne. Kapsel firmowy. [4.5]
                  Uwagi: Chyba moje ulubione w kategorii piwo-niepiwo.

Moja ocena: [4.7]

Comment

• Pess09
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.12
                    • 284

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny miód, zmętnione. [4.5]
                    Piana: Szczątkowa, ale chyba taka ma być. [4]
                    Zapach: Mocne aromaty banana i moreli, drożdże, kwiatowość, jałowiec, całość nawet przyjemna. [4.5]
                    Smak: Bardzo ciekawe, pije się je jak wodę a jednocześnie ma dużo do zaoferowania. Również są tu wyraźne nuty moreli, drożdżowa chlebowość, i zioła, czuć trochę alkohol ale nie jest aż tak agresywny. [4.5]
                    Wysycenie: Średnie wydaje mi się że odpowiednie. [4.5]
                    Opakowanie: Kolorystyka ogólnie jak z opakowania kefiru, ale nie jest jakoś fatalnie. [4]
                    Uwagi: Ciekawa odskocznia ale raczej bardziej jako ciekawostka i fajne doświadczenie niż jako coś do czego chciałbym często wracać.

Moja ocena: [4.425]

Comment

• meszek0009
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2014.04
                      • 247

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętny jasny brąz/brudna żółć. [4]
                      Piana: Szczątkowa, podobno w stylu. [4]
                      Zapach: W aromacie taki przejrzały, słodki, "czarny" banan, trochę nut chlebowych i mokrego słodu. Ziołowe nuty od jałowca. Wszystko bardzo intensywne. [4]
                      Smak: Na pierwszym planie taki sam banan jak z aromatu, sporo też słodowych nut, brakuje jak dla mnie jałowca, dawno nie piłem tego piwa, ale pamiętam, że jałowiec robił większość roboty w smaku i mi to odpowiadało. Niestety jest alkohol i to nieprzyjemny, rozpuszczalnikowy i na końcu gryzie krótką, ale nieprzyjemną alkoholową goryczką. Pełne, słodkie dzięki czemu ten alkohol aż tak nie przeszkadza, ale jednak jest nieprzyjemny. [3.5]
                      Wysycenie: Średnie, ok. [5]
                      Opakowanie: Ok. [5]
                      Uwagi: Warka do 24.12.15. Alkohol do poprawy i więcej jałowca w smaku.

Moja ocena: [3.9]

Comment

• rafalek21
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2015.04
                        • 1407

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasny miód, mętne [4.5]
                        Piana: szczątkowa, ale to normalne, delikatnie oblepia szkło [4.5]
                        Zapach: drożdże, banan, troszkę jałowca, aromaty kwiatowe, zapach jest intensywny i przyjemny [4.5]
                        Smak: piwo jest pełne, treściwe, drożdżowe, mocno dojrzały banan,
                        delikatna, ale nieprzyjemna alkoholowa goryczka. [3.5]
                        Wysycenie: niskie- odpowiednie [4.5]
                        Opakowanie: Średnia grafika(nie wiem co ma przedstawiać), plus za komplet informacji. [4]
                        Uwagi: Warka 24.12.2015.
                        Poprzednia warka była lepsza, było w niej zdecydowanie więcej jałowca(w aromacie i smaku), wydaje mi się też, że alkohol był niewyczuwalny.

Moja ocena: [4.075]

Comment

• Nietoperz23
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2015.09
                          • 44

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żółty wpadający w pomarańczowy, mętne [5]
                          Piana: Przy nalewaniu piwa w temperaturze pokojowej wytworzyła się średnia, szybko znika nie pozostawia śladu [4]
                          Zapach: Słodowy, z delikatną nutą chmielu (ziołowość), po chwili w pokalu zanika (jestem przeziębiony więc nie czuję do końca...), słodki, dosyć wyraźne żyto, generalnie słodowo - do zlaniu do końca z butelki faktycznie czuć nuty jałowcowe [4.5]
                          Smak: Zgodnie ze stylem, piwa do końca nie przypomina, ale alkohol nie jest wyczuwalny nie mniej jednak rozgrzewa (z racji przeziębienia dlatego własnie padł wybór na to piwo w piwniczce).Goryczka zgodnie z info na opakowaniu zero praktycznie, nie mniej czuć , że jakaś dawka chmielu jest Dodatkowo lekki posmak wędzonego słodu. Przyjemny [5]
                          Wysycenie: Minimalne , ale chyba tak powinno być [4.5]
                          Opakowanie: Historia jest, skład jest , info o temperaturze, szkle i jedzeniu. Etykieta, choć w fińskich barwach, nie przypadła mi szczególnie do gustu, przypomina troszkę napój za 80 gr z Biedronki. [3.5]
                          Uwagi: Ciekawa odskocznia od wychmielonych piw, idealne przy przeziębieniu i na jesienne wieczory To jedyne Sahti jakie piłęm do tej pory ale wydaje się być w stylu Polecam, jednak więcej niż jedengo na raz bym nie wypił, poza tym raczej nie warte powrotu, raczej sięgnę po inne w stylu w celu porównania

Moja ocena: [4.625]

Comment

• DariuszSawicki
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2012.08
                            • 2869

Świeżutka warka trzyma formę! Może trochę mniej słodkie, ale ponownie wybitnie drożdżowe.
                            Ciekawe, jakie będzie pod koniec terminu...

Zauważyłem ostatnio gorący temat o podwójnych koźlakach, które powinno pić zimą. Zgadzam się, ale obok też porterów i RIS, to piwo jest najlepsze na zimę.

Jedno z moich ulubionych piw Pinty. Sięgam po nie regularnie.
                            Warka do 13.05.2016.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez DariuszSawicki; 2015-12-09, 18:16.

Comment

• grodek
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2015.06
                              • 527

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowo-pomarańczowy; mętne, liczne drobiny drożdży. [4.5]
                              Piana: Niska, bardzo szybko opadła i zredukowała się niemal do zera. [2]
                              Zapach: Słodki, owocowy, nuty pomarańczy. [4.5]
                              Smak: Gęste, słodkie, treściwe piwo. Goryczka bardzo niska, niemalże niewyczuwalna. Czuć, że piwo jest mocne, ale alkohol dobrze ukryty. W smaku czuć wyraźnie jałowiec. [5]
                              Wysycenie: Bardzo niskie wysycenie, ale pasowało do tego piwa. Wyższe przeszkadzałoby w odbiorze. [4]
                              Opakowanie: Elegancka etykieta w stylu Pinty z kompletem informacji. [5]
                              Uwagi: Informacja na etykiecie trochę mnie odstraszała przed zakupem - "dobrze się zastanów się dwa razy zanim kupisz." Zaryzykowałem, kupiłem i wypiłem. Smakowało, z chęcią powtórzę.

Moja ocena: [4.45]
                              604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

Comment

• rafalek21
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2015.04
                                • 1407

Tak na szybko, warka do 17.05.2017.
                                W aromacie drożdże, banan i troszkę pomarańczy i jałowca.
                                W smaku, słodkie, drożdżowe, pełne, treściwe, jednocześnie brak kontry jałowcowej(coś tam jest, ale bardzo mało) znanej z wcześniejszych warek - to jedyne do czego mogę się przyczepić.

Comment

Przetwarzanie...
                                X